Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebookin emoyhtiö Meta teki odotettua paremman tuloksen

Facebookin emoyhtiö Meta teki tammi–maaliskuussa voittoa 7,5 miljardia dollaria. Teknologiayhtiön keskiviikkona raportoima tulos oli ennakkoon odotettua parempi, mutta vuoden takaisesta laskua oli noin 21 prosentin verran.

Yhtiön liikevaihto kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 27,9 miljardia dollaria. Se nousi viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna seitsemisen prosenttia.

Tuloksen julkistamisen jälkeen Metan osakkeet nousivat yli 15 prosenttia jälkipörssissä.

Facebookin keskimääräisten kuukausittaisten käyttäjien määrä nousi noin kolmella prosentilla vuodentakaiseen ajanjaksoon verrattuna. Maaliskuun loppuun mennessä sovellusta käytti kuukausitasolla keskimäärin 2,94 miljardia ihmistä. Noin 3,64 miljardin ihmisen kerrottiin puolestaan käyttäneen ainakin yhtä Metan sovelluksista.

Aiemmin Facebook-nimellä toiminut yhtiö otti käyttöön Meta-nimen viime vuoden lokakuussa. Somejätti omistaa Facebookin lisäksi Instagramin, Whatsappin ja Messengerin.

Seuraavan vuosineljänneksen liikevaihdon yhtiö ennustaa olevan 28–30 miljardin dollarin luokkaa.

Metaversumin kannattavuus herättänyt epäilyksiä

Lokakuisen nimenvaihdoksensa yhteydessä yhtiö kertoi aikomuksestaan keskittyä jatkossa virtuaaliseen ja lisättyyn todellisuuteen, jota kutsutaan metaversumiksi. Metan omistuksessa on myös virtuaalitodellisuusyhtiö Reality Labs, joka tunnettiin aiemmin nimellä Oculus.

Loppuvuodesta somejätti oli kriisin keskellä, kun yhtiön entinen työntekijä Frances Haugen vuoti julkisuuteen tietoja ja asiakirjoja yhtiön sisäisistä käytännöistä. Haugenin tietojen mukaan yritys laittaa tuotot käyttäjiensä turvallisuuden edelle.

Yhtiön onkin kritisoitu yrittäneen nimenvaihdoksellaan ja metaversumisuunnitelmillaan kääntää huomiota sitä käsittelevistä negatiivisista uutisista.

Lisäksi yhtiön metaversumihankkeen kannattavuudesta on ollut ilmassa epäilyksiä.

Metaversumi on kolmiulotteinen virtuaalinen maailma, jossa ihmiset voivat olla toistensa kanssa tekemisissä esimerkiksi sensoreiden, VR-lasien ja muiden teknologisten laitteiden avustuksella.

Meta on jo kehittänyt Horizon Worlds -metaversumialustan, jolla ihmiset voivat olla sosiaalisessa kanssakäymisessä avatarien välityksellä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.