Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terrafamen akkukemikaalit nostivat alkuvuoden tuloksen voitolle

Kaivosyhtiö Terrafamen akkukemikaaliliiketoiminta nosti yhtiön alkuvuoden liiketuloksen 13,5 miljoonaan euroon, kun se viime vuoden tammi-maaliskuussa jäi 0,7 miljoonaa tappiolle. Akkukemikaaliliiketoiminnan ylösajo jatkuu, mutta sen liikevaihto oli alkuvuonna jo runsaat 46 miljoonaa, mikä on jo 37 prosenttia yhtiön koko liikevaihdosta.

Metalliliiketoiminnassa liikevaihto jäi viime vuotta pienemmäksi. Koko liikevaihto oli 127 miljoonaa euroa, mikä oli 36 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen totesi katsauksessa, että sähköautojen kysynnän kasvu tukee yhtiön akkukemikaalituotannon ylösajoa.

– Tämän vuoden tammi–helmikuussa maailmassa myytiin lähes 1,2 miljoonaa sähköautoa, mikä on noin 90 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2021, Lukkaroinen totesi.

Sota nosti nikkelin hintaa liki 60 prosenttia

Venäjän sota Ukrainassa vaikutti myös Terrafamen tulokseen, kun nikkelin maailmanmarkkinahinta singahti sodan aiheuttaman spekulaation seurauksena rajuun nousuun. Tammi-maaliskuussa nikkelitonnin hinta oli liki 28 000 dollaria, mikä oli 59 prosenttia korkeampi kuin vastaavalla jaksolla viime vuonna. Hinnat ovat sen jälkeen palautuneet jonkin verran, mutta ovat yhä selvästi viime vuoden lopun tasoa korkeammalla.

Terrafamen liikevaihto kasvoi selvästi, mutta hintasuojaukset vaimensivat nikkelin hinnannousun suoraa vaikutusta liikevaihtoon.

Toisaalta energian ja kemikaalien hintojen nousu kasvatti tuotantokustannuksia, mikä painoi Terrafamen käyttökatetta. Vahvan liikevaihdon ansioista käyttökate kuitenkin nousi tuntuvasti viime vuoden vertailujaksoon verrattuna.

Yhtiö jatkaa tänä vuonna akkukemikaalien tuotannon ylösajoa. Meneillään on useita akkukemikaaleihin liittyviä asiakasneuvotteluja ja tuotehyväksyntäprosesseja. Sodan seurauksena tuotantokustannusten odotetaan nousevan, samalla kun sekä perusmetallien että akkukemikaalien hintakehitykseen liittyy huomattavaa epävarmuutta.