Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenneturva: Sähköpotkulautailun säännöt tunnetaan huonosti – kolme neljästä kokee, että laudat ovat lisänneet turvattomuutta kaupungeissa

Suomalaisilla on puutteita sähköpotkulautoja koskevien liikennesääntöjen osaamisessa, Liikenneturva kertoo. Tuoreessa kyselytutkimuksessa noin kaksi kolmesta vastaajasta tiesi, että sähköpotkulaudalla kuuluu ajaa pääsääntöisesti pyörätiellä.

Hieman useampi eli kolme neljästä vastaajasta tiesi, että sähköpotkulaudalla kääntyessä kuuluu näyttää suuntamerkkiä.

– Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat yleistyneet monissa kaupungeissa Lappeenrannasta Rovaniemelle ja Kokkolasta Iisalmeen. Kun laitteen ottaa alleen, on ymmärrettävä, että kyseessä on ajoneuvo, koulutusohjaaja Pasi Pohjonen Liikenneturvasta sanoo tiedotteessa.

– Pitkälle päästään jo sillä, että kuljetaan oikeilla väylillä eikä ajeta jalkakäytävillä.

Vaaratilanteita kokenut joka neljäs jalankulkija

Kyselyssä joka neljäs vastaaja kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen jalankulkijana sähköpotkulautailijan vuoksi. Lähes yhtä moni kertoi joutuneensa sähköpotkulautailijan takia vaaratilanteeseen autolla ajaessaan. Pyörällä oli vaaratilanteeseen sähköpotkulautailijan takia joutunut noin viidennes vastaajista.

Kolme vastaajaa neljästä oli samaa mieltä väitteen kanssa, jonka mukaan vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat lisänneet turvattomuutta kaupunkialueella.

Toisaalta lähes kaksi vastaajaa kolmesta koki, että sähköpotkulaudat ovat hyvä lisä liikkumismahdollisuuksiin kaupungissa.

– Sähköiset liikkumisvälineet ovat vielä verrattain uusi liikkumismuoto Suomessa. Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat kasvattaneet ilmiötä, ja luonnollisesti totutteleminen ottaa oman aikansa, Pohjonen sanoo tiedotteessa.

– Jokaisen laudan käyttäjän on kuitenkin tiedostettava vastuunsa liikenteessä. Vastuu ei pääty ajoon, vaan lauta on myös pysäköitävä niin, ettei se aiheuta haittaa toisille.

Liikenneturvan kyselyyn vastasi maalis–huhtikuussa noin tuhat ihmistä.