Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuden pidätetyn huvialuksen taustalla mahdollisesti pakotelistoille kuuluvia tahoja, kertoo Tulli

Tulli on selvittänyt kuuden huvialuksen taustalla olevan mahdollisesti EU:n Venäjä-pakotelistoille kuuluvia tahoja tai henkilöitä. Tulli kertoo tiedotteessa siirtäneensä nämä kuusi huvialusta ulosottoviranomaisille.

Tulli pidätti maaliskuussa yhteensä 21 huvialusta pakotteisiin liittyvää jatkoselvitystä varten. Lisäksi Tulli ilmoitti tuolloin yhden huvialuksen heti ulosottoviranomaisille.

Viisi huvialusta on Tullin perjantaisen tiedotteen mukaan vapautettu ja muiden osalta selvitykset jatkuvat.

– Olemme tehneet tiivistä kansainvälistä yhteistyötä eri tahojen kanssa huvialusten omistussuhteiden selvittämiseksi. Joidenkin taustalla on erilaisia peitejärjestelyjä, joiden selvittäminen on vaativaa ja vie aikaa, sanoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit tiedotteessa.

EU on asettanut Venäjälle ja Valko-Venäjälle laajoja pakotteita Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan vuoksi.

Yksi veneistä mahdollisesti ex-presidentti Medvedevin

Tulli kertoi aiemmin, että maaliskuussa pidätettyjen 21 huvialuksen epäillään kuuluneen esimerkiksi pakotteiden kohteena oleville oligarkeille. Jos omistussuhteet varmistuvat, siirtyvät huvialukset ulosottoviranomaisten jäädytettäviksi, sanoi Tulli tuolloin.

Ulosottoviranomaiset tekevät niille luovutetusta omaisuudesta oman selvityksensä. Selvityksen perusteella ulosottoviranomainen tekee omaisuuden jäädyttämisestä päätökset ja mahdolliset tarvittavat toimenpiteet.

Maaliskuun lopulla STT kertoi, että ulosottoviranomainen oli ottanut väliaikaiseen takavarikkoon muun muassa Princess 85 MY -veneen ja viisi muuta vastaavaa arvovenettä. Ne oli asiakirjojen mukaan sijoitettu venetelakan tai venehuollon päätoimialakseen merkinneisiin yhtiöihin Kotkaan ja Loviisaan.

Helsingin Sanomat kertoi maaliskuun alussa, että EU:n pakotelistalla olevan Venäjän entisen presidentin ja pääministerin, nykyisen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajan Dmitri Medvedevin hallinnassa väitetysti ollut Princess-mallinen luksusvene oli paikannettu Kotkaan talvisäilytyshallin viereen.