Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.
22.57 Seuranta on päättynyt tältä päivältä. Jatkamme huomenna.
22.51 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli keskiviikkona tyytymätön Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puheisiin. Macron kieltäytyi kutsumasta Venäjän raakuuksia Ukrainassa kansanmurhaksi ja mainitsi myös, "että venäläiset ja ukrainalaiset ovat veljiä keskenään".
– Tällaiset asiat ovat hyvin tuskallisia meille. Tulen varmasti tekemään parhaani keskustellakseni tästä asiasta hänen kanssaan, Zelenskyi sanoi tiedotustilaisuudessa yhdessä Puolan ja Baltian maiden johtajien kanssa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi tiistaina suoraan, että Ukrainassa on meneillään kansanmurha.
– Kyllä, sanoin sitä kansanmurhaksi, Biden sanoi toimittajille.
– Näyttää yhä selvemmältä, että Putin yrittää pyyhkäistä pois mahdollisuuden edes olla ukrainalainen.
Biden on aikaisemminkin käyttänyt Putinista kovaa kieltä ja kutsunut tätä muun muassa teurastajaksi ja sotarikolliseksi.

22.19 YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi keskiviikkona, ettei hän usko tulitauon Ukrainassa olevan nyt mahdollinen. Guterresin mukaan Venäjä ei ole vastannut maailmanjärjestön pyyntöön, jossa siltä toivottiin konkreettisia ehdotuksia siviilien evakuoinneista ja avustustarvikkeiden toimittamisesta.
22.16 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) valtuuskunta on löytänyt merkkejä Venäjän sotilaiden Ukrainassa tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista. Kolmen asiantuntijan valtuuskunta julkisti keskiviikkona tutkimusraporttinsa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden (IHL) loukkauksista Ukrainassa.
Selvitys sai alkunsa, kun 45 Etyjin jäsenmaata käynnisti Moskovan mekanismina tunnetun prosessin maaliskuun alussa. Venäjä kuitenkin ilmoitti pitävänsä prosessia suurelta osin vanhentuneena ja tarpeettomana.
Asiantuntijaryhmän mukaan Venäjän kannasta selvitykseen seurasi, että yksityiskohtainen arvio useimmista humanitaarisen oikeuden rikkomista koskevista väitteistä ei ollut mahdollista.
Siitä huolimatta valtuuskunta totesi löytäneensä selviä merkkejä Venäjän joukkojen IHL-rikkomuksista. Jos Venäjä olisi kunnioittanut humanitaarisia velvoitteitaan, esimerkiksi sairaaloissa kuolleiden tai loukkaantuneiden siviilien määrä olisi pysynyt paljon pienempänä ja huomattavasti vähemmän rakennuksia olisi vaurioitunut tai tuhoutunut.
Moskovan mekanismia on käytetty kymmenen kertaa sitten sen hyväksymisen vuonna 1991. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan sitä käytettiin edellisen kerran Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksien tutkimiseen vuonna 2020.
22.06 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ovat keskustelleet puhelimessa keskiviikkona.
– Jatkoa jatkuvalle vuoropuhelulle Yhdysvaltain presidentin kanssa. Arvioimme Venäjän sotarikoksia. Keskustelimme lisäapupaketista puolustukseen ja mahdollisesti makrotaloudellisesta avusta. Olimme yksimielisiä pakotteiden tehostamisesta, Zelenskyi kirjoitti Twitterissä.
21.30 Yhdysvallat antaa Ukrainalle 800 miljoonan dollarin arvosta lisää sotilasapua, muun muassa helikoptereita, panssariajoneuvoja ja aseita sekä ammuksia, kertoo presidentti Joe Biden.
Bidenin mukaan pakettiin kuuluu erittäin tehokkaita asejärjestelmiä sekä varusteita, jotka sopivat Ukrainalle, kun se valmistautuu puolustautumaan Venäjän odotettavissa olevaa suurhyökkäystä vastaan Itä-Ukrainassa.
21.29 Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä on valmis aloittamaan hyökkäykset itä-Ukrainan Donetskissa, kertoo muun muassa Sky News. Joukkojen kerrotaan olevan valmiita hyökkäämään myös eteläiseen H’ersonin kaupunkiin.
21.17 Brittilehti The Guardian jakoi videon, jolla pelastajat Ukrainassa yhdessä Donetskin aluepoliisin kanssa vetävät koiranpennun elävänä rakennuksen raunioista Donetskin alueella. Voit katsoa videon jutusta alta.
20.34 Venäjä uhkaa iskeä Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, jos Ukrainan joukot jatkavat hyökkäyksiä Venäjän puolelle.
Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaiset yrittävät koko ajan sabotoida kohteita Venäjän puolella. Puolustusministeriön mukaan Venäjä on valmis iskemään "komentokeskuksiin", joita on muun muassa Kiovassa.
20.16 "Keskiviikon jälkeen näyttