Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Kiinan puolustusministeri Wei: Kiina taistelee loppuun asti estääkseen Taiwanin itsenäiseksi julistautumisen

Kiina taistelee loppuun asti estääkseen Taiwania julistamasta itsenäisyyttä, sanoo Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe. Hänen mukaansa tämä on Kiinan ainoa vaihtoehto. Wei puhui viikonloppuna Singaporessa Shangri-La Dialogue -turvallisuuskokouksessa.

– Taistelemme hinnalla millä hyvänsä ja taistelemme loppuun asti. Kenenkään ei pitäisi koskaan aliarvioida Kiinan asevoimien päättäväisyyttä ja kykyä turvata maan alueellista koskemattomuutta, Wei ilmoitti.

Wei ja hänen yhdysvaltalainen kollegansa Lloyd Austin neuvottelivat turvallisuuskokouksen yhteydessä ensimmäistä kertaa kasvokkain.

Kiina ja Yhdysvallat ovat juuttuneet sanasotaan Taiwanista. Kiina pitää Taiwania alueensa osana, joka odottaa yhdistymistä emämaahan. Yhdysvaltain Taiwanin-politiikka on jo vuosikymmenten ajan perustunut strategiseksi monitulkintaisuudeksi tai epämääräisyydeksi kutsuttuun linjaan. Yhdysvallat vastustaa sitä, että Kiina yrittäisi valloittaa saaren sotilaallisesti, mutta toisaalta se ei ole sitoutunut Taiwanin sotilaalliseen puolustamiseen.

Myös sovittelevampaa sävyä

Wei kehotti nyt Yhdysvaltaoja lopettamaan sekaantumisen Kiinan sisäisiin asioihin sekä Kiinan etujen vahingoittamisen.

Sovittelevampaan sävyyn Kiinan puolustusministeri vaati "vakaata suhdetta " Kiinan ja Yhdysvaltojen välille. Se on hänen mukaansa elintärkeä maailmanrauhan kannalta.

Austin puolestaan korosti "täysin avointen viestintälinjojen" merkitystä suurvaltojen välillä virheiden välttämiseksi.

Jännitteet Taiwanissa ovat kärjistyneet erityisesti siitä syystä, että Kiinan sotilaslentokoneet ovat tunkeutuneet entistä useammin saaren ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Yhdysvallat ja Kiina ovat kiistelleet myös ihmisoikeuksista Hongkongissa ja Kiinan uiguurialueilla sekä tilanteesta Etelä-Kiinan merellä. Kiinalla on laajat vaatimukset tällä merialueella, mikä on luonut Kiinalle kiistoja myös esimerkiksi Malesian, Filippiinien ja Vietnamin kanssa.

Yhdysvalloilla ja Kiinalla on eripuraa niin ikään Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Yhdysvallat on syyttänyt asiassa Kiinaa Venäjän hiljaisesta tukemisesta.

Fidzhi nimesi isoimmaksi turvallisuusuhkaksi sotien riskin sijasta ilmastonmuutoksen

Samalla kun Yhdysvallat ja Kiina nahistelivat Singaporen turvallisuuskokouksessa keskenään, Tyynenmeren pieni saarivaltio Fidzhi nosti esiin geopoliittisten jännitteiden sijasta toisen ongelman. Fidzhi nimesi kokouksessa isoimmaksi turvallisuusuhkaksi aseiden sijasta ilmastonmuutoksen.

– Konekiväärit, hävittäjät, laivat – – eivät ole ensisijainen turvallisuushuolemme. Suurin yksittäinen uhka olemassaolollemme on ihmisen aiheuttama tuhoisa ilmastonmuutos. Se uhkaa hyvinvoinnin toiveitamme, painotti Fidzhin puolustusministeri Inia Seruiratu.

Hänen mukaansa turvallisuus on "laajempi asia kuin miten monet ovat sen perinteisesti määrittäneet".

Fidzhi kärsii nykyisin säännöllisesti esimerkiksi hirmumyrskyistä. Viime syyskuussa maa hyväksyi laajan ilmastonmuutoslain, joka julisti ilmastohätätilan ja määritti oikeudellisen kehyksen valtion toimille.

Ilmastonmuutoksen tuoma uhka on akuutti myös muissa matalissa saarivaltioissa.