Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Yön uutiskooste | Nato-punninta tiivistyy – odotettu turvallisuusselonteko etenee eduskuntaan, pääministeri Marin tapaa ruotsalaiskollegansa Tukholmassa

Nato-punninta tiivistyy - odotettu turvallisuusselonteko etenee eduskuntaan

Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden punninta on alkamassa toden teolla. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on antamassa tänään eduskunnalle ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta.

Selonteko käynnistää prosessin, jolla selvitetään eduskunnan tahto Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon. Varsinaisia päätöksiä on luvassa vasta myöhemmin keväällä.

Selonteko on esillä valtioneuvoston yleisistunnossa kello 13, minkä jälkeen asiasta on määrä järjestää tiedotustilaisuus.

Pääministeri Marin tapaa ruotsalaiskollegansa Tukholmassa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin tänään Tukholmassa.

Marinin ja pääministeri Anderssonin keskusteluiden pääaiheena on turvallisuusympäristön muuttunut tilanne Euroopassa sekä Suomessa ja Ruotsissa käytävä turvallisuuspoliittinen keskustelu.

Suomen ja Ruotsin pääministereillä oli viimeksi kahdenkeskinen tapaaminen Helsingissä viime kuun alkupuolella.

Zelenskyi ehdottaa Venäjälle maanpetoksesta epäillyn ukrainalaisoligarkin vaihtamista sotavankeihin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdottaa Venäjälle ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshukin vaihtamista ukrainalaisiin sotavankeihin. Zelenskyi kertoi ehdotuksestaan Telegram-viestipalvelussa julkaistussa puheessaan.

Maanpetoksesta epäilty Medvedtshuk pakeni kotiarestistaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Zelenskyi kertoi tiistaina, että Ukrainan tiedustelupalvelu otti Medvedtshukin kiinni erikoisoperaatiossaan.

Medvedtshukilla on läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Biden sanoo Putinin syyllistyneen kansanmurhaan Ukrainassa

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden sanoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin syyllistyneen kansanmurhaan Ukrainassa.

Biden sanoi puheessaan Des Moinesissa, ettei amerikkalaisten tulojen ja heidän bensiinin hintansa pitäisi riippua siitä, että diktaattori julistaa toisella puolella maailmaa sodan ja aloittaa kansanmurhan. Myöhemmin asiasta kysyttäessä hän vahvisti pitävänsä Venäjän toimia Ukrainassa kansanmurhana.

Biden on aikaisemminkin käyttänyt Putinista kovaa kieltä ja kutsunut häntä muun muassa teurastajaksi ja sotarikolliseksi. (Lähde: AFP)

CNN: Etyj julkaisee Ukrainan sodan ihmisoikeusloukkauksia käsittelevän raporttinsa tänään

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) julkaisee Venäjän ihmisoikeusloukkauksia Ukrainan sodassa koskevan tutkimusraporttinsa tänään keskiviikkona, kertoo uutiskanava CNN. Asiasta kertoi CNN:lle järjestön Yhdysvaltain edustajiston tiedottaja.

Kolmen Etyjin asiantuntijan tekemä raportti annettiin CNN:n mukaan järjestön jäsenmaiden tarkasteltavaksi jo tiistaina. Tutkimus sai alkunsa, kun 45 Etyjin jäsenmaata käynnisti Moskovan mekanismina tunnetun prosessin maaliskuun alussa.

Etyjin mukaan tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä tietoa muun muassa mahdollisista sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Tutkimuslaitos Labore arvioi Ukrainan sodan synkistävän merkittävästi Suomen talousnäkymiä

Työn ja talouden tutkimus Labore on selvästi synkistänyt arvioitaan Suomen talouskasvusta tänä vuonna. Tutkimuslaitos ennustaa, että Ukrainan sodan suorat ja epäsuorat vaikutukset supistavat tämän vuoden talouskasvua 1,5–2,0 prosenttiyksikköä.

Uudessa arviossa tälle vuodelle ennustetaan 1,8 prosentin kasvua, kun vielä viime syksynä kasvuluvuksi arvioitiin 3,5 prosenttia.

Ensi vuodelle Labore ennustaa 1,5 prosentin ja sitä seuraavalle vuodelle 1,4 prosentin talouskasvua.

THL: Nuorten kokema lähisuhdeväkivalta ja seksuaalinen häirintä lisääntyneet koronapandemiassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan nuorten kokema lähisuhdeväkivalta ja seksuaalinen häirintä ovat yleistyneet korona-aikana. THL:n asiantuntija-arvio selvitti koronaepidemian yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Lapsista ja nuorista aikaisempaa useampi on kokenut vanhempien tai muiden huolta pitävien aikuisten tekemää fyysistä ja henkistä väkivaltaa.

Tytöt kertoivat korona-aikana selvästi aiempaa useammin seksuaalisesta häirinnästä. Perusasteen 8.–9. luokan sekä lukioiden ja ammattioppilaitosten 1.–2. vuoden opiskelijatytöistä noin puolet on kokenut viime vuonna seksuaalista häirintää. Vielä vuonna 2019 osuus oli kolmanneksen luokkaa.

Markkasen Cleveland hävisi ja joutuu pudotuspelikarsinnan toiseen vaiheeseen

Koripalloilija Lauri Markkasen edustama Cleveland Cavaliers joutuu NBA:ssa pudotuspelikarsinnan toiseen vaiheeseen. Cleveland ei saanut napattua pudotuspelipaikkaa Brooklyn Netsin vieraana, vaan taipui tappioon 108–115.

Cleveland kohtaa pudotuspelikarsinnan toisessa vaiheessa perjantaina joko Atlantan tai Charlotten.

Pudotuspeleihin edenneen Brooklynin voiton avain oli vahva avausneljännes, jonka se vei 20 pisteellä. Cleveland oli parempi kaikilla muilla neljänneksillä, mutta Netsin alussa repäisemä johto riitti kotijoukkueelle voittoon.

Markkanen pussitti 13 pistettä ja nappasi neljä levypalloa.

Villarreal upotti Bayern Münchenin ja eteni Mestarien liigan välieriin

Espanjalainen Villarreal on edennyt jalkapallon miesten Mestarien liigan välieriin, kun se kukisti saksalaisjätti Bayern Münchenin yhteismaalein 2–1.

Villarreal voitti viime viikolla kotiottelunsa 1–0, mutta Bayern kävi tiistain kotiottelussaan jahtiin. Vastustaja puolusti sitkeästi ja joutui antautumaan vasta toisella jaksolla, kun Robert Lewandowski teki Bayernille johtomaalin ottelussa ja hilasi yhteismaalit tasoihin.

Villarreal väläytteli vaarallisuuttaan toisella jaksolla. Samuel Chukwueze sinetöi 1–1-loppulukemat 88. minuutilla ja varmisti jatkopaikan espanjalaisseuralle.

Carolina otti vierasvoiton New York Rangersista, Aholle 1+2-tehot

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes voitti vieraissa New York Rangersin maalein 4–2. Carolinan Sebastian Aho keräsi ottelusta 1+2-tehot.

Toisessa erässä Aho merkittiin 1–1-tasoitusmaalin syöttäjäksi, kun Carolinan Andrei Svetshnikov sai maalin takaa kiekon verkkoon Rangersin maalivahti Igor Shestjorkinin kautta.

Kolmannen erän alussa Aho syötti joukkueensa johtoon tarjoilemalla Seth Jarvisille vapaan paikan Rangersin puolustuksen keskelle.

Aho viimeisteli loppulukemat ottelun viimeisillä sekunneilla tyhjään maaliin. Ahon maalin toiseksi syöttäjäksi merkittiin Teuvo Teräväinen.