Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erdogan yhä jyrkkänä turkkilaismediassa: Terroristijärjestöjä tukevia Suomea ja Ruotsia ei pitäisi hyväksyä Natoon

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan esiintyi perjantaina jälleen jyrkkänä turkkilaismediassa Suomen ja Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenyyden suhteen.

Erdogan kertoi turkkilaisen Dünya-lehden mukaan, että Turkki, Nato-maat ja Suomi jatkavat keskusteluja. Hän sanoi keskustelevansa asiasta lauantaina puhelimitse Suomen ja Britannian kanssa. Lisäksi Erdogan kertoi puhuvansa muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa.

Perjantaina Erdogan ja Hollannin pääministeri olivat Erdoganin mukaan käyneet pitkän puhelinkeskustelun.

– Jatkamme tietysti kaikkien näiden keskustelujen käymistä, jotta emme keskeytä puhelindiplomatiaa välillämme, Erdogan sanoi perjantaina.

Presidentti kuitenkin sanoi Turkin olevan yhä sillä kannalla, ettei turvallisuusjärjestönä toimivaan Natoon tulisi hyväksyä maita, joita Turkki syyttää terrorismijärjestöjen tukemisesta.

Kommenteissaan Erdogan antoi ymmärtää, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyden hyväksyntä olisi välillisesti jäsenyyden antamista terroristijärjestölle. Erdogan sanoo esittäneensä Turkin kannan asiaan selkeästi ja yksiselitteisesti.

Presidentin kanslia ei kommentoinut mahdollista keskustelua

Erdogan ei mainitse itse, kenen kanssa hänen on määrä keskustella lauantaina. Tasavallan presidentin kanslia ei myöskään lähtenyt kommentoimaan asiaa perjantaina.

– Käytäntö on ollut se, että tiedotamme presidentin puheluista jälkikäteen, presidentin kansliasta kerrottiin sähköpostitse STT:lle perjantaina iltapäivällä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi torstaina olevansa valmis itsekin osallistumaan ratkaisun hakemiseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kiistaan Turkin kanssa. Hän myös kertoi yhteyksiä Turkin kanssa olleen jo monen kanavan kautta.

– Minä osallistun myös. En voi sanoa tarkkaan, missä tai milloin, mutta sen jälkeen kun (Turkin vaatimukset) on selvitetty tarkkaan, uskon, että myös korkeamman tason yhteydenpito on tarpeen, Niinistö sanoi torstaina Washingtonin-vierailunsa yhteydessä.

---

STT-työryhmä: Lassi Lapintie, Ayla Albayrak, Arttu Mäkelä, Nina Törnudd