Brasiliassa brittitoimittaja Dom Phillipsin ja alkuperäiskansoihin perehtyneen brasilialaisaktivistin Bruno Pereiran surmat ovat tuoneet päivänvaloon Amazonilla rehottavan salakalastuksen ja siihen kytkeytyvän rikollisuuden.
Phillipsin ja Pereiran kerrottiin kadonneen kesäkuun 5. päivänä Amazonin alueella. Heidän ruumiinsa löydettiin viime viikolla.
Brasilian poliisin mukaan Phillips ja Pereira ammuttiin kuoliaaksi, kun he olivat palaamassa Javarin laaksosta. Kolumbian ja Perun rajojen tuntumassa sijaitseva syrjäinen laakso on yksi suurimmista Brasilian alkuperäisväestöjen asuttamista alueista.
Huumekauppaa ja salakalastusta
Alueella tapahtuu kuitenkin yhä enemmän muun muassa laitonta kalastusta, hakkuuta ja huumekauppaa, joiden paikalliset asukkaat epäilevät kytkeytyvän miesten surmiin.
Pereira työskenteli aktiivisesti alueella rehottavaa salakalastusta vastaan, minkä vuoksi hän oli joutunut myös uhkailujen kohteeksi. Amazonin aluetta jo pitkään seurannut Phillips taas oli alueella keräämässä materiaalia Amazonin suojelua käsittelevään kirjaansa. Pereira toimi hänen apunaan haastatteluiden järjestämisessä ja materiaalin keruussa.
– Kaikki salakalastajat tunsivat Pereiran, sanoi tämän kanssa työskennellyt Orlando Possuelo uutistoimisto AFP:lle.
Tapauksen tutkijoiden mukaan Pereira ja Phillips ammuttiin, kun nämä olivat liikkumassa veneellä Itaquijoella.
Poliisi on kertonut tunnistaneensa tapauksessa kahdeksan epäiltyä. Heistä kolme on pidätetty.
Poliisin mukaan yksi tekijöistä on kertonut, että hän ja muut tekijät olivat yrittäneet polttaa ruumiit tekonsa jälkeen. Kun tämä ei onnistunut, he palasivat seuraavana päivänä alueelle ja hautasivat uhrit.
Jättiläiskokoinen kalalaji rikollisjärjestöjen tähtäimessä
Paikallisten mukaan kolme pidätettyä ovat salakalastajia, jotka kalastavat laittomasti Amazonjoen arapaimaa. Kyseessä on suojeltu jättikokoinen kalalaji, joka elää makeissa vesistöissä Etelä-Amerikassa. Jättikala voi kasvaa jopa 4,5 metriä pitkäksi ja painaa jopa 200 kiloa.
Alueen kalastajien mukaan arapaiman salakalastus on kuitenkin myös merkittävää rikollista toimintaa, joka linkittyy Perun ja Kolumbian alueella toimiviin huumekauppiaisiin. Huumekauppiaiden on arvioitu käyttävän pimeää kalakauppaa huumekaupan rahanpesuun.
– Se, mitä Brunolle ja Domille tapahtui, on kasvavan järjestäytyneen rikollisuuden tulosta, mikä taas selittyy sillä, että hallitus loistaa poissaolollaan alueella, sanoi Brasilian hallinnon alaisen alkuperäiskansojen suojelujärjestön Funain Antenor Vaz, joka on aiemmin johtanut järjestön toimintaa laakson alueella.
Brasilian presidentin Jair Bolsonaron on syytetty suhtautuvan välinpitämättömästi rikolliseen toimintaan alueella. Presidentin ei ole katsottu välittäneen suojella Amazonin sademetsää sitä riistäviltä rikollisilta. Esimerkiksi Amazonin metsäkato on pahentunut Bolsonaron aloitettua presidenttinä, ja hän on myös leikannut erilaisten alueella toimivien ympäristöjärjestöjen rahoitusta.
Viime vuonna kaksi Brasilian alkuperäiskansojen johtajaa pyysi Kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan, onko Bolsonaro syyllistynyt rikoksiin Amazonin sademetsän tuhoamisessa.
Poliisin lausunnot herättäneet skeptisyyttä
Guardianin mukaan myös Bolsonaron lausunnot miesten surmista ovat herättäneet suuttumusta.
Bolsonaron mukaan miehet olivat alueella "seikkailulla, joka ei ollut suositeltavaa". Hän on myös väittänyt ilman todisteita, että Phillips ei olisi ollut "paikallisen väestön suosiossa".
Myös tapausta tutkiva poliisi on saanut kritiikkiä. Poliisin mukaan tekijät olisivat toimineet yksin eikä taustalla olisi ollut mitään rikollisjärjestöä.
Brasilian alkuperäisväestön oikeuksia ajava Univaja, jolle myös surmattu Pereira teki töitä, on kritisoinut lausuntoa.
– Kaikki tietävät, että tapaukseen liittyi järjestäytynyttä rikollisuutta, Univajan johtaja Paulo Marubo sanoi uutistoimisto AFP:lle.