NYT: Euroopan unioni valmistelee tuontikieltoa venäläiselle öljylle – seurasimme sotaa hetki hetkeltä torstaina

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

23.07 Seurasimme tässä jutussa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan torstaina. Seuranta jatkuu jälleen aamulla.

23.07 Euroopan unioni valmistelee Venäjän öljytuotteiden tuontikieltoa, kertoo The New York Times.

Nimettömät EU:n virkamiehet ja diplomaatit sanovat lehdelle, että EU on nyt siirtymässä vaiheittaisen kiellon hyväksymiseen, jonka tarkoituksena on antaa Saksalle ja muille maille aikaa järjestää vaihtoehtoisia toimittajia.

Lehden tietojen mukaan kiellosta neuvoteltaisiin vasta Ranskan vaalien viimeisen kierroksen 24. huhtikuuta jälkeen. Sillä varmistetaan, että vaikutus energian hintaan ei auta oikeistopopulistista ehdokasta Marine Le Peniä ja vahingoita presidentti Emmanuel Macronin mahdollisuuksia uudelleenvalintaan.

22.34 Ukrainassa päiväkausia jatkunut sade maan itäosissa voi auttaa maan armeijaa puolustautumaan Venäjän odotettavissa olevaa suurhyökkäystä vastaan, sanoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin korkea-arvoinen lähde torstaina.

– Koska maa on pehmeää, he eivät pysty tekemään mitään päällystämättömien teiden ulkopuolella. Säällä tulee ilman muuta olemaan vaikutusta sodan kulkuun, lähde kiteytti.

Sateiden ennakoidaan jatkuvan lähipäivinä.

Venäjän joukoilla oli jo vaikeuksia maan pohjoisosassa hyökkäyksen alussa. Koska maa ei ollut riittävästi jäässä, Venäjän tankit joutuivat pysyttelemään pitkissä letkoissa päällystetyillä teillä, mikä asetti ne alttiiksi muun muassa Ukrainan käyttämille Javelin-panssarintorjuntaohjuksille.

Lähteen mukaan Pentagonilla ei ole riittävästi tietoja, jotta se voisi arvella, koska Venäjä aloittaa hyökkäyksensä. Pentagonissa arvellaan kuitenkin, että Venäjä haluaa saavuttaa lähiviikkojen aikana joitakin konkreettisia voittoja.

Useiden lähteiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa saavuttaa päämääränsä Donbassin alueella ennen Voiton päivää, jota vietetään 9. toukokuuta.

21.41 Ranska on ilmoittanut siirtävänsä suurlähetystönsä Ukrainassa takaisin maan pääkaupunkiin Kiovaan. Ranska siirsi lähetystönsä Lviviin maaliskuun alussa, hieman sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Ranskan ulkoministeriön mukaan lähetystö muuttaa hyvin pian, minkä jälkeen maa pystyy entistä paremmin tukemaan Ukrainaa sen taistellessa Venäjää vastaan.

21.37 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää edelleen venäläistä öljyä ostavia Euroopan maita siitä, että ne "ansaitsevat rahansa toisten ihmisten verellä".

Britannian yleisradioyhtiö BBC haastatteli presidenttiä torstaina.

Zelenskyi nosti esiin Saksan ja Unkarin ja syytti maita siitä, että ne ovat estäneet pyrkimykset kieltää Venäjän energian myynti. Saksa on tukenut joitain pakotteita Venäjää vastaan, mutta ei ole toistaiseksi tukenut tiukempia toimia öljyn myyntiin.

– Jotkut ystävistämme ja kumppaneistamme ymmärtävät, että nyt on eri aika. Että se ei ole enää bisnes- ja rahakysymys. Että se on selviytymiskysymys, Zelenskyi sanoi BBC:lle Kiovassa.

Ukrainan presidentti Zelenskyi BBC:lle: Venäjän öljyn ostamista jatkavat Euroopan maat "ansaitsevat rahansa toisten ihmisten verellä"

21.01  "Mikäli Venäjä on käyttänyt tai käyttäisi taistelukaasuja Ukrainassa, olisi se uusi osoitus siitä, että Venäjän asevoimien moraali on heikko ja joukot eivät ole täysin johdon kontrollissa", kirjoittaa filosofian tohtori, eversti (evp) Martti J. Kari kolumnissaan. Voit lukea sen linkistä alta.

Kaasuaseen käyttö on osoitus asevoimien heikosta moraalista

19.48 Ukrainan parlamentin mukaan maassa on käynnissä kansanmurha. Kansanedustajat hyväksyivät torstaina päätöslauselman, jossa Venäjän armeijan toimet luokiteltiin kansanmurhaksi.

– Venäjän asevoimien teot eivät ole vain rikollista aggressiota, vaan niiden tavoitteena on systemaattinen ja johdonmukainen Ukrainan kansan, sen identiteetin, itsemääräämisoikeuden ja riippumattoman kehityksen tuhoaminen, sanottiin parlamentin hyväksymässä tekstissä.

19.39 Suomi joutuisi hakemaan Nato-jäsenyyttä tietämättä vielä tarkkaan, miten puolustus sovitettaisiin osaksi Naton yhteistä puolustusta. Yksi auki olevista kysymyksistä on mahdollinen ulkomaisten joukkojen tai tukikohtien läsnäolo Suomessa.

– Se olisi tietysti iso kysymys, jos Suomi hakisi jäsenyyttä, mutta tässä kohtaa ei kannata yksityiskohtia alkaa pohtia, sanoo neuvotteleva virkamies Karoliina Honkanen puolustusministeriöstä STT:lle.

Honkanen painottaa, että Suomi päättää kantansa aikanaan oman sotilaallisen ja poliittisen arvion pohjalta Naton kanssa yhdessä neuvotellen. Myös sillä on merkitystä ratkaisun kannalta, liittyykö Ruotsi sotilasliittoon vai ei.

Perusasiat sovitaan jo alkuvaiheen liittymisneuvotteluissa, mutta moni asia tarkentuu hänen mukaansa vasta myöhemmin, koska kyseessä on asteittainen prosessi.

Sellaista tilannetta ei kuitenkaan Honkasen mukaan pääse syntymään, jossa eduskunta ei tietäisi Nato-jäsenyydestä päättäessään, mihin Suomi sitoutuu.

– Siinä vaiheessa, kun eduskunta tekisi päätöksen, tietäisimme, mitä on sovittu liittymisneuvotteluissa ja mitä on sovittu tehtäväksi sen jälkeen.

Suomi joutuisi hakemaan Nato-jäsenyyttä ainakin osin sokkona

19.33 Presidentinlinnan julkisivua töhrittiin Venäjä-myönteisillä iskulauseilla keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kertoi Ilta-Sanomat torstaina.

Lisäksi töhryjä löydettiin myös ainakin korkeimman oikeuden sekä työ- ja elinkeinoministeriön rakennuksista.

Rikospaikan välittömästä läheisyydestä kiinni otettu mies kertoi hermostuneensa itseään koskevasta viranomaispäätöksestä ja halunneensa purkaa pahaa oloaan kirjoittamalla jotain provosoivaa näkyvälle paikalle.

IS: Presidentinlinnaa töhrittiin Venäjää ylistävillä iskulauseilla – näin kädet maalissa kiinni saatu mies perusteli tekoaan

18.53 Ukraina kiistää Venäjän väitteet, joiden mukaan sen taisteluhelikopterit olisivat iskeneet kaupunkiin Venäjän puolella Ukrainan rajan tuntumassa.

Venäjän mukaan Klimovon kaupungin tulituksessa olisi haavoittunut seitsemän ihmistä.

