Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Yön uutiskooste | Suomi, Ruotsi ja Turkki tapaavat Naton huippukokouksen alla, Zelenskyi tuomitsee Krementshukin "terroristisen" ostoskeskusiskun, Britannian ilmavoimien F-35-hävittäjät vierailevat Karjalan lennostossa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomi, Ruotsi ja Turkki tapaavat Naton huippukokouksen alla

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Madridissa sotilasliitto Naton huippukokouksen alla.

Tapaamisessa keskustellaan Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista. Suomi ja Ruotsi hakivat sotilasliiton jäsenyyttä toukokuussa, mutta jäsenyyskeskusteluja ei ole päästy aloittamaan Turkin vastustuksen vuoksi.

Niinistö arvioi eilen, että neuvottelutilanne Turkin kanssa vaikuttaa ehkä jonkin verran paremmalta kuin viikko sitten.

Britannian ilmavoimien F-35-hävittäjät vierailevat Karjalan lennostossa

Britannian kuninkaallisten ilmavoimien F-35-hävittäjät aloittavat tänään vierailunsa Rissalan tukikohdassa Kuopiossa.

F-35-hävittäjät osallistuvat Ilmavoimien harjoitus- ja koulutuslentotoimintaan yhdessä Karjalan lennoston Hornetien kanssa.

Vierailu on osa kumppanimaiden kanssa tehtävää yhteistyötä, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja osoittaa kumppanimaiden tukea Suomelle.

Vierailu kestää torstaihin asti.

Yhdysvaltalaismediat: Texasissa löydetty perävaunusta yli 40 ihmisen ruumiit, kuolleiden uskotaan olleen siirtolaisia

Yhdysvaltain Texasin osavaltiossa on löydetty yli 40 ihmisen ruumiit raskaan ajoneuvon perävaunusta, kertovat yhdysvaltalaismediat. Asiasta uutisoivat muun muassa New York Times ja Texas Tribune.

Viranomaisten mukaan San Antonion kaupungin lähistöllä olleesta perävaunusta löydettyjen kuolleiden uskotaan olleen siirtolaisia.

Kuolinsyyt eivät ole vielä tiedossa, mutta San Antonion kesäkuun lämpötilat ovat lähennelleet kaikkien aikojen ennätyksiä, kertoo New York Times.

Lisäksi paikalta löydettiin elossa toistakymmentä ihmistä, jotka kuljetettiin sairaalahoitoon.

Zelenskyi tuomitsee Krementshukin "terroristisen" ostoskeskusiskun

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsee Krementshukissa eilen ostoskeskukseen tehdyn ohjusiskun. Presidentti kuvailee iskua häpeämättömäksi terroriteoksi.

Krementshukissa kuolonuhrien määrä on noussut jo 13:een. Brittilehti Guardianin mukaan lisäksi yli 50 ihmistä on haavoittunut iskun vuoksi.

Zelenskyi kertoi aiemmin viestipalvelu Telegramissa, että ostoskeskuksessa oli iskun hetkellä sisällä yli tuhat siviiliä.

Myöhemmin maanantaina kahdeksan siviiliä sai surmansa Venäjän raketti-iskussa Ukrainan itäosassa sijaitsevassa Lysytshanskin kaupungissa. Sairaalaan kuljetettiin 21 ihmistä. (Lähde: AFP)

YK:n turvallisuusneuvosto kokoustaa tänään Venäjän tuoreiden iskujen vuoksi

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä kokoustaa tänään Venäjän tuoreeltaan Ukrainassa tekemien siviileihin kohdistuneiden iskujen vuoksi. Kokous on määrä järjestää Suomen aikaa iltakymmeneltä.

Turvallisuusneuvoston mukaan hätäkokousta pyysi Ukraina.

Neuvoston nykyisen puheenjohtajamaan Albanian edustajan mukaan kokouksessa on määrä käsitellä pääasiallisesti eilen Keski-Ukrainan Krementshukissa ostoskeskukseen tehtyä ohjusiskua.

Iskussa kerrotaan kuolleen ainakin toistakymmentä ihmistä. Lisäksi kymmeniä on haavoittunut. (Lähde: AFP)

Louisianassa tuomari esti väliaikaisesti aborttioikeutta rajaavien lakien voimaantulon

Yhdysvalloissa louisianalaistuomari on estänyt väliaikaisesti osavaltiossaan uusien aborttioikeutta rajaavien lakien voimaantulon.

Tuomari esti voimaantulemisen kolmelta niin sanotulta liipaisinlailta, joiden oli tarkoitus astua voimaan korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen.

Tuomarin päätös liittyi aborttioikeutta puolustavan kansalaisjärjestön ja erään Louisianan abortintarjoajan kanteeseen, jonka mukaan liipaisinlaeissa ei ole määritelty tarkemmin sitä, missä olosuhteissa raskaudenkeskeytys on kielletty ja milloin lait tulisivat voimaan.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi liittovaltiotasolla määritellyn oikeuden aborttiin perjantaina. (Lähde: AFP)

Riikka Sallinen jääkiekon Hall of Fameen kolmantena suomalaisena

Jääkiekkoilija Riikka Sallinen on valittu jääkiekon Hall of Fameen. Kyseessä on kolmas kerta, kun suomalaispelaaja on saanut kyseisen kunnian. Aikaisemmin kunniagalleriaan on valittu suomalaiset mieskiekkoilijat Jari Kurri ja Teemu Selänne.

Naisten jääkiekkomaajoukkueessa Sallinen saavutti MM-hopean lisäksi kuusi MM-pronssia, kaksi olympiapronssia ja kolme EM-kultaa. Hänestä tuli vuonna 2018 vanhin olympiamitalin voittanut kiekkoilija.

Sallisen ohella paikkansa kiekkoilijoiden kunniagalleriaan saivat muun muassa ruotsalaisveljekset Daniel ja Henrik Sedin.