Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nesteen vertailukelpoinen käyttökate parani tuntuvasti

Nesteen vertailukelpoinen käyttökate oli tammi-maaliskuussa 578 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 429 miljoonaa euroa.

Nesteen tammi-maaliskuun liikevaihto oli 5,5 miljardia euroa, kun se vuosi sitten oli 3,1 miljardia euroa.

Neste kertoo korvanneensa vertailukelpoisen liikevoiton vertailukelpoisella käyttökatteella yhtiön pääasiallisena kannattavuuden mittarina tämän vuoden alusta alkaen, koska se kuvastaa yhtiön mielestä paremmin liiketoiminnan suorituskykyä merkittävien investointien aikakaudella.

Toimitusjohtaja Peter Vanackerin mukaan Nesteen taloudellinen tulos oli vahva ensimmäisellä neljänneksellä markkinoiden myllerryksestä huolimatta.

– Uusiutuvien tuotteiden myyntimarginaali oli poikkeuksellisen vahva ja myyntimäärät olivat korkeat. Öljytuotteiden tulos parani edellisvuodesta jalostusmarkkinoiden vahvistumisen myötä, Vanacker kertoo Nesteen tiedotteessa.

Liikevaihdon raju kasvu johtui Nesteen mukaan markkina- ja myyntihintojen noususta, jolla oli noin 2,0 miljardin euron positiivinen vaikutus, sekä Yhdysvaltain dollarin vahvistumisesta, jolla oli noin 200 miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevaihtoon viime vuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna.

Stoppi venäläisen öljyn ostamiselle

Nesteen mukaan näkyvyys maailmantalouden kehitykseen on erittäin huono Ukrainan sodan ja edelleen jatkuvan koronapandemian vuoksi. Yhtiössä odotetaan hyvin suuren epävakauden jatkuvan öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla.

Vanackerin mukaan Nesteellä ollaan järkyttyneitä ja huolissaan Ukrainan sodasta, ja yhtiö tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen.

– Olemme korvanneet venäläisen raakaöljyn pääosin muilla raakaöljyillä, ja jäljellä olevat venäläisen raakaöljyn hankintasopimuksemme päättyvät heinäkuussa, Vanacker kertoo.

– Emme ole ostaneet venäläistä raakaöljyä spot-markkinoilta sodan alkamisen jälkeen emmekä tee uusia toimitussopimuksia venäläisestä raakaöljystä tai fossiilisista raaka-aineista. Työntekijämme ovat tehneet erinomaista työtä venäläisen raakaöljyn korvaamisessa turvallisesti muilla laaduilla, Vanacker jatkaa.