Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Suuri mielenosoitus päättyi verenvuodatukseen Pekingissä 33 vuotta sitten – Hongkongissa lähetystöjen ikkunoihin syttyi lauantaina muistokynttilöitä varoituksista huolimatta

Kiinalle kipeimpiin historiallisiin tapahtumiin lukeutuvan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn vuosipäivää vietetään Kiinassa tänäkin vuonna tapahtumista vaieten ja soraääniä tehostetusti valvoen.

Kesäkuun 4. päivä vuonna 1989 eli tasan 33 vuotta sitten Kiinan armeija mursi väkivalloin Pekingin keskusaukiolla poliittisia ja taloudellisia uudistuksia vaatineen mielenosoituksen, joka oli kerännyt kymmeniätuhansia ihmisiä. Ainakin satoja ihmisiä kuoli mielenosoituksen tukahdutuksessa.

Kiinassa omiin kansalaisiin kohdistettu väkivalta on painettu unholaan välttämällä tapahtuman mainitsemista ja sensuroimalla verkossa viittaukset päivämäärään tai tapahtumapaikkaan. Myös tiukemmin Kiinan vaikutuspiiriin ajautuneessa Hongkongissa muistotilaisuuksien perinne näyttää päättyvän.

Erityishallintoalueella järjestettiin kolmenkymmenen vuoden ajan näyttäviä Tiananmenin muistotilaisuuksia, joissa kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat kaupungin keskustan puistoon kannattelemaan kynttilöitä. Tilaisuuksien järjestäminen oli viime vuosina estetty koronarajoitusten takia. Viime syksynä järjestäjätaho, Tiananmenin tapahtumien jälkeen vuonna 1989 perustettu Hong Kong Alliance -ryhmittymä, päätti toimintansa saatuaan syytteet vieraan vallan agenttina toimimisesta ankaran turvallisuuslain nojalla.

Edes Hongkongin kirkoissa yhteisiä muistotilaisuuksia ei enää turvallisuuslain pelossa järjestetä verilöylyn vuosipäivänä.

Hongkongissa muutamia pidätyksiä

Vaikka virallisia muistotilaisuuksia ei tänä vuonna ole tiedossa, Hongkongissa viranomaiset sulkivat puistoja ja yleisiä kokoontumispaikkoja ennen lauantaita. Poliisi kertoi saaneensa tietoa muita kanavia pitkin koolle kutsutuista muistotilaisuuksista ja varoitti tiukkasanaisesti, että 4. päivänä yleisillä paikoilla kokoontuvat saattavat syyllistyä laittomaan kokoontumiseen, vaikka olisivat yksin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Hongkongissa on lauantaina näkynyt pieniä merkkejä vuosipäivän muistamisesta, jotka poliisi on nopeasti tukahduttanut.

Poliiseja on parveillut Victoria-puistossa, jossa aiempina vuosina on pidetty kynttilämielenosoituksia, sekä läheisellä ostosalueella.

Illalla puiston lähistöllä kymmenet hajallaan olleet ihmiset sytyttivät puhelimensa valot. Poliisi käski megafonin välityksellä sammuttamaan valot ja varoitti ihmisten saattavan rikkoa luvatonta kokoontumista koskevaa lakia. Aiemmin poliisi kielsi led-kynttilöiden sytyttämisen.

AFP:n haastattelema poliisivirkailija ei kysyttäessä halunnut tarkentaa, minkä viranomaiset katsoisivat rikokseksi.

Illalla kynttilöitä ilmaantui ennakkovaroituksista huolimatta sekä useiden ulkomaisten lähetystöjen ikkunoihin että kadunkulmiin ympäri kaupunkia.

Viranomaiset ottivat lauantaina kiinni ainakin muutamia ihmisiä yrittäessään tukahduttaa kaikenlaiset muistamisyritykset, AFP kertoo. Poliisin mukaan päivän aikana pidätettiin kuusi ihmistä.

Hongkongin demokratialiikkeeseen kuuluva sosiaalidemokraattinen puolue sanoi erään puolueen jäsenen joutuneen pidätetyksi tämän pidettyä päällään paitaa, jossa oli edesmenneen kiinalaisen demokratia-aktivistin kuva ja teksti "sure kesäkuun neljättä".

Viranomaiset ovat aiemmin varoittaneet, että "laittomaan kokoontumiseen" osallistumisesta lauantaina voisi saada rangaistuksena jopa viisi vuotta vankeutta.

"Historiaa ei voi pyyhkiä pois"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kutsunut koolle muistotilaisuuksia yli 20 kaupungissa Tiananmenin uhreille. Samassa yhteydessä osoitetaan solidaarisuutta Hongkongille, jossa kansalaiset ovat menettäneet ilmaisunvapautensa.

– Kynttilän sytyttämisestä Tiananmenin muistoksi on tullut rikos Hongkongissa, kuten se on ollut rikos Kiinassa yli kolme vuosikymmentä. Historiaa ei kuitenkaan voi pyyhkiä pois eikä aktivistien ääntä voi mykistää, Amnestyn Itä-Aasian varajohtaja Hana Young sanoo tiedotteessa.

Amnestyn mukaan Tiananmenin muistotilaisuuksia järjestetään muun muassa Britanniassa, Hollannissa, Norjassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Taiwanilla.