Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

MTV ja HS kertovat Akavan puheenjohtajan vaihtuvan kesken kauden – seuraajaehdokkaina kaksi nimeä

Korkeasti koulutettuja edustavan Akavan puheenjohtaja on vaihtumassa kesken kauden. Nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder aikoo luopua tehtävästään jo tänä vuonna, kertovat MTV:n uutiset ja Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomien lähteiden mukaan Fjäder kertoo päätöksestään ensi viikolla.

Fjäder on johtanut Akavaa vuodesta 2011. Hänet valittiin jatkokaudelle viimeksi elokuussa 2020.

Molemmat mediat mainitsevat mahdollisina seuraajina Tekniikan akateemisten TEKin toiminnanjohtajan Jari Jokisen ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin.

Löfgren vahvistaa HS:lle olevansa ehdolla ja Jokinen kertoo olevansa käytettävissä, jos Fjäder jättää kautensa kesken.

Jo kinen: Ei mikään kassakaappisopimus

Helsingin Sanomien mukaan Fjäderin lähdön taustalla olisi "kassakaappisopimus". Lehti julkaisi perjantaina kuvan sopimuksesta, jonka mukaan Fjäder pyytäisi eroa 15.9.2022 mennessä ja luopuisi Akavan puheenjohtajuudesta 31.12.2022.

HS:n julkaiseman kuvan mukaan sopimuksen ovat allekirjoittaneet Fjäderin ohella TEKin Jokinen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.

Jokinen kiisti STT:lle perjantaina väitteen siitä, että kyseessä olisi jonkinlainen kassakaappisopimus.

– Koko Akavan hallitus on ollut tietoinen Sture Fjäderin ilmoituksesta, jossa hän kertoo luopuvansa Akavan puheenjohtajuudesta tämän vuoden lopussa. Tämä sopimus on vain meidän edustajien allekirjoittama vahvistus sille, mitä Fjäder on julkisesti isolle joukolle ihmisiä sanonut. Mielestäni tässä nyt tehdään kärpäsestä härkänen, ei tämä ole mikään kassakaappisopimus.

Jokinen kiisti jyrkästi väitteen siitä, että samassa tai muussa yhteydessä olisi sovittu siitä, että Jokisesta tulee Akavan seuraava puheenjohtaja.

– Tuollainen väite on täysin perätön ja tuulesta temmattu. Miten ihmeessä Akavan kaltaisessa yhteisössä voisi olla niin, että jotkut sopivat puheenjohtajan seuraajasta. Akavassa on monta jäsenjärjestöä, joiden omat hallinnot käsittelevät seuraajakysymykset. Ei tuollaista voi varmistaa etukäteen.

Jos Fjäder päättää jättää tehtävänsä, on Jokisen mukaan pelkästään hieno asia, että sen jälkeen käydään sisältöihin liittyvä keskustelu ja puheenjohtajakisa.

– Ja siinä tilanteessa paras voittakoon.

Saranpää sanoi hänkin STT:lle, että kyse ei ollut mistään kassakaappisopimuksesta. Hänen mukaansa Akavan isojen liittojen johtohenkilöiden keskinäisellä sopimuksella haettiin järjestölle ja sen puheenjohtajalle työrauhaa. Saranpää niin ikään kiistää, että sopimuksella olisi millään lailla pedattu Fjäderin seuraajaa.

Sopimus on päivätty syyskuussa 2020 eli sen jälkeen, kun Fjäder valittiin nykyiselle kaudelle.

Kiistelty puheenjohtaja

Fjäderin asemasta on leimahtanut aika ajoin kipakka keskustelu järjestön sisällä, kun hän on sanonut jotain, mikä on suututtanut akavalaisia.

Useat akavalaiset liitot esimerkiksi ärsyyntyivät Fjäderin syksyllä 2018 Ylellä esittämästä kommentista, jonka mukaan kouluttamattomille maahanmuuttajille voisi maksaa pienempää palkkaa, jotta he pääsisivät töihin. Muutama liitto ilmoitti tuolloin, että Fjäder ei enää nauti niiden luottamusta.

Kohua nostatti myös Fjäderin sopimus, jonka mukaan hän olisi saanut Akavasta täyden korvauksen vajaan kahden vuoden ajan, vaikka olisi hävinnyt puheenjohtajavaalin vuonna 2020.

Kokoomuslaisen Fjäderin on huhuttu olevan lähdössä ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Hän myönsi eilen Demokraatissa ehdokkuuden kiehtovan.

– En sano kyllä, mutta en sano myöskään ei.

Akavaan kuuluu 36 jäsenliittoa, joissa on yhteensä yli 600 000 jäsentä.