Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eva: Suomalaiset pelkäävät Venäjän sotilaallisia toimia – todennäköisyyden arvioidaan olevan 30 prosenttia

Suomalaiset pelkäävät Venäjän sotilaallisia toimia Nato-prosessin aikana, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan kyselystä. Suomalaiset arvioivat kyselyn mukaan, että todennäköisyys sotilaallisen voiman käyttöön on peräti 30 prosenttia.

Nato-jäsenyys toisi kuitenkin turvaa Venäjän voimankäyttöä vastaan. Kansalaiset arvioivat Venäjän Suomeen kohdistaman sotilaallisen voimankäytön todennäköisyyden laskevan 14 prosenttiin, kun Suomi on hyväksytty Naton jäseneksi.

– Suomalaiset pitävät Nato-jäsenyyden hakemisen ajankohtaa oikeana, ja he ovat arvioineet Nato-jäsenyyden hakemiseen liittyvät riskit kylmän realistisesti, sanoo Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Nato-jäsenyyden todennäköisyys puolen vuoden sisällä 74 prosenttia

Muun kuin sotilaallisen painostuksen todennäköisyys on kansalaisten mielestä erittäin suuri. Suomalaiset arvioivat todennäköisyyden olevan 86 prosenttia, että Venäjä kohdistaa Suomeen painostusta tai vaikuttamista Suomen Nato-hakuprosessin aikana.

Suomalaiset arvioivat myös, että Suomi on hyväksytty Naton jäseneksi puolen vuoden kuluttua jäseneksi hakemisesta 74 prosentin todennäköisyydellä.

Kyselyyn vastasi runsaat 2 800 ihmistä huhtikuun puolivälin ja toukokuun alun välisenä aikana. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaa. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.