Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

WMO: Mittaushistorian lämpimin vuosi erittäin todennäköisesti seuraavan viiden vuoden sisällä – Pariisin ilmastosopimuksessa mainittu 1,5 asteen raja saattaa myös ylittyä hetkellisesti

Maailman vuosittainen keskilämpötila ylittää 50 prosentin todennäköisyydellä 1,5 asteen lämpenemisen rajan ainakin kerran seuraavan viiden vuoden sisällä, arvioi Maailman ilmatieteen järjestö WMO tuoreessa raportissaan.

Vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksessa valtiot sitoutuivat rajoittamaan pitkän aikavälin lämpenemisen 1,5 ja 2 asteen välille esiteolliseen aikaan verrattuna.

– Olemme merkittävästi lähempänä sitä, että ylitämme Pariisin ilmastosopimuksessa asetetun alarajan hetkellisesti, sanoo WMO:n johtaja Petteri Taalas tiedotteessa.

Taalaksen mukaan 1,5 asteen lämpenemisen rajan ylittämisen jälkeen ilmastovaikutukset tulevat kasvavissa määrin haitallisemmiksi ihmiskunnalle ja koko planeetalle.

WMO:n mukaan vuosien 2022–2026 aikana nähdään myös 93 prosentin todennäköisyydellä mittaushistorian lämpimin vuosi. Tällä hetkellä mittaushistorian lämpimin vuosi oli vuonna 2016.

Niin ikään 93 prosentin todennäköisyydellä tämän vuoden alusta alkaneen viisivuotisjakson keskilämpötila on korkeampi kuin sitä edeltäneellä viisivuotisjaksolla.

Vuosittaisten keskilämpötilojen arvioidaan vuosina 2022–2026 olevan 1,1–1,7 astetta esiteollista aikaa korkeampia.

Todennäköisyys sille, että alkaneen viisivuotiskauden keskilämpötila ylittäisi 1,5 astetta, on vain kymmenen prosenttia.

Asiantuntija: Lähellä tilanne, että 1,5 asteen raja voi ylittyä myös pidemmällä aikavälillä

Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen raja viittaa pidemmän aikavälin lämpenemiseen, mutta rajan hetkelliset ylitykset tulevat entistä todennäköisemmiksi.

– Yksittäinen rajan ylittävä vuosi ei tarkoita, että olemme ylittäneet Pariisin sopimuksen rajan, mutta se osoittaa, että olemme entistä lähempänä tilannetta, jolloin 1,5 asteen raja voi ylittyä myös pidemmällä aikavälillä tarkasteltaessa, sanoo raportin tekemistä johtanut Leon Hermanson.

Vuonna 2021 maailman keskilämpötila oli 1,11 astetta esiteollista aikaa korkeampi. Viime vuonna maailman lämpötiloja hillitsi hetkellisesti La Nina -ilmiö. Se ilmenee 2–7 vuoden jaksoissa viilentäen lämpötiloja Tyynellämerellä.

La Ninan vastailmiön El Ninon odotetaan taas nostavan lämpötiloja, kuten tapahtui vuonna 2016.