Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yuriyn vauva, vaimo ja vaimon äiti kuolivat viikonloppuna Venäjän ohjusiskussa Odessaan: "Koko maailmani tuhoutui", hän kertoo BBC:lle

Tavallisten ukrainalaisten käsittämättömät tragediat seuraavat toistaan Venäjän hyökättyä maahan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC julkaisi odessalaisen Yuriy Glodanin haastattelun, jossa hän kertoo menettäneensä koko perheensä viikonloppuna Venäjän ohjusiskussa.

Venäjä teki Odessaan lauantai-iltana ohjusiskun, jossa kansainvälisten lähteiden mukaan kuoli kahdeksan ihmistä. Ukrainan kertomien tietojen mukaan joukossa oli myös kolmen kuukauden ikäinen vauva.

BBC:n haastattelema Glodan oli juuri lähtenyt asunnostaan käydäkseen kaupassa, kun hän kuuli uutisen räjähdyksestä. Palattuaan kotikortteliinsa hän näki rakennuksen olevan tulessa. Päästyään asuntoonsa Glodan löysi vaimonsa ja vaimonsa äidin ruumiit.

Kolmikuukautisen Kira-vauvan ruumis löytyi myöhemmin sunnuntaina, kun Glodan palasi uudestaan asunnolle.

Sunnuntaina Glodan näytti BBC:n toimittajalle puhelimestaan kuvia perheestään. Kira-vauva oli syntynyt tammikuun lopussa, vain kuukautta ennen Venäjän hyökkäystä.

– Olimme niin onnellisia, kun hän syntyi. On todella vaikeaa ymmärtää, että vaimoni ja tyttäreni eivät ole enää täällä. Venäjän ohjusisku tuhosi eilen koko maailmani, Glodan kertoo.

Hän haluaa, että maailma saa tietää, mitä hänen perheelleen tapahtui.

– Se mitä tapahtuu, on suru perheelleni, kaupungillemme, Ukrainalle, koko sivilisaatiolle. Toivon, että meidän tarinamme auttaa lopettamaan tämän sodan.

Glodan kertoo olleensa vaimonsa kanssa yhdessä yhdeksän vuotta. Odessa oli hänen vaimonsa lempikaupunki.

– Valeria löysi ilon kaikesta. Hän oli hyvä äiti ja ystävä, hän oli täydellinen. Tuollaisen ihmisen saa vain kerran elämässä.

Sunnuntaina Glodan kävi pelastamassa asunnoltaan, mitä pelastettavissa oli: valokuva-albumeja, käsinkirjoitettuja lappusia, vaimonsa sokeripussikokoelman.

– Jos jätän ne tänne, niistä tulee jätettä ja ne heitetään pois. Haluan säilyttää muistoni, Glodan kertoo.

BBC:n toimittajalle hän luovutti kassillisen vaippoja.

– Viekää ne hyväntekeväisyyteen. En tarvitse niitä enää.

Kolme sukupolvea samasta perheestä vienyt isku on herättänyt raivoa Ukrainassa ja sai myös presidentti Volodymyr Zelenskyin kommentoimaan tapahtunutta.

– Kuinka hän (Kira-vauva) uhkasi Venäjää?, Zelenskyi kysyi BBC:n mukaan.

Tapaus on herättänyt runsaasti huomiota myös sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Zelenskyin entinen neuvonantaja, toimittaja Iuliia Mendel julkaisi Twitterissä kuvakoosteen Glodanin perheestä. Ne täsmäävät BBC:n julkaisemien kuvien ja tietojen kanssa.

Politico-lehden kirjeenvaihtaja Christopher Miller puolestaan syytti Venäjän presidentti Vladimir Putinia tekopyhyydestä.

– Laukaisi risteilyohjuksia asutusalueelle Odessaan tappaen kahdeksan siviiliä, joiden joukossa pikkulapsi. Sitten meni kirkkoon.

Juttua korjattu 27.4. klo 14.13: Toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin, iskussa kuoli Yuriy Glodanin vaimon äiti, ei hänen oma äitinsä.