Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjallisuuslehti Parnasso väitti kirjailija Meri Valkaman elossa olevan isän kuolleen – pahoitteli "järkyttävää virhettä"

Kirjallisuuslehti Parnasso julkaisi tuoreimmassa numerossaan artikkelin kirjailija Meri Valkaman viime syksynä ilmestyneestä esikoisromaanista Sinun, Margot.

Kirjoituksessa kirjailija ja suomentaja Jukka Mallinen väitti, että Valkaman isä Seppo Iisalo olisi kuollut.

Tekstin mukaan “Iisalo kuoli sittemmin yksinäistyneenä pikkukaupungissa Itä-Uudellamaalla. Itä-Berliinin ja reaalisosialismin kanssa hän kävi tiettävästi jaakobinpainia loppuun asti.”

Valkama vastasi kirjoitukseen perjantaina Facebook-päivityksellä.

Mallisen mukaan “romaanin käyttövoimana ovat Valkaman muistot varhaislapsuudesta Itä-Berliinissä, missä hänen isänsä Seppo Iisalo toimi Tiedonantajan kirjeenvaihtajana”. Tämä ei pidä Valkaman mukaan paikkaansa.

– Romaanini käyttövoimana toimii kymmenen vuoden aikana tekemäni taustatyö, johon on kuulunut esimerkiksi keskusteluja kymmenien eri ihmisten kanssa, vuoden mittaiset DDR:ään keskittyneet opinnot Freie Universitätissä Helsingin Sanomain säätiön stipendiaattina, kymmenien aihetta käsittelevien kirjojen ja tutkimusten lukeminen sekä pitkät Berliinissä aikuisena viettämäni ajanjaksot, Valkama kirjoittaa ja kumoaa lehden väitteen kirjasta autofiktiona ja kirjailijan omaan elämään perustuvana.

– Niin ei ole, sen olen tuonut esiin lukuisissa kirjani julkaisun jälkeisissä haastatteluissa ja kaiken tämän olisi saanut selville yhdellä googlauksella. Väite autofiktiosta ei ole kevyt eikä vähäpätöinen, sillä se rinnastaa romaanini fiktiiviset henkilöt oikeasti olemassa oleviin ihmisiin – Mallisen tapauksessa isääni. Hänestä Mallinen väittää useita paikkansa pitämättömiä asioita, Valkama kirjoittaa.

Väite isän kuolemasta on Valkaman mukaan tekstin käsittämättömin osuus.

– Käsittämättömin tämä osuus on siksi, että isäni ei ole kuollut. Hän elää, eikä todellakaan “yksinäistyneenä” vaan on naimisissa, viiden lapsen isä ja elää aivan tavallista elämää tavanomaisine sosiaalisine suhteineen. Myöskään jaakobinpainista en ole nähnyt merkkejä, vaikka sekä kirjani että muun yhteisen kiinnostuksemme tiimoilla olemme DDR:stä ja reaalisosialismista keskustelleet yhteensä varmasti kymmeniä tunteja, Valkama kirjoittaa.

Valkama ihmettelee "miten on mahdollista, että lehteen päätyy tällaista, vaikka asia olisi ollut tarkistettavissa yhdellä puhelinsoitolla".

– Faktojen oikeellisuus on kaiken journalismin a ja o ja näin on siksi, että väärät väittämät ja valheet voivat tuhota kokonaisia elämiä ja työuria.

Voit lukea Valkaman koko Facebook-kirjoituksen klikkaamalla alta. Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.

Sosiaalisessa mediassa tapaus on kuohuttanut. Esimerkiksi Valkaman Facebook-kirjoitus oli saanut sunnuntaiaamuun mennessä paljon tukea: 1,7 tuhatta tykkäystä.

Valkaman mukaan tekstissä on pielessä suurin osa tosina väitetyistä asioista. Parnasso oikaisi perjantaina yhden väitteistä, joka koski kuollutta isää.

– Olemme erittäin pahoillamme järkyttävästä virheestä ja pyydämme anteeksi asianosaisilta, lehden toimituksen Twitter-päivityksessä kirjoitetaan.