Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön tuonti Venäjältä keskeytyy – sähkön riittävyys Suomessa ei ole uhattuna

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkökauppa Venäjältä keskeytyy. Venäläisen Inter RAO:n Suomessa toimiva tytäryhtiö RAO Nordic keskeyttää sähkön tuonnin Suomeen lauantaina kello yhdeltä yöllä.

Fingridin mukaan sähkön riittävyys Suomessa ei ole uhattuna. Sähköä on tuotu Venäjältä viime aikoina noin 10 prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

– Puuttuva tuonti pystytään korvaamaan sähkömarkkinoilla tuomalla enemmän sähköä Ruotsista ja osin myös kotimaisella tuotannolla, sanoo Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja Reima Päivinen Fingridin tiedotteessa.

RAO Nordicin mukaan tuonti keskeytetään toistaiseksi, koska yhtiö ei ole vastaanottanut maksuja markkinoille myymästään sähköstä.

Päivinen ei lähde arvioimaan, liittyykö keskeytyksen ajoitus esimerkiksi siihen, että Suomen odotetaan lähipäivinä hakevan sotilasliitto Naton jäseneksi.

– Minun on vaikea sitä arvioida. Mutta ajoitushan on aika lähellä, Päivinen sanoo STT:lle.

STT ei perjantaina tavoittanut RAO Nordicia kommentoimaan asiaa.

Tukkuhinnan nousu näkyy kuluttajalle viiveellä

Fingrid arvioi huhtikuussa, että Venäjän tuonnin loppuminen todennäköisesti nostaisi sähkön hintaa Suomessa ainakin hetkellisesti.

Venäjän tuonnin keskeytymisen myötä sähkön tarjonta pohjoismaisilla markkinoilla vähenee, mikä teoriassa nostaa tukkuhintaa, Päivinen sanoo.

– Kuinka paljon, sitä en osaa sanoa.

Moni ostaa sähköä kiinteällä hinnalla, jolloin tukkuhinnan nousu ei suoraan näy kuluttajalle. Hintaan vaikuttavat myös monet muut tekijät, Päivinen huomauttaa.

– Jos tukkuhinta on korkeampi, viiveellähän tukkuhinta siirtyy sitten kuluttajille, hän sanoo.

Fingrid kertoi huhtikuun lopulla, että se on varautunut Venäjän sähkökaupan äkilliseenkin loppumiseen. Suomi on sähköenergian suhteen Fingridin arvion mukaan omavarainen arviolta jo ensi vuonna tai viimeistään vuonna 2024.

Suomi alkoi rajoittaa sähkön siirtokapasiteettia Venäjältä jo huhtikuussa, jolloin Fingrid kertoi rajoittavansa Venäjän siirtoyhteyksien siirtokapasiteettia 1 300 megawatista 900 megawattiin. Yhtiön mukaan päätös perustui "arvioon sähköjärjestelmään kohdistuvista riskeistä muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa". Päivinen vahvisti tuolloin Helsingin Sanomille tämän tarkoittavan Venäjän mahdollisia vaikutusyrityksiä.

Kapasiteetin pienentämisellä haluttiin eliminoida riskejä, jotka liittyvät siihen, että Suomen sähköjärjestelmää haluttaisiin tietoisesti horjuttaa, Päivinen sanoo STT:lle. Hänen mukaansa tuonnin keskeytyminen tarkoittaa sitä, että tällaisia riskejä ei enää ole.

Viime vuonna Suomeen tuotiin Venäjältä 9,1 terawattituntia sähköä. Se vastaa noin kymmentä prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Fingrid on Suomen valtion ja suomalaisten eläkeyhtiöiden omistama kantaverkkoyhtiö. Sen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää suomalaista sähköverkkoa.