Ukrainan kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen neuvoston mukaan Venäjä lavastaa "terrorihyökkäyksiä" omassa maassaan, jotta se saisi aikaan Ukrainan vastaista hysteriaa.

Tietoa Ukrainan hyökkäyksestä ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

17.19 Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Gruško on liittynyt Venäjältä tulleisiin varoituksiin siitä, että maa on pakotettu ryhtymään turvatoimiin, jos Ruotsi ja Suomi päättävät liittyä Natoon.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Gruško sanoi, että jäsenyys puolustusliitossa johtaa "ei-toivotuimpiin seurauksiin". Reutersin uutisointi perustuu venäläisen uutistoimisto Tassin kertomaan.

Ison-Britannian ulkoministeri Liz Truss puolestaan tviittasi, että Venäjän uhat Pohjoismaita ja Baltian maita kohtaan eivät ole uutta ja vain vahvistavat yhtenäisyyttä.

– Ruotsi ja Suomi voivat vapaasti valita tulevaisuutensa ilman häirintää – Britannia tukee mitä tahansa ne päättävät, Truss kirjoitti.

17.02 Venäjä syytti torstaina Ukrainaa eteläisen rajakaupunkinsa pommittamisesta. Venäjän mukaan Klimovon kaupungin tulituksessa olisi haavoittunut seitsemän ihmistä, heidän joukossaan pieni lapsi.

Klimovo sijaitsee Brjanskin alueella, kymmenkunta kilometriä Ukrainan rajasta.

Venäjän mukaan kaupunkiin hyökkäsi kaksi taisteluhelikopteria, jotka tekivät yhteensä kuusi ilmaiskua asuintaloihin. Viranomaiset eivät kertoneet mitään syytä, joka olisi selittänyt, miksi Ukraina iski pikkukaupunkiin.

Torstain iskusta kertoi jo aikaisemmin aluejohtaja Aleksander Bogomaz, joka kertoi kahden asuintalon vaurioituneen ja joidenkin asukkaiden saaneen vammoja.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Venäjä syyttää Ukrainan armeijaa helikopteri-iskusta Venäjän puolelle.

Belgorodin aluejohtajan Vjatheslav Gladkovin mukaan myös Spodarjushinon kylää lähellä Ukrainan rajaa olisi tulitettu ja sen asukkaat yhdessä toisen läheisen kylän asukkaiden kanssa olisi jouduttu evakuoimaan.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB puolestaan kertoi venäläiselle uutistoimisto Tassille, että Ukrainan joukot olisivat tulittaneet rajanylityspaikkaa, jonka kautta kolmisenkymmentä ukrainalaispakolaista oli siirtymässä Venäjälle. Tulitus ei vaatinut uhreja.

Tietoja mistään iskuista ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Juttua päivitetty klo 18.31 lisätiedoilla.

16.47 Euroopan keskuspankki varoittaa, että euroalueen talouden kehitys riippuu ennen kaikkea siitä, miten sota Ukrainassa etenee ja miten nykyiset pakotteet ja mahdolliset uudet toimet vaikuttavat.

– Inflaatio on nopeutunut huomattavasti, ja se myös pysyy lähikuukausina nopeana lähinnä energiakustannusten huomattavan nousun vuoksi. Inflaatiopaineet ovat voimistuneet monilla toimialoilla, EKP arvioi tiedotteessaan.

Pankin mukaan kaupankäynnin häiriöt aiheuttavat pulaa raaka-aineista ja tuotantopanoksista. Energian ja raaka-aineiden nopea hinnannousu vaimentaa kysyntää ja jarruttaa tuotantoa.

EKP huomauttaa, että taloudellinen toiminta on kuitenkin alkanut elpyä koronapandemian kriisivaiheen jälkeen.

EKP varoittaa: Euroalueen talouden kehitys riippuu Ukrainan sodan etenemisestä

16.26 Ukraina ja Venäjä ovat vaihtaneet sotavankeja, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Varapääministerin mukaan Ukrainaan palasi yhteensä 22 sotilasta ja kahdeksan siviiliä.

Ukrainan puolustusministeriö kertoi aikaisemmin, että kaksi venäläisten vangiksi viime kuussa jäänyttä taistelulentäjää on niin ikään vapautettu. Heti ei ollut selvää, olivatko lentäjät mukana Vereshtshukin ilmoittamassa lukumäärässä.

Puolustusministeriön mukaan lentäjiä siirrettiin paikasta toiseen ennen kuin heidät tuotiin Kurskin alueelle Venäjän eteläosaan, missä kaksikkoa pidettiin yhdessä kahdeksan muun ukrainalaisen sotavangin kanssa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdotti aikaisemmin kuluneella viikolla, että Ukraina voisi vaihtaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena pidetyn ukrainalaisoligarkin Viktor Medvedtshukin ukrainalaisiin sotavankeihin. Venäjä ei ole toistaiseksi tarttunut tarjoukseen.

Kotiarestistaan paennut Medvedtshuk otettiin kiinni aikaisemmin tällä viikolla.

15.54 Venäjän presidentti Vladimir Putin punnitsee toimenpiteitä Venäjän turvallisuuden vahvistamiseksi, jos Suomi tai Ruotsi liittyy Natoon.

Putin harkitsee toimia sen jälkeen, kun puolustusministeriö on esittänyt hänelle ehdotuksensa aiheesta, sanottiin Kremlistä torstaina.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Puhuessaan toimittajille puhelinkonferenssissa Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että ministeriö tarvitsee vielä aikaa ehdotusten kokoamiseen.

Aiemmin Putinin läheisimpiin liittolaisiin kuuluva Dmitri Medvedev varoitti Natoa, että Venäjän täytyisi vahvistaa puolustustaan alueella, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät puolustusliittoon.

15.14 Venäjä on huoltanut ja keskittänyt joukkojaan Itä-Ukrainan suurhyökkäystä varten jo viikkoja, kertoo majuri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Operaation alkamisajankohtaa on hänen mukaansa vaikea ennustaa, mutta merkit viittaavat muutamista päivistä muutamiin viikkoihin.

Parosen mukaan varmempaa on se, että hyökkäyksessä tullaan näkemään perinteisempää venäläistä sodankäyntiä voimakkaan tulenkäytön ja joukkojen keskittämisen muodossa. Paronen ennustaa ukrainalaisten puolustajien valmistautuvan siihen, että venäläiset kykenevät jossain läpimurtoon.

Toisaalta mitä kauemmin hyökkäyksen alkaminen viipyy, sitä paremmaksi ehtii kehittyä Ukrainan kyky puolustautua ja iskeä takaisin, Paronen muistuttaa.

Venäjän suurhyökkäyksen alkamisajankohtaa Itä-Ukrainassa on vaikea ennustaa, sanoo sotilasasiantuntija

14.38 Pietarilainen aktivisti Alexandra Skochilenko on vangittu "väärän informaation levittämisestä" Venäjällä, kertovat useat kansainväliset lähteet.

The Guardianin mukaan Skochilenko oli vaihtanut paikallisessa ruokakaupassa hintalappuja sodanvastaisiin viestilappusiin. Teon vuoksi häntä uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.

Pietarilaisaktivisti kehitti kekseliään tavan jakaa sodanvastaista tietoa venäläisille – nyt häntä uhkaa jopa 10 vuoden vankeustuomio

13.45 Ukrainan asevoimat kertovat tuhonneensa Harkovan alueella sillan, jota Venäjän joukot olivat ylittämässä matkalla Iziumiin. Asiasta kertoo muun muassa CNN. Ukrainalaisviranomaisten mukaan Ukrainan joukot olisivat räjäyttäneet sillan ja tuhonneet samalla venäläissaattueen.

Väitettä ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa.

13.12 Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synyegubov sanoo neljän siviilin kuolleen ja kymmenen haavoittuneen Venäjän pommituksissa torstaina. Asiasta kertoo muun muassa The Guardian Reutersin tietoihin nojaten.

Väitettä ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa.

12.59 Liettuan pääministeri Ingrida Simonyte on tyrmännyt Dmitri Medvedevin kannanoton tyhjänpäiväisenä uhkailuna. Aiemmin torstaina kerrottiin Medvedevin varoittaneen Natoa siitä, että jos Suomi ja Ruotsi liittyvät puolustusliittoon, Venäjä ryhtyy toimiin Itämeren alueella.

Reutersin mukaan Simonyte sanoi, että Kaliningradin alue Itämeren rannalla on jo nykyisellään raskaasti aseistettu. Guardianin mukaan samoilla linjoilla on puolustusministeri Arvydas Anusauskas, joka kertoi uutistoimisto BNS:lle Kaliningradissa säilytetyn ydinaseita jo kauan ennen nykykriisiä.

– Ydinaseita on aina säilytetty Kaliningradissa. Kansainvälinen yhteisö ja alueen maat ovat tästä täysin tietoisia, puolustusministeri sanoi BNS:lle.

12.08 Ukrainan syyttäjänlaitos kertoo Twitterissä tutkivansa lähes 6500:aa Venäjän tekemää sotarikosta. Tutkittavana on syyttäjänlaitoksen mukaan muun muassa 197 lapsen kuolemat.

11.56 Venäjä on varoittanut Natoa siitä, että jos Suomi ja Ruotsi liittyvät puolustusliittoon, Venäjä ryhtyy toimiin Itämeren alueella. Aihetta kommentoi Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev, jonka lausunnosta kertoi uutistoimisto Reuters.

Reuters kertoo Medvedevin sanoneen, että Itämeren alueesta ei voi enää puhua ydinvapaana ja hän vaatii "tasapainon palauttamista" alueelle.

Medvedev: Venäjä ryhtyy toimiin Itämeren alueella, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon

11.16 Suomi on lähettänyt kaksi asiantuntijaa Puolaan ja Slovakiaan auttamaan Ukrainasta pakenevien tarvitseman humanitaarisen avun koordinoinnissa, kertoo sisäministeriö.

Keskiviikkoiltana Suomesta lähteneiden asiantuntijoiden työnantaja on Pelastusopisto. Asiantuntijat työskentelevät logistiikka-asiantuntijoina Euroopan unionin asiantuntijaryhmässä. Tehtävän arvioidaan kestävän noin kolme viikkoa.

Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista ja vastaanottamista.

11.11 Ukrainan viikkoja kestänyt Mariupolin satamakaupungin puolustus on aiheuttanut merkittäviä joukko- ja varustetappioita Venäjälle, arvioi Britannian sotilastiedustelu päivittäisessä Ukraina-katsauksessaan.

Huolimatta Ukrainan sinnikkäästä puolustuksesta Venäjän on pelätty saavan kaupungin haltuunsa lähiaikoina. Viikkokausia piiritettynä ollut kaupunki vaikutti kuitenkin keskiviikkona edelleen pitävän pintansa venäläisten hyökkäyksiä vastaan.

Brittitiedustelu arvioi myös Venäjän seuraavia liikkeitä. Tiedustelun mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiistainen puhe antaa viitteitä siitä, että Venäjä on nyt kiinnostunut erityisesti Itä-Ukrainan Donbassin alueesta. Myös umpimähkäisten iskujen kaupunkien asuinalueille odotetaan jatkuvan.

– Urbaanit keskukset ovat joutuneet Venäjän tekemien toistuvien, umpimähkäisten iskujen kohteeksi koko sodan ajan. Kramatorskin ja Kostjantynivkan kaupungit ovat todennäköisesti Venäjän seuraavia kohteita samankaltaisille väkivaltaisuuksille, tiedustelu kirjoitti.

11.02 Duuman jäsen Lilia Gumerova on myöntänyt ukrainalaislasten "vapauttamisen" Venäjälle.

Gumerova puhui Venäjän parlamentin istunnossa "Ukrainasta vapautettujen lasten huonosta venäjän kielen taidosta". Gumerova luki lausuntonsa suoraan paperista eli teksti oli mitä ilmeisimmin sanasta sanaan jonkun muun kirjoittama.

Duuman jäsen myönsi ukrainalaislasten "vapauttamisen" Venäjälle – kertoi ukrainalaisten saavan venäjän kielen koulutusta leireillä

10.35 Aiemmin torstaina uutisoitiin Venäjän väitteestä, jonka mukaan yli 1 000 ukrainalaista merijalkaväen sotilasta on antautunut saarretussa Mariupolin satamakaupungissa. Asiasta kertovat useat kansainväliset tiedotusvälineet. Ukraina on kiistänyt tiedon.

Venäjän valtiollisella televisiokanavalla esitettiin keskiviikkona videomateriaalia ukrainaissotilaista, joiden väitettiin antautuneen. Samaa videomateriaalia näkyy myös BBC:n uutislähetyksessä. Voit katsoa videon tästä jutusta.

10.16 Ukraina kertoo avaavansa uudelleen humanitaarisia käytäviä siviilien evakuointiin maan itä- ja eteläosista. Maa yritti evakuointeja myös eilen, mutta Ukrainan mukaan ne eivät onnistuneet Venäjän tulitusten vuoksi.

Siviilien evakuointia Ukrainassa ovat toistuvasti häirinneet taistelut, jotka ovat estäneet siviilien turvallisen poistumisen.

Esimerkiksi viime perjantaina Venäjän tekemässä iskussa Kramatorskin rautatieasemalle kuoli yli 50 ihmistä. Kramatorsk on kuulunut tärkeimpiin raideliikenteen solmukohtiin, joiden kautta siviilejä on yritetty saada pois Itä-Ukrainasta.

09.56 Ukraina ja Venäjä neuvottelevat 169 vangitun Kansalliskaartin jäsenen palauttamisesta, kirjoittaa The Guardian, joka nojaa tietonsa Ukrainan sisäministeri Denis Monastyrskyn Telegram-viestiin.

Kaartilaiset jäivät Venäjän joukkojen vangeiksi Tshernobylin ydinvoimalan läheisyydessä. Ukrainan tietojen mukaan osa heistä on tällä hetkellä Venäjällä ja osa Valko-Venäjällä.

08.24 Sumyn kaupungin alueelta on löydetty yli 100 siviilivainajaa venäläisjoukkojen lähdettyä kaupungista, kertoo Sumyn alueen sotilashallinnon johtaja Dmytro Zhyvytskyi ukrainalaisella Ukrinform-sivustolla.

Aiheesta on uutisoinut myös CNN. Tietoja ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa.

– Yli 100 siviiliä on kuollut, mutta valitettavasti nämä luvut kasvavat päivittäin, kun ruumiiden löytäminen jatkuu, Zhyvytskyi kirjoittaa Telegram-kanavallaan.

Zhyvytskyin mukaan osa ruumiista löytyi kädet sidottuina ja niissä oli merkkejä kidutuksesta. Hän sanoo, että ihmisiä on myös kateissa ja heitä on vangittu.

07.42 Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut venäläisen sota-aluksen vaurioitumisen Mustallamerellä, kertovat useat kansainväliset lähteet. Esimerkiksi BBC:n mukaan Venäjä on kertonut, että laivan ammusvarastoissa on tapahtunut räjähdys, joka johtui tulipalosta. Ministeriön mukaan alus on kärsinyt vakavia vaurioita, mutta koko miehistö on evakuoitu. Tulipalon syytä selvitetään, ministeriö kertoi.

Ukrainan mukaan Moskva-alus vaurioitui Ukrainan joukkojen osuttua siihen Neptune-torjuntaohjuksilla.

Moskva oli tapetilla jo aivan sodan alussa, kun se uhkaili ukrainalaisia Käärmesaaren puolustajia, jotka vastasivat haistattelemalla. Mielialoja nostattaneen tapahtuman kunniaksi Ukrainan posti julkaisi juuri uuden postimerkin, jossa merisotilas esittää sotalaivalle tunnetun keskisormitervehdyksen. Käärmesaaren puolustajat otettiin lopulta vangeiksi.

Ukraina sanoo vaurioittaneensa Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivaa

07.38 Venäjä väittää yli 1 000 merijalkaväen sotilaan antautuneen saarretussa Mariupolin satamakaupungissa, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kaupungin apulaispormestarin Serhiy Orlov kiistää väitteen ja sanoo BBC:lle ukrainalaisjoukkojen jatkavan taisteluita.

07.27 Australia on torstaina asettanut uusia talouspakotteita 14:lle valtio-omisteiselle venäläisyhtiölle, uutisoi The Guardian. Yhtiöiden joukossa ovat muun muassa Venäjän suurin kuorma-autovalmistaja Kamaz, maan suurin meriteollisuuskonserni United Shipbuilding Corporation sekä telakkayhtiö Sevmash.

Australia on asettanut Venäjä-vastaisia pakotteita nyt yhteensä noin 600 yksityiselle ja yhteisölle.

Aiheesta uutisoi myös muun muassa ukrainalainen The Kyiv Independent.

07.17 Roman Abramovichin ja muiden venäläisoligarkkien omaisuutta on takavarikoitu kymmenien miljardien eurojen arvosta Ranskassa ja Jerseyn saarella, kertoo The Guardian.

Ranskan viranomaiset ovat ottaneet haltuunsa yli 25 miljardin euron arvosta kiinteistöjä, jahteja ja helikoptereita. Jerseyn viranomaiset eivät sen sijaan kommentoi takavarikoitua omaisuutta tarkemmin.

07.02 Internetissä leviää valeuutisvideo, jossa kerrotaan virheellistä tietoa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n nimissä. BBC varoittaa asiasta Twitterissä.

Videolla väitetään BBC:n nimissä, että Ukraina olisi itse tehnyt ohjusiskun Kramatorskin juna-asemalle viime viikolla. Iskussa kuoli liki 60 ihmistä.

BBC varoitti Twitterissä ihmisiä olemaan levittämättä valeuutisvideota. Yhtiö sanoi tekevänsä kaikkensa, jotta video saadaan poistettua internetistä.

06.24 Euroopan unioni lisää 500 miljoonaa euroa Euroopan rauhanrahastoon Ukrainaa varten, kertoo EU:n neuvosto tiedotteessaan. Lisäys kolminkertaistaa alkuperäisen budjetin 1,5 miljardiin euroon. Neuvosto päätti asiasta keskiviikkona.

Rahoituksella on tarkoitus tukea sotilaskaluston toimittamista Ukrainaan, kertoo EU:n ulkoasiainedustaja Josep Borrell tiedotteessa.

– Seuraavat viikot ovat ratkaisevia, Borrell kommentoi.

06.03 Ukrainassa maan armeija on onnistunut vaurioittamaan venäläistä sota-alusta Mustallamerellä, kertovat rannikkokaupunki Odessan viranomaiset.

Odessan kuvernöörin Maksym Martshenkon mukaan Ukrainan joukot osuivat alukseen Neptune-torjuntaohjuksilla, jotka otettiin käyttöön vasta viime vuonna. Neptune-ohjus on ukrainalaisten omaa tuotantoa.

Moskva on Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva. Aluksessa on yli 500 merisotilasta ja se on ukrainalaisten mukaan tulessa. Merellä on niin ikään paha myrsky, mikä vaikeuttaa pelastustoimia.

Ukraina sanoo vaurioittaneensa Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat