Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

USA:n ulkoministeri Blinken tapaamisesta Kiinan ulkoministerin kanssa: "Hyödyllisiä ja rakentavia keskusteluja"

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan harvinainen tapaaminen Kiinan ulkoministerin Wang Yin kanssa on ollut rakentava.

Blinkenin mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan monimutkaisesta suhteesta huolimatta tämänpäiväiset keskustelut ulkoministerien välillä olivat hyödyllisiä, avoimia ja rakentavia.

– Yhdysvaltojen ja Kiinan välisellä suhteella on suuri merkitys maillemme ja koko maailmalle. Olemme sitoutuneet hoitamaan tätä suhdetta ja maidemme välistä kilpailua vastuullisesti, Blinken sanoi luvaten pitää diplomaattikanavat avoinna Pekingin kanssa.

Myös Kiinan ulkoministeriö kertoi osapuolten päässeen yhteisymmärrykseen maiden välisten suhteiden parantamisesta.

Blinken kuitenkin esitti huolensa Taiwanin ja Hongkongin tilanteesta, ihmisoikeuksien toteutumisesta sekä Kiinan suhtautumisesta Ukrainan sotaan. Lisäksi Binken vaati Kiinaa etääntymään Venäjästä.

Blinkenin ja Wangin tapaaminen järjestettiin tänään G20-maiden ulkoministerikokouksen yhteydessä Indonesiassa Balilla.

Venäjä on joutunut ulkoministerikokouksessa kovan painostuksen kohteeksi. Perjantaina Blinken ilmoitti, ettei halua tavata ennen kokoustilaisuutta venäläistä kollegaansa Sergei Lavrovia.

Kokouksessa Lavrov käveli ulos salista, kun Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock arvosteli puheessaan jyrkästi Venäjää.