Ulkomaalaisille asiantuntijoille ja startup-yrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu uusi maahanmuuton pikakaista otetaan Suomessa käyttöön tänään, Maahanmuuttovirasto (Migri) kertoo tiedotteessaan.
Pikakaistan kautta Suomeen muuttavan henkilön oleskelulupa pyritään käsittelemään Migrin mukaan kahdessa viikossa.
Ylijohtajan sijainen, apulaispäällikkö Elina Immonen Migristä sanoo, että viraston sisäisen käsittelyn määräaika on jo ennestään ollut kaksi viikkoa. Nyt prosessi saa kokonaisuudessaan kestää enintään kaksi viikkoa, ja tämä aika on kirjattu myös lakiin.
– Tämä (uusi) määräaika pitää sisällään myös edustustovaiheen eli koko prosessin asiakkaan näkökulmasta, ei vain Migrin (sisäistä) osuutta, Immonen selventää.
Pikakaistan myötä asiantuntijat ja startup-yrittäjät lähtömaasta riippumatta voivat saapua Suomeen heti, kun oleskelulupa on myönnetty. Myös tämä on Immosen mukaan uutta ja nopeuttaa maahanmuuttoa.
– Vastedes asiakkaan ei tarvitse enää odottaa oleskelulupakortin toimitusta ulkomailla, hän sanoo.
Uusia työntekijöitä ei olla palkkaamassa
Migrin mukaan pikakaista on tarkoitettu esimerkiksi IT-alan erityisosaajille ja korkeakoulututkinnon suorittaneille työntekijöille, jotka tulevat Suomeen erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään.
Suomeen muuttaminen pikakaistan kautta edellyttää, että maahanmuuttaja tekee ja maksaa hakemuksensa verkossa sekä käy todentamassa henkilöllisyytensä viiden päivän kuluessa asiointipisteessä.
Apulaispäällikkö Immosen mukaan Migrissä ei olla palkkaamassa uusia työntekijöitä pikakaistaa varten.
Sen sijaan hakemusten kahden viikon käsittelyaikaan pyritään pääsemään automaation lisäämisellä. Lisäksi hakuprosessissa mukana olevat viranomaiset ovat sitoutuneet tiukkoihin määräaikoihin, tiedotteessa sanotaan.
Käytännössä automaation lisääminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että oleskeluluvan myöntämisen edellytyksiä tarkastaa ihmisen asemesta tietokone.
– Eli kone tarkistaa automaattisesti ne sen sijaan, että käsittelijä tarkistaisi ne manuaalisesti. Tässä hyödynnetään paljon sähköisessä muodossa olevaa rekisteritietoa, Immonen sanoo.