Ruotsin pääministeri Andersson: Suomen ja Ruotsin hakemukset Natolle huomenna

Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat päättäneet jättää jäsenhakemuksensa yhdessä Natolle Brysselissä keskiviikkona. Andersson kertoi asiasta yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ruotsissa valtiovierailulla olevan presidentti Sauli Niinistön kanssa tiistaina.

Andersson korosti Suomen ja Ruotsin tekevän luonnollisesti päätökset turvallisuuspolitiikastaan itsenäisesti.

– Olen iloinen, että olemme valinneet yhteisen tien, Andersson totesi.

Niinistö ja Andersson matkustavat torstaina yhdessä Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia. Kummankaan mielestä turvallisuustakuista tai -vakuutuksista ei ole ehkä matkalta paljoa uutta sanottavaa, niistä on jo keskusteltu aiemmin.

Niinistön mukaan Washingtonissa on sen sijaan kiinnostavaa kuulla Bidenin ja kongressiedustajien ajatuksia Yhdysvaltain päätöksentekoaikataulusta Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten suhteen.

– Yhdysvallat on tärkeä maa ja jonkinlainen malli muille. Jos (ratifiointi) prosessi on siellä nopea, se auttaa koko prosessia ja sen aikataulua. Se on hyvin tärkeää, Niinistö sanoi.

Presidentti kertoi yhteisen Yhdysvaltain-vierailun aikataulun varmistuneen vasta edeltävänä päivänä.

– Mutta me olemme joustavia, Niinistö naurahti.

– Ja kiitollisia, Andersson jatkoi.

"Suomen läntinen identiteetti vahvistuu"

Turkin vastalauseiden osalta Niinistö ja Andersson uskoivat molemmat, että asiat saadaan ratkaistuksi neuvottelemalla kahden kesken ja monenkeskisesti.

Venäjän osalta Niinistö kertoi panneensa merkille, että siellä on päätetty suhtautua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksiin melko rauhallisesti.

– Voi tietysti kysyä miksi? Ehkä syy on se, ettei Venäjän johto halua kertoa kansalaisilleen, että nyt meillä on uusia ongelmia, Niinistö pohti.

Niinistö kuvaili Natoon liittymisen syvällisempää merkitystä muistuttamalla, että Suomen identiteetti kansakuntana ja tasavaltana on ollut hyvin läntinen ja turvallisuushakuinen.

– Siinähän ei loppujen lopuksi kovin paljoa muutu, sanoisin, tämä puoli identiteetistä vahvistuu (Natoon liittymisellä), Niinistö sanoi.

Yksilötasolla hän arveli monen suomalaisen tuntevan, että turvallisuus olennaisesti lisääntyy Nato-päätöksen myötä. Niinistön mukaan moni lienee tuntenut, että Suomen läntinen yhteys täyttyisi vasta Natoon liittymisen myötä.

– No nyt se täyttyy, Niinistö sanoi.

Sekä Andersson että Niinistö totesivat kaikkien pohjoismaiden kykenevän edustamaan ja edistämään Natossa yhteisiä arvoja sekä kiistojen rauhanomaista ratkaisemista. Mitään pohjoismaista blokkia puolustusliittoon ei kuitenkaan aiota muodostaa.

– Jos sitten halutaan hyvin vakaa ja rauhaa rakastava joukko, jota pohjoismaat edustavat, leimata blokiksi, niin se on vain myönteistä. Rauhanblokki on aika kova sana, ainakin minun arvoasteikossa, Niinistö lisäsi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat