Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen on kuollut

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja ministeri Ilkka Suominen on kuollut, kertoi kokoomus tiedotteessa maanantaina. Suominen kuoli kotonaan 83-vuotiaana.

Nakkilassa syntynyt Suominen tuli tunnetuksi yhtenä kokoomusta 1960- ja 1970-luvuilla uudistaneen "remonttimies"-liikkeen keskushenkilöistä. Hän ajoi puolueessa vanhan markkinatalouskapitalismin muuttamista vastuuntuntoisemmaksi sosiaaliseksi talouspolitiikaksi.

Suominen valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi Harri Holkerin seuraajaksi ilman vastaehdokkaita vuoden 1979 puoluekokouksessa. Hän toimi kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1979–1991, pidempään kuin yksikään aiemmista puheenjohtajista. Kansanedustaja hän oli vuosina 1970–1975 ja 1983–1994.

Vuoden 1987 eduskuntavaalien alla Suominen teki niin kutsutun "kassakaappisopimuksen" keskustan ja ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajien Paavo Väyrysen ja Christoffer Taxellin kanssa. Sovittu porvaripuolueiden hallitusyhteistyö ei kuitenkaan toteutunut presidentti Mauno Koiviston vastustuksesta johtuen. Projektin epäonnistumisesta huolimatta Suominen nousi kauppa- ja teollisuusministeriksi Holkerin sinipunahallitukseen kokoomuksen saavutettua historiallisen vaalivoiton ja yhdeksän lisäpaikkaa.

Suominen luopui kokoomuksen puheenjohtajuudesta ja hallituspaikastaan 1991 ja toimi eduskunnan puhemiehenä 1991–1994. Kansanedustajauran jälkeen hän toimi Alkon toimitusjohtajana 1994–1999 kunnes nousi Euroopan parlamenttiin vuosiksi 1999–2004. Suomiselle myönnettiin ministerin arvo vuonna 1998.

Kokoomuslaiset muistelevat kunniapuheenjohtajaansa

Suominen nimitettiin kokoomuksen kunniapuheenjohtajaksi vuonna 2012. Puoluetoverit ovat osoittaneet suruvalittelujaan Twitterissä. Kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoittaa, että Suomista muistetaan lämmöllä ja surulla. Hän kuvaa Suomista yhdeksi kokoomuksen "suurista persoonista". Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma kirjoittaa Suomisen olleen lämmin ja kannustava persoona.

Kansanedustaja Timo Heinonen kertoo puhuneensa Suomisen kanssa puhelimessa viimeisen kerran pari viikkoa sitten. Hän kuvaili puhelua lämminhenkiseksi ja tulevaisuuteen katsovaksi. Kansanedustajat Elina Valtonen ja Arto Satonen nostavat esiin Suomisen kansainvälistä puolta. Valtonen kuvaa Suomista "eurooppalaiseksi suomalaiseksi" ja Satonen "Euroopan tason valtiomieheksi".

Sitran yliasiamies, kokoomuksen entinen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo Suomiseen olleen kokoomuksessa "isähahmo ja instituutio".

– Harva muistaa, mutta juuri hän oli se, joka ensimmäisenä poliitikkona alkoi ajamaan Suomea kohti EU-jäsenyyttä, Katainen kirjoitti tviitissään.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen puolestaan totesi Suomisen jättävän suuren poliittisen perinnön Suomessa ja Euroopassa.

– Sydämen sivistystä ja valtiomiestaitoa. Kokoomuksen sielu ja vaikuttaja, Häkkänen summasi.