Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksittäisten kotitalouksien puunpoltto voi heikentää huomattavasti lähialueen ilmanlaatua – Juhannussaunaa lämmittäessä kannattaa ottaa huomioon muun muassa polttopuiden puhtaus

Yksittäiset kotitaloudet voivat heikentää oman alueensa ilmanlaatua polttamalla puuta tehottomasti, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

THL selvitti ilman epäpuhtauksien vaihtelua puun pienpolttoa suosivalla pientaloalueella Kuopiossa talvikaudella 2020–2021.

Tutkimuksen mukaan ulkoilu rauhallisella pientaloalueella voi johtaa jopa yhtä suureen ilmansaastealtistumiseen kuin kävely vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella.

– Mittasimme, että palamisprosesseissa ilmaan vapautuvan mustan hiilen pitoisuus oli tutkimusalueella lauantai-iltana jopa 5 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Se on paljon, kun tiedetään, että vuonna 2020 Helsingissä Mannerheimintien ilmanlaatuaseman suurin mustan hiilen tuntipitoisuus oli 7 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa, kertoo THL:n erikoistutkija Tarja Yli-Tuomi tiedotteessa.

Puunpoltto aiheuttaa päästöjä ja terveyshaittoja kaikkina vuodenaikoina

Vaikka tutkimus on toteutettu talviaikaan, aiheuttaa puun polttaminen päästöjä myös muina vuodenaikoina, erityisesti tiheästi asutuilla seuduilla ja tyynellä säällä.

– Haittojen minimoimiseksi erityistä huomiota kannattaa kiinnittää omiin polttotapoihin puukiuasta lämmittäessä, sillä juuri kiukaiden päästöt kasvavat helposti suuriksi, Yli-Tuomi kertoo.

Esimerkiksi juhannussaunaa lämmittäessä voi puunpolton haitallisia hiukkasia vähentää muun muassa varmistamalla, että tulisija ja poltettava puu ovat kuivia ja puhtaita. Hiukkasia voi vähentää myös jättämällä kolmasosa tulipesän korkeudesta tyhjäksi, varmistamalla riittävän korvausilman tulo huoneeseen sekä lisäämällä puita vasta, kun entiset ovat palaneet lähes hiillokselle. Lisäksi tulisijaa tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti ja nuohota tulisija säännöllisesti.

Yli-Tuomen mukaan kiukaiden rakenne on melko yksinkertainen, ja alhaisen hyötysuhteen takia polttopuuta kuluu paljon saatavaan hyötyyn verrattuna.

– Puhtaamman polttotavan opetteleminen kannattaa myös taloudellisesti, sillä päästöt ovat hukattua energiaa, Yli-Tuomi sanoo.

Hiukkasille altistuminen voi aiheuttaa terveysongelmia

Puunpoltosta syntyville hiukkasille altistuminen voi aiheuttaa ärsytysoireita ja lieviä hengityselinoireita, kuten kurkun ja silmien kutinaa, nuhaa ja yskää.

Pitkäaikainen, useita vuosia tai vuosikymmeniä kestävä altistuminen kasvattaa riskiä sairastua kroonisiin sydän- ja hengitystiesairauksiin. Lisäksi korkeat päivittäiset pitoisuustasot on yhdistetty hengityselin- ja sydänsairauksiin liittyviin kuolemiin.