Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työministeri Haatainen: Viranomaiset selvittävät tukitoimien tarvetta Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla

Työvoimaviranomaiset ovat aloittaneet tilanteen selvittämisen Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella ja toimenpiteiden valmistelemisen yhteistyössä Fennovoiman ja muiden työnantajien kanssa, kertoo työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Fennovoima kertoi maanantaina purkaneensa Rosatomin kanssa solmitun Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, minkä seurauksena työt ydinvoimalatyömaalla päättyvät.

Haataisen mukaan viranomaisten selvityksen perusteella tehdään tarkempi arvio tarvittavista toimista.

– Pohjois-Pohjanmaalla on valmiiksi toimintarakenteita vastaavia tilanteita varten eli äkillisen rakennemuutoksen koordinaatioryhmä, ja nämä aktivoidaan nyt. Odotamme siis alueelta tarkempaa suunnitelmaa ja tietoa millaista tukea tarvitaan, jonka jälkeen vuoropuhelua käydään työ- ja elinkeinoministeriön kanssa, Haatainen kertoo sähköpostiviestissään STT:lle.

Haataisen mukaan ensimmäisenä tarkennetaan, kuinka montaa työntekijää tilanne koskettaa. Fennovoima on Haataisen mukaan arvioinut, että työmaalla tilanne koskee noin 300–500:aa henkilöä, joista huomattava osa on ulkomaalaisia.

– Vaikutukset kohdistuvat toki alueella laajemminkin, ja nämä voivat olla merkittäviä. Meillä on onneksi maanlaajuisesti rakennusalan osaajista kysyntää työmarkkinoilla, Haatainen kirjoittaa.

Kaasutoimitukset katkolla?

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti keskiviikkona toimittajatilaisuuden, jossa keskusteltiin muun muassa Suomen varautumisesta siihen, että Venäjä katkaisisi kaasutoimitukset Suomeen.

Osastopäällikkö Antti Neimalan mukaan Suomen varautumistilanne on eurooppalaisessa vertailussa hyvä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei tilapäisiä ja isojakin ongelmia saattaisi tulla.

– Meidän varautumisen tasomme energiahuoltovarmuuden osalta on perinteisesti ollut hyvä ja niin se on nytkin, mutta erilaisia häiriöitä voi ilmetä, Neimala sanoi toimittajille.

Muun muassa Neste tarvitsee kaasua öljynjalostustoiminnassaan, mutta Neimalan arvion mukaan kaasun tulon loppuminen ei välttämättä merkitsisi öljynjalostuksen loppumista.

– Kyllähän siellä on haettu ja haetaan korvaavia ratkaisuja eikä se ymmärtääkseni ole mitenkään mahdotonta. Tilanne ei näytä täysin synkältä tältä osin, Neimala sanoi.