Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomen Nato-jäsenyyttä koskeva keskustelu eduskunnassa venyi yli puolenyön, Marin Ylelle: Turkin viestit Suomen Nato-jäsenyydestä ovat huolestuttavia, lähes 1,8 miljoonalla tänään viimeinen päivä täydentää esitäytettyä veroilmoitusta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomen Nato-jäsenyyttä koskeva keskustelu eduskunnassa venyi yli puolenyön ja kesti yli 14 tuntia

Eduskunta on saanut päätökseen Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan lähetekeskustelun. Aamupäivällä alkanut keskustelu jatkui liki puoli yhteen asti yöllä.

Yli 14 tuntia kestäneen keskustelun aikana eduskunnassa käytettiin yhteensä 212 puheenvuoroa. Keskustelun päätteeksi asia lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan.

Valiokuntakäsittelyn jälkeen asia palaa vielä tänään käsittelyyn eduskunnan täysistuntoon.

Presidentti Niinistö valtiovierailulle Ruotsiin keskellä Nato-päätöksiä

Presidentti Sauli Niinistö saapuu tänään valtiovierailulle Ruotsiin puolisonsa Jenni Haukion kanssa. Vierailu ajoittuu turvallisuuspoliittisesti merkittävään ajankohtaan Suomen ja Ruotsin ilmoitettua juuri Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Niinistö keskustelee iltapäivällä pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa, joka kertoi eilen Ruotsin haluavan jättää jäsenhakemuksen Natolle yhdessä Suomen kanssa.

Kaksipäiväinen vierailu alkaa Tukholmassa aamulla Kuninkaanlinnalla, missä kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia ottavat vieraat vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin.

Marin Ylelle: Turkin viestit Suomen Nato-jäsenyydestä ovat huolestuttavia

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Ylelle, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kielteiset lausunnot Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä ovat huolestuttavia. Hän kuitenkin sanoi uskovansa, että asiat ratkeavat keskustelemalla.

Erdogan sanoi jälleen maanantaina, että Turkki ei puolla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Marin totesi Ylen A-Studiossa, että Turkin viestit ovat erilaisia kuin aikaisemmin. Suomelle on kevään kuluessa vakuutettu, että Turkki ei halua asettaa minkäänlaista estettä Suomen ja Ruotsin mahdolliselle Nato-jäsenyydelle.

Britannia: Suomi ja Ruotsi pitäisi hyväksyä Natoon mahdollisimman nopeasti

Britannia sanoo, että Suomi ja Ruotsi pitäisi hyväksyä Naton jäseniksi mahdollisimman nopeasti. Britannia ilmaisi maanantai-iltana tukevansa vahvasti maiden liittymistä Natoon.

Britannian ulkoministeri Liz Truss sanoi lausunnossaan, että Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon vahvistaa Euroopan kollektiivista turvallisuutta.

Suomen ja Ruotsin päätökset hakea Natoon ovat saaneet paljon tukea Nato-mailta. Esimerkiksi Kanada sanoi maanantaina pystyvänsä ratifioimaan Suomen ja Ruotsin liittymisen jopa päivissä.

Toistaiseksi vain Turkki on ilmaissut suhtautuvansa kielteisesti Suomen ja Ruotsin hakemuksiin. (Lähde: AFP)

Ukrainan varapuolustusministeri: Yli 260 sotilasta evakuoitu Azovstalista

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar kertoo, että yli 260 ukrainalaista sotilasta on saatu evakuoitua Azovstalin terästehtaalta satamakaupunki Mariupolista.

Brittilehti Guardian kertoo, että 53 vakavasti haavoittunutta sotilasta evakuoitiin Azovstalista venäläisten hallussa olevan Novoazovskin kaupungin sairaalaan. Loput 211 sotilasta kuljetettiin pois tehtaalta humanitaarista käytävää pitkin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan toivovansa, että sotilaiden henget saadaan pelastettua, sillä Ukraina tarvitsee sankarinsa elossa.

Venäjän puolustusministeriö kertoi jo maanantaina, että Ukrainan armeijan edustajien kanssa olisi päästy sopimukseen haavoittuneiden sotilaiden evakuoimisesta.

Pohjois-Korea kertoo kuudesta uudesta kuolemasta - kuumeessa olleiden kuolleiden lukumäärä 56

Pohjois-Korea kertoo kuudesta uudesta kuumeesta johtuneesta kuolemantapauksesta. Valtiollisen KCNA-uutistoimiston mukaan kuolleiden lukumäärä oli maanantai-iltana yhteensä 56. Kuumetapauksia on kaikkiaan yli 1,4 miljoonaa, ja ainakin reilut 660 000 ihmistä saa lääkärinhoitoa.

Maa ei tälläkään kertaa kertonut, oliko kuolonuhreilla todettu positiivista koronatestitulosta.

Samalla Pohjois-Korea sanoi, että se aikoo tehostaa armeijan toteuttamaa lääkkeiden jakelua. Maan armeija on lähettänyt joukkonsa kiireellisesti kaikkiin pääkaupungin Pjongjangin apteekkeihin ja ryhtynyt toimittamaan lääkkeitä.

Eristäytynyt maa kertoi ensimmäisestä koronatartunnastaan torstaina. (Lähde: AFP)

Katiska-vyyhdin Niko Ranta-ahon uusien syytteiden käsittely alkaa Helsingin käräjillä - syytetään oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Katiska-huumevyyhdin toisen pääsyytetyn Niko Ranta-ahon uusien syytteiden käsittely.

Ranta-ahoa syytetään oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Syytettyinä ovat myös Ranta-ahon lähisukulainen sekä Ranta-ahon oikeudenkäyntiavustajana toiminut nainen.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan uhkaamisen epäillään kohdistuneen mieheen, joka oli Ranta-ahon tapaan syytettynä Katiskassa.

Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Lähes 1,8 miljoonalla tänään viimeinen päivä täydentää esitäytettyä veroilmoitusta

Lähes 1,8 miljoonalla palkan- ja eläkkeensaajalla on tänään viimeinen päivä täydentää esitäytettyä veroilmoitustaan.

Palkansaajilla on toukokuussa kolme veroilmoituksen täydentämisen määräpäivää. Ensimmäinen oli 10. toukokuuta, toinen tänään ja kolmas 24. toukokuuta. Oman määräpäivän voi tarkistaa OmaVero-verkkopalvelusta tai esitäytetystä veroilmoituksesta.

Jos kaikki tiedot esitäytetyllä veroilmoituksella ovat oikein, ei tarvitse tehdä mitään. Suurimmalla osalla ilmoitettavaa ei ole.

Verohallinto kehottaa tekemään täydennykset ensisijaisesti OmaVerossa.

Kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset julki tänään

Ylioppilastutkintolautakunta julkistaa tänään kevään kirjoitusten tulokset. Lautakunta toimittaa tutkinnon tulokset lukioille yhdeksältä aamulla tutkintopalvelun kautta. Kevään pisterajat julkaistaan samaan aikaan lautakunnan verkkosivuilla.

Lukio voi ilmoittaa tulokset kokelaille heti. Jokainen kokelas saa tietää tuloksensa omasta lukiostaan opinahjon ilmoittamasta ajankohdasta alkaen.

Tulokset näkyvät myös Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa keskiviikkoaamusta alkaen.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tämän kevään tutkintoon oli ilmoittautunut yli 46 300 kokelasta.

Arsenalin Mestarien liiga -haaveille kova isku - Newcastle kaatoi vieraansa 2-0

Pääsy ensi kauden Mestarien liigaan ei ole enää Arsenalin omissa käsissä. Lontoolaiset kärsivät maanantain ainoassa jalkapallon Englannin Valioliigan ottelussa 0–2-vierastappion Newcastlelle, ja ovat kahden pisteen päässä nelossijaa eli viimeistä Mestarien liigaan oikeuttavaa paikkaa pitävästä Tottenhamista. Kummallakin on jäljellä yksi ottelu.

Arsenal-puolustaja Ben Whiten oma maali 55. minuutilla vei kotijoukkue Newcastlen johtoon, ja Arsenalin synkkyyden kruunasi 85. minuutilla Bruno Guimaraes 2–0-maalilla.

Arsenalin tappion myötä sarjakolmosen Chelsean paikka Mestarien liigaan varmistui.