Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä iskenyt risteilyohjuksilla laajasti ympäri Ukrainaa – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.52 YK:n pääsihteeri Antonio Guterres peräänkuulutti tiistaina lisää "humanitaarisia taukoja" Ukrainan taisteluihin.

– Toivoisin, että Ukrainan ja Moskovan jatkuva yhteistyö johtaa lisääntyviin humanitaarisiin taukoihin, joiden myötä siviilit voivat turvallisesti päästä pois taistelujen keskeltä ja apua voidaan saada niille, jotka sitä eniten tarvitsevat, Guterresin lausunnossa sanottiin.

YK:n Ukrainan humanitaarisen avun koordinaattori Osnat Lubrani toivoi niin ikään, että yli sadan ihmisen evakuointi Avovstalin terästehtaalta Mariupolin satamakaupungista toimisi osviittana tulevasta.

Lubrani joutui kuitenkin myös toteamaan, ettei uusia evakuointeja ollut tiistaina suunnitteilla.

22.21 The Wall Street Journalin ulkomaankirjeenvaihtaja Yaroslav Trofimovin mukaan Venäjä on iskenyt risteilyohjuksin "lukuisiin" kohteisiin Ukrainassa illan aikana. Hän kutsuu iskua laajimmaksi ohjuskeskitykseksi sitten sodan alkupäivien. Lvivissä iskuissa tuhoitui viranomaisten mukaan kolme sähköverkon muuntaja-asemaa.

Läntisessä Ukrainassa sijaitsevan Lvivin lisäksi luoteis-Ukrainassa ilmapuolustus tuhosi kaksi ohjusta kaupungin yläpuolella. Keski-Ukrainassa sijaitsevan Dolynskan pormestari kertoi myös alueella olleen ohjusiskuja.

Myös aivan läntisessä Ukrainassa Slovakian rajan tuntumassa sijaitsevan Taka-Karpatian alueen sotilashallinto kertoi alueelle tehdyn ohjusiskuja. Viranomaiset eivät tienneet mahdollisista uhreista.

CNN:n mukaan moni tämän päiväisten iskujen kohteista vaikuttaa kohdistuneen infrastruktuuriin ja Ukrainaan länsimaista virtaaviin asetoimituksiin. Venäjä on uhannut iskevänsä aseisiin niiden kuljetuksen aikana.

21.43 Slovakian puolustusministeri Jaro Nagy kertoo Twitterissä, että maan puolustusteollisuusyhtiö Konstrukta Defence alkaa korjata ja modernisoida Ukrainan sotatarvikkeita.

Ensimmäisenä yhtiö modernisoi Nagyn ilmoituksen mukaan kymmeniä BDRM-2-panssariautoja.

21.23 CNN:n paikalla olevien toimittajien mukaan läntisessä Ukrainassa sijaitsevassa Lvivin kaupungissa on kuulunut illan aikana useita räjähdyksiä eri puolilta kaupunkia. Yksi räjähdyksistä vaikutti tapahtuneen hyvin lähellä kaupungin keskustaa.

Kaupungin pormestari Andrii Sadovyin mukaan osa kaupungista on ilman sähköä.

21.03 Kiovan luoteispuolella sijaitsevasta Irpinin kaupungista on löytynyt jo 290 siviilin ruumiit Venäjän joukkojen vetäytymisen jälkeen, kaupungin pormestari Oleksandr Markushin kertoi tänään Facebookissa.

Markushinin mukaan 185 kuollutta on tunnistettu. Suurin osa kuolleista on miehiä joiden kuolinsyyksi Markushin sanoo sirpale- ja ampumahaavat.

20.01 Venäjän joukot ovat siirtäneet lähes 40 000 ihmistä Mariupolista Venäjälle tai kapinallisille Donetskin ja Luhanskin alueille, kaupungin pormestari Vadim Boichenko sanoo CNN:n mukaan.

Boichenkon mukaan Venäjän armeija vie kaupunkilaisia kauas Venäjän kaukoitään jossa heidät pakotetaan työskentelemään.

18.52 Euroopan unioni asettaa uusia talouspakotteita Venäjälle, jotka kohdistuvat maan öljyteollisuuteen, pankkeihin ja disinformaation levittämisestä vastaaviin henkilöihin, sanoi EU:n ulko- ja turvallisuupoliittisista asioista vastaava korkein edustaja Josep Borrell tänään.

– Työstämme kuudetta pakotepakettia, jonka tähtäimenä on sulkea lisää pankkeja maksujärjestelmä SWIFTin ulkopuolelle, listata disinformaation levittäjiä ja taklata öljyntuontia, Borrell sanoi Twitterissä.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan pakotteet tulevat vaikuttamaan myös Sberbankiin, joka on Venäjän suurin lainanantaja, sillä pankkia kaavaillaan suljettavaksi ulos kansainvälisestä maksujärjestelmä SWIFTistä.

17.49 Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati jälleen länsimaita lopettamaan aseiden toimittamisen Ukrainaan. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa puhelimitse keskustellut Putin väitti niin ikään, ettei Ukraina yritä vakavissaan päästä ratkaisuun aseleponeuvotteluissa.

– Venäjä on edelleen valmis dialogiin, Putin sanoi Macronille Kremlin mukaan.

Putin väitti myös, etteivät länsimaat piittaa Ukrainan sotarikoksista, vaikka voisivat estää ne painostamalla Ukrainaa.

Macron kuuluu niihin harvoihin länsimaiden johtajiin, jotka ovat säilyttäneet keskusteluyhteyden Putiniin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten.

16.45 Kansainvälisen Punaisen Ristin Mariupolin piiritetyltä Azovstalin terästehtaalta lähtenyt evakuointisaattue on saapunut Ukrainan hallitsemaan Zaporizzijaan, järjestö kertoo Twitterissä. Saattue onnistui evakuoimaan yli sata siviiliä piiritettynä olevalta alueelta.

Azovstalin tehdasalue on viimeinen Ukrainan hallussa oleva osa Asovanmeren rannalla sijaitsevaa Mariupolin kaupunkia. Terästehtaan maanalaisissa osissa piileskelee sotilaiden lisäksi edelleen huomattava määrä siviilejä.

Venäjä piiritti Mariupolin sodan ensimmäisinä päivinä ja sen joukot ovat siitä lähtien edenneet syvemmälle ja syvemmälle kaupunkiin.

16.26 Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä Suomen ei pitäisi puolustusliitto Naton jäsenenä kategorisesti kieltäytyä ottamasta ydinaseita alueelleen. Myöskään Naton joukkoja tai pysyviä tukikohtia hän ei tässä vaiheessa sulkisi pois.

– En sulkisi mitään etukäteen pois. Kun olemme liittyneet, voimme ilmoittaa, missä olemme mukana ja missä emme, Orpo sanoo Uutissuomalaiselle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo: Suomen ei pidä kategorisesti kieltäytyä ydinaseista

15.52 Britannia antaa Ukrainalle noin 358 miljoonan euron edestä lisää sotilasapua, kertoo Britannian pääministeri Boris Johnson. Apu pitää sisällään muun muassa elektronisen sodankäynnin laitteita, paikannusjärjestelmien häirintäteknologiaa ja tuhansittain pimeänäkölaitteita.

Videolinkin välityksellä Ukrainan parlamentille puhunut Johnson ylisti ukrainalaisten rohkeutta ja sanoi, että se toimii esimerkkinä tuleville sukupolville.

15.51 Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tänään keskustellut Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimsessa. Ranskan presidentinpalatsin ilmoituksen mukaan puhelu kesti yli kaksi tuntia.

15.37 Venäläisjoukot ovat hyökänneet Azovstalin terästehtaalle Mariupolissa ja pyrkivät valtaamaan alueen, kertoo CNN viitaten sodan kummankin osapuolen viranomaisten kertomiin tietoihin.

Tehdasta tulitettiin koko yö tykistöllä ja ilma-aseilla, tehdasta puolustavat joukot kertovat.

– Aamusta lähtien vihollisen joukot ovat pyrkineet rynnäköimään tehtaan alueelle merkittävän panssariajoneuvoja käyttävän joukon voimin, Ukrainan kansalliskaartin joukkoja alueella johtava Denys Shelga sanoi CNN:n mukaan.

15.24 Venäjä kertoo pommittavansa Azovstalin terästehdasta Mariupolissa Ukrainassa. Asiasta kertoo maan puolustusministeriö venäläisille uutistoimistoille. Venäjän mukaan se hyökkää tehtaassa olevia ukrainalaisia sotilaita vastaan.

Azovstalin terästehtaalta on kerrottu evakuoidun siviilejä tänään ja eilen. Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko kertoi tänään CNN:n mukaan, että evakuointi jatkuu edelleen eikä siitä kerrota kaikkia yksityiskohtia julkisuuteen.

Ukrainalaisviranomaiset ovat kuitenkin kertoneet, että terästehtaalla olisi yhä jumissa noin 200 siviiliä, myös lapsia.

15.13 Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomen olisi hyvä saada mahdollisen Nato-hakemuksen ja jäsenyyden väliselle ajalle turvatakuut, jotka ovat mahdollisimman lähellä Naton jäseniä koskevan viiden artiklan turvatakuita.

Marin sanoi suomalaismedialle vierailullaan Saksassa, että Suomi keskustelee parhaillaan turvatakuista aktiivisesti "isojen" Nato-maiden kanssa.

Marin kertoi uskovansa, että Suomi saa keskustelujen jälkeen tukea eri puolilta. Oman Nato-kantansa Marin kertoi paljastavansa ennen sosiaalidemokraattien puoluevaltuuston kokousta 14. toukokuuta.

14.07 Liittokansleri Olaf Scholz lupaa Saksan tukevan Suomea ja Ruotsia niiden turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissa. Mahdollinen liittyminen Natoon on maiden oma päätös, mutta jos siihen päädyttäisiin, voivat Suomi ja Ruotsi luottaa Saksan tukeen myös aikana hakemuksesta Nato-jäsenyyden toteutumiseen, Scholz sanoi.

Scholz ja koko Saksan muu hallitus ovat keskustellet tänään Euroopan turvallisuustilanteesta Suomen pääministerin Sanna Marinin (sd.) ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa Mesebergissä lähellä Berliiniä.

Marin kehui tilaisuutta ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi käydä luottamuksellisia keskusteluja. Saksan johtajuus on nyt tärkeämpää kuin koskaan, Marin lisäsi.

12.26 Venäjän hyökkäys Moldovaan on epätodennäköistä. Näin sanoi Ylen aamussa sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta. Hänen mukaansa Venäjän olisi vaikea saada joukkojaan Moldovaan.

Käihkön mukaan Moldovan lähistöllä on nyt vain noin 1 500 venäläissotilasta ja hekin ovat todennäköisesti kehnosti varustettuja ja heikosti koulutettuja.

– On pidetty todennäköisenä, että Venäjän puolelta tämä on enemmän harhautusta, Käihkö totesi Ylen aamussa.

11.57 Evakuointisaattue Azovstalin terästehtaalta on päässyt liikkeelle. Se matkaa nyt kohti Ukrainan hallussa olevaa aluetta Berdianskin rannikkokaupungista, joka on noin 85 kilometriä piiritetystä Mariupolin kaupungista länteen. Asiasta kertoi Mariupolin pormestari Vadym Boichenko, uutisoi CNN. Yli 200 siviiliä odottaa yhä evakuointia.

11.44 Venäjä on ryhtynyt toimiin korvatakseen "merkittävät kalustomenetykset" Ukrainan sodassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC Ukrainan armeijan tiedustelutietoihin viitaten.

Ukrainan armeija sanoo, että Venäjän armeijan varastoista on lähetetty 27.4. ja 2.5. välisenä aikana 17 panssarivaunua ja 60 rynnäkköpanssarivaunua Ukrainan alueita miehittäville joukoille.

11.29 Ukrainan asevoimat on julkaissut päivittäisen arvionsa sodassa kuolleiden venäläisten määrästä. Tällä hetkellä Ukraina arvioi, että Venäjä on menettänyt 24 200 sotilasta helmikuun 24. päivän jälkeen. Myös 1 062 tankin ja 194 lentokoneen väitetään tuhoutuneen. Luvut ovat vahvistamattomia.

11.14 Ukrainan asevoimat kertoo torjuneensa 12 Venäjän hyökkäystä Donetskin ja Luhanskin alueilla tuhoten kuusi panssarivaunua, viisi tykistöjärjestelmää, 22 panssaroitua taisteluajoneuvoa ja kahdeksan ajoneuvoa. Asiasta uutisoi Sky News.

10.44 Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo lopettaa hyökkäyksen Ukrainaan 9. toukokuuta, Venäjän voitonpäivänä. CNN:n mukaan tieto on peräisin paavi Franciscukselta, jolle asian kertoi Unkarin pääministeri Victor Orban heidän tavattuaan huhtikuun lopulla.

- Orban kertoi minulle, että venäläisillä on suunnitelma, että kaikki on ohi 9. toukokuuta, paavi Franciscus sanoi italialaisen Corriere della Sera -lehden haastattelussa tiistaina.

Ulkoministeri Sergei Lavrov totesi eilen, että Venäjä ei aio lopettaa tai hillitä sotatoimiaan Ukrainassa viikon päästä vietettävän voitonpäivän vuoksi.

10.35 Pormestarin mukaan noin 100 000 siviiliä on edelleen piiritetyssä Mariupolissa. Vadym Boytšenko sanoi Sky Newsin mukaan, että 200 siviiliä on sotaa yhä paossa Azovstalin terästehtaalla, jota on jälleen tulitettu tänään. Viikonloppuna 100 siviiliä saatiin evakuoitua tehtaalta.

10.29 Suomalaisista 85 prosenttia on valmiita avustamaan Suomen puolustusta parhaan kykynsä mukaan, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Evan) arvo- ja asennetutkimuksesta. Sen mukaan vain kahdeksan prosenttia ei ole valmiita auttamaan puolustuksessa.

Evan kysely: Naisista yli kolmannes on valmiita tarttumaan aseisiin Suomea puolustaakseen

9.52 Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt on jakanut Twitterissä pysäyttävän videon Mariupolin pommituksesta. Katso video alla olevasta upotuksesta.

9.46 Venäjän armeija on heikentynyt huomattavasti Ukrainaan tehdyn hyökkäyksen jälkeen, kertoo Britannian puolustusministeriö. Ministeriön mukaan Venäjän armeijan toipumista vaikeuttavat maata vastaan ​​asetetut pakotteet.

9.29 Venäläisen verkkojulkaisun Gulagun mukaan Venäjän johto aikoo tuoda osaksi voitonpäivän paraatia Moskovan kaduille ukrainalaisten sotavankien marssiosaston. Gulagun tietojen mukaan jopa 500 ukrainalaista sotilasta pakotettaisiin marssimaan venäläisten sotilasosastojen ja sotilasajoneuvojen välissä.

Venäjän seuraava sairas idea – voitonpäivän paraatiin liitetään ukrainalaisten sotavankien marssiosasto

9.09 Lähes 12 000 ihmistä siirrettiin Ukrainasta Venäjälle maanantaina ilman Ukrainan viranomaisten läsnäoloa. Heidän joukossaan oli 1 847 lasta, Venäjän puolustusministeriö kertoi Sky Newsin mukaan. Siirrot tapahtuivat Venäjän tukemilta itäisiltä Ukrainan alueilta, Donetskista ja Luhanskista. Venäjä sanoo, että ihmiset on "evakuoitu" heidän omasta pyynnöstään, kun taas Ukraina väittää, että Moskova on karkottanut tuhansia ihmisiä Venäjälle sodan alkamisen jälkeen. Venäjän mukaan helmikuun 24. päivän jälkeen lähes 1,1 miljoonaa ihmistä olisi "evakuoitu" Ukrainasta Venäjälle. Mukana olisi lähes 200 000 lasta.

9.02 Uusien pakotteiden myötä lisää venäläispankkeja suljetaan Swift-järjestelmän ulkopuolelle, kertoi EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell vierailullaan Panamassa.

EU:n odotetaan tänään esittävän kuudes pakotepaketti Venäjää vastaan. Siihen kuuluisi muun muassa venäläisen öljyn tuontikielto.

Öljyä suurempaa päänvaivaa on aiheuttanut kuitenkin kaasu. Venäjä on vaatinut eurooppalaisia kaasuyhtiöitä maksamaan maan kaasutoimitukset ruplissa, mihin eilen pidetyssä energiaministereiden hätäkokouksessa Brysselissä pyrittiin etsimään ratkaisuja

Kooste yön tapahtumista

Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoituja siviilejä on saapunut maanantaina Zaporizhzhjaan, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen New York Times.

Guardian pohjaa tietonsa Ukrainan sotilaspoliisin maanantaina Facebookissa julkaisemaan päivitykseen, jonka mukaan Zaporizhzhjaan saapuneille tarjotaan ruokaa, lääkkeitä ja suojaa. Lisäksi lääkäreiden kerrottiin tarkastavan heidän kuntonsa.

Tiedot evakuointisaattueiden liikkeistä ovat vaihdelleet eri lähteiden välillä. Ukrainan valtion tietotoimisto Ukrinform kertoi myöhään maanantaina, että tehtaalta evakuoidut siviilit olisivat pääsemässä Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin tiistaina.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Mariupolin satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoitukseksi muodostuneella terästehtaalla on edelleen noin 200 siviiliä, mukaan lukien 20 lasta, kertoo ukrainalaisviranomainen yhdysvaltalaislehti Washington Postille. Donetskin alueellisen poliisin edustajan mukaan Mariupolista oli maanantaina määrä lähteä bussisaattue Zaporizhzhjaan, mutta jokin meni pieleen. Saattueen on nyt määrä lähteä tiistaina.

Zaporizhzhja sijaitsee yli 200 kilometrin päässä Mariupolista.

Mariupolin kaupunginvaltuusto on vahvistanut osaltaan viestipalvelu Telegramissa, että siviilejä on määrä evakuoida Mariupolista tiistaina. Asiasta kertoo englanniksi muun muassa uutiskanava CNN.

Kaupunginvaltuuston mukaan evakuoinneista on sovittu virallisesti YK:n ja Punaisen Ristin kanssa. Mariupolilaisia evakuoivan saattueen on määrä lähteä paikallista aikaa aamuseitsemältä liikenneympyrästä läheltä Berdianskin kaupunkia. Ukraina on samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.

Siviilien evakuoinnit Azovstalin tehtaalta aloitettiin viikonloppuna. Terästehtaan alueelta evakuoitiin sunnuntaina jo noin sata siviiliä.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan venäläisjoukot ovat jatkaneet tehtaan pommittamista, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti määränneensä, että iskut lopetettaisiin.

Donetskin alueellisen poliisin edustaja kertoi maanantaina pommituksia olleen koko päivän. Washington Postille antamiensa kommenttien yhteydessä hän kertoi myös olettavansa uusia pommituksia alkavaksi.

Yhdysvallat: Venäjä pyrkii liittämään Itä-Ukrainan separatistialueet osaksi Venäjää

Venäjä suunnittelee liittävänsä Itä-Ukrainassa sijaitsevat Luhanskin ja Donetskin separatistialueet osaksi Venäjää, kertoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Yhdysvaltain-edustaja Michael Carpenter.

Liittämisaikeista kertovat uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa CNN ja New York Times.

Carpenterin mukaan yhdysvaltalaiset tiedustelutiedot antavat ymmärtää, että Venäjä suunnittelee separatistialueilla järjestettävän toukokuun puolivälin tienoilla kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä. Carpenter kuvailee suunniteltuja äänestyksiä "huijauksiksi".

– Raportit antavat ymmärtää, että Venäjä suunnittelee kansanäänestyksen toteuttamista jossain toukokuun puolivälissä ja Moskova harkitsee samanlaista suunnitelmaa myös Hersonissa, Carpenter sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa.

– Uskomme tietojen olevan erittäin uskottavia, Carpenter kertoi.

Luhanskin ja Donetskin alueet ovat julistautuneet itsenäisiksi. Venäjä tunnusti separatistialueiden itsenäisyyden helmikuussa hieman ennen kuin aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Venäjä lujittaa hallintaansa miehittämillään alueilla

Britannian puolustusministeriö on niin ikään kertonut hiljattain Venäjän suunnittelevan Hersoniin lavastettua kansanäänestystä, jolla olisi tarkoitus oikeuttaa Venäjän miehitys.

Venäjä on pyrkinyt viime päivinä lujittamaan hallintaansa maaliskuun alussa valtaamastaan Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa.

Britannian puolustusministeriö kertoi viikonloppuna olevan selviä merkkejä siitä, että Venäjä yrittää vakiinnuttaa poliittisen ja taloudellisen valtansa Hersonissa. Hersoniin perustettu Venäjä-mielinen hallinto on esimerkiksi ilmoittanut, että alueen valuutta vaihtuu Ukrainan hryvniasta Venäjän ruplaan.

Carpenterin mukaan Venäjän on kerrottu lisäksi sieppaavan Itä- ja Etelä-Ukrainassa hallinnassaan olevilla alueilla paikallisia viranomaisia ja korvaavan heitä Venäjä-myönteisillä ryhmillä. Muun muassa koulujen johtajia, toimittajia ja paikallisia aktivisteja on kerrottu kadonneen.

Carpenterin mukaan venäläisjoukkojen on kerrottu myös viime aikoina katkoneen internet- ja puhelinyhteyksiä samaisilla alueilla. Näin on pyritty hänen mukaansa estämään luotettavan tiedon kulku.

Länsimaat: Putin voi antaa pian virallisen sodanjulistuksen

Liittämisaikeiden lisäksi länsimaissa on pohdittu sitä, aikooko Venäjä julistaa virallisesti sodan Ukrainaa vastaan.

Tähän mennessä Venäjä on puhunut hyökkäyssodastaan "sotilaallisena erityisoperaationa" ja väittänyt, että Ukrainaa hallitsevat natsit, joista maa tulisi Venäjän mukaan "puhdistaa".

CNN:n mukaan yhdysvaltalaiset ja länsimaiset viranomaiset kuitenkin uskovat, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi julistaa virallisesti sodan mahdollisesti jo toukokuun 9. päivänä. Tuolloin Venäjällä vietetään voitonpäivää, jonka yhteydessä juhlitaan Natsi-Saksan antautumista vuonna 1945.

Sodan julistaminen tarjoaisi Venäjälle mahdollisuuden lähettää Ukrainaan aiempaa enemmän joukkoja, sillä se pystyisi antamaan käskyn reserviläisten liikekannallepanosta.

Länsimaiset viranomaiset ovat pitkään uskoneet, että Putin saattaisi käyttää voitonpäivään liittyvää symboliikkaa ja propaganda-arvoa vipuvartena ilmoittaakseen joko sotilaallisesta saavutuksesta Ukrainassa, sotilaallisuuksien lisäämisestä tai kummastakin edellä mainitusta.

Sodan julistaminen voitonpäivänä olisi "suurta ironiaa"

Sodan julistamisen mahdollisuutta on pitänyt esillä muun muassa Britannian ulkoministeri Ben Wallace.

Wallace kertoi viime viikolla britannialaiselle radiokanavalle LBC:lle, että hän uskoo Putinin pyrkivän siirtymään eteenpäin aiemmasta "erityisoperaatio"-retoriikasta.

– Hän on pyöritellyt myyntipuheitaan, tehnyt pohjatöitä, jotta voisi sanoa "kuulkaa, tämä on nyt sota natseja vastaan, ja tarvitsen lisää väkeä. Tarvitsen lisää venäläistä tykinruokaa", Wallace arvioi kanavan haastattelussa.

Wallacen mukaan hänellä ei ole tietoa, että Putin olisi tätä suunnittelemassa, mutta hän ei olisi yllättynyt, jos venäläispresidentti julistaisi sodan voitonpäivän yhteydessä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Ned Price kertoi maanantaina olevansa tietoinen mahdolliseen sodanjulistukseen liittyvästä spekulaatiosta. Hänen mielestään sodan julistaminen voitonpäivänä olisi "suurta ironiaa". Samalla Venäjä paljastaisi Pricen mukaan maailmalle sen, kuinka heidän hyökkäyssotansa on epäonnistumassa.

Pricen mukaan on syytä uskoa, että Venäjä tekee kaikkensa käyttääkseen toukokuun 9. päivää propagandatarkoituksiin.

Kuvernööri odottaa taisteluiden koventuvan voitonpäivän alla

Luhanskin alueen kuvernööri on kertonut odottavansa voitonpäivän alla aiempaa kovempia taisteluita.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, ettei Venäjä aio lopettaa tai hillitä sotatoimiaan Ukrainassa voitonpäivän vuoksi.

Italialaiselle Mediaset-mediayhtiölle puhunut Lavrov painotti, etteivät armeijan operaatiot ole riippuvaisia päivämääristä, vaan ne kestävät aina niin kauan kuin on tarpeen.

– Armeijamme ei keinotekoisesti säätele toimiaan päivämäärien perusteella, mukaan lukien voitonpäivä, Lavrov sanoi sunnuntaina julkaistussa haastattelussa.

– Ukrainan sotilasoperaation eteneminen riippuu ennen kaikkea tarpeesta minimoida riskejä siviileille ja Venäjän sotilashenkilöstölle, Lavrov lisäsi.