Venäläinen energiayhtiö Gazprom aikoo keskeyttää kaasutoimitukset hollantilaiselle GasTerralle, joka kieltäytyy maksamasta kaasusta ruplissa. Gazprom on kertonut hollantilaisyhtiölle, että toimitukset lakkaavat tiistaina. Hollannin valtio omistaa suoraan tai epäsuorasti puolet GasTerrasta.
Myös kaasutoimitukset Tanskaan uhkaavat lakata samasta syystä.
Gazprom on vaatinut, että maksut kaasutoimituksista olisi toimitettava Venäjälle ruplina, mikä on keino kiertää länsimaiden Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asettamia pakotteita.
Tanskalainen energiayhtiö Orsted on vaatinut, että se saa jatkaa kaasutoimitusten maksamista euroilla.
Orsted kertoo täydentävänsä varastojaan Tanskassa ja Saksassa, jotta sen kaasutoimitukset asiakkailleen eivät vaarantuisi.
Venäjältä Saksaan saapuvan kaasun määrä väheni
Gazprom katkaisi maakaasutoimitukset Venäjältä Suomeen toukokuussa. Bulgariaan ja Puolaan toimitukset lakkasivat jo aiemmin. Osa eurooppalaisista yhtiöistä on taipunut ruplamaksuihin.
40 prosenttia Euroopan unionin maakaasusta tulee tuontina Venäjältä.
Toukokuussa Ukraina keskeytti Venäjältä tulevan maakaasun siirron keskeisessä putkistossa. Tämä pudotti Venäjältä Saksaan saapuvan maakaasun määrää neljänneksellä. Saksa kertoi korvanneensa Venäjän kaasun tuonnilla Norjasta ja Hollannista.
Ennen Ukrainan sotaa noin 55 prosenttia Saksan maakaasun tuonnista tuli Venäjältä.
Saksan tilastovirasto Destatis kertoi tänään, että toukokuussa energian hinnat nousivat Saksassa yli 38 prosenttia.
Suomi varautuu ostamaan nesteytettyä kaasua
Hollannin kaasutoimituksista noin 15 prosenttia on tullut Venäjältä. Energiakriisin vuoksi hallitus on lykännyt kaasukentän sulkemista Groningenin maakunnassa, jossa kaasun talteenotto aiheuttaa toistuvia maanjäristyksiä.
Aiemmin Suomeen tuodusta maakaasusta noin 90 prosenttia tuli Venäjältä, mutta sen osuus koko teollisuuden energiankulutuksesta on vain kuusi prosenttia.
Toukokuussa kerrottiin, että Suomi vuokraa yhdysvaltalaiselta yhtiöltä LNG-terminaalilaivan. Terminaalilaivan avulla meriteitse kuljetettua nesteytettyä maakaasua voidaan höyrystää jälleen kaasuksi ja syöttää maakaasun siirtoverkkoon.