Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesätyöpaikkojen määrässä selvä nousu viime vuodesta, kertoo SAK:n kysely luottamushenkilöille

Kesätyöpaikkojen määrässä on tapahtunut selvä nousu viime vuodesta, kertoo Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) luottamushenkilöille tekemä kysely. Lähes neljä viidestä kyselyyn vastanneesta luottamushenkilöstä kertoi työpaikalleen palkattavan tänä kesänä kesätyöntekijöitä.

Viime vuonna noin kaksi kolmesta luottamushenkilöstä kertoi kesätyötekijöiden palkkaamisesta työpaikalleen. Vuonna 2020 lukema jäi 56 prosenttiin.

Luottamushenkilöpaneeliin vastasi yli tuhat luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua.

Suurinta kesätyöpaikkojen lisäys on yksityisellä palvelualalla, jossa 85 prosenttia luottamushenkilöistä kertoo, että työpaikalle palkataan kesätyöntekijöitä.

– Yksityisellä palvelualalla koronapandemian helpottuminen on merkinnyt työvoimapulaa ja tämä näkyy myös meidän kyselyssämme. Alan luottamushenkilöistä 52 prosenttia arvioi, että kesätyöntekijöitä on vaikea löytää riittävästi, sanoo SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho tiedotteessa.

Perehdytyksessä parannettavaa

Luottamushenkilöistä hieman yli puolet kertoo, että kesätyöntekijöille tehdään heidän työpaikallaan perehdytyssuunnitelma. Tyypillisimmin perehdytyksestä huolehtivat muut työntekijät (37 prosenttia).

Vastaajista neljä prosenttia sanoo, että perehdytyksestä ei huolehdi työpaikalla kukaan.

– Neljä prosenttia kuulostaa pieneltä määrältä, mutta sekin on liikaa, Rasinaho sanoo.

Kirsi Rasinaho tuo esiin, että kyse ei ole vain työtehtäviin ja esimerkiksi työturvallisuuteen perehdyttämisestä vaan myös työsuhteeseen ja työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyvästä tietämyksestä.