Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA ja EU korostavat nopeita toimia venäläisestä energiasta irtautumiseksi – Unkarin Orban aikoo yhä viivyttää venäläisen öljyn tuontikieltoa EU:ssa

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat julkaisseet yhteisen julkilausuman, jossa painotetaan nopeata irtautumista venäläisestä energiasta. Yhdysvaltain julkaisemassa julkilausumassa korostetaan muun muassa Suomen hankkiman LNG-terminaalilaivan merkitystä.

LNG eli nesteytetty maakaasu on keino korvata venäläinen maakaasu EU-markkinoilla. Suomi vuokraa terminaalilaivan Excelerate Energy -yhtiöltä. Laivan on määrä aloittaa toimintansa tämän vuoden lopulla.

Julkilausumassa Yhdysvallat ja EU-komissio tuomitsevat Venäjän energian käyttämisestä kiristyksen välineenä. Yhdysvallat ja EU vahvistavat sitoutumisensa Euroopan energiaturvallisuuteen.

Venäjää arvostellaan siitä, että sen toimet ovat epäoikeudenmukaisia eivätkä ole hyväksyttävissä. Venäjä on katkaissut kaasun ja sähkön viennin Suomeen sekä kaasun viennin Puolaan ja Bulgariaan. Lisäksi Venäjä uhkaa samanlaisilla toimilla useita muita EU-maita.

– Ympäri Eurooppaa Pohjoismaista Balkanille on käynnissä ponnistelut toimitusten monipuolistamiseksi ja riippuvuuden vähentämiseksi venäläisestä kaasusta, julkilausumassa kirjoitetaan.

Suomen ja Viron sekä Puolan ja Liettuan kaasuputket esimerkkeinä

Esimerkkeinä näistä ponnisteluista ovat Suomen ja Viron yhdistävä Balticconnector-kaasuputki sekä Puolan ja Liettuan yhdistävä kaasuputki, joka aloitti toimintansa toukokuun alussa.

Yhdysvallat ja EU korostavat myös energiatehokkuutta, älykkäitä energiateknologioita, sähkölämmitystä ja puhtaan energian tuottamista, jotta fossiilisesta energiasta voidaan luopua tyystin.

Unkarin Orban aikoo yhä viivyttää venäläisen öljyn tuontikieltoa EU:ssa

Unkarin pääministeri Viktor Orban aikoo yhä viivyttää EU:n suunnitelmia venäläisen öljyn tuontikiellosta.

Orban ei halua EU-johtajien keskustelevan aiheesta tulevassa huippukokouksessa. Hän on kertonut asiasta kirjeessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Orban sanoo kirjeessään, että on erittäin epätodennäköistä, että ratkaisu kiistaan löydettäisiin ennen Eurooppa-neuvoston erityiskokousta ensi viikolla.

Meriyhteyttä vailla oleva Unkari on riippuvainen putkea pitkin tulevasta venäläisestä öljystä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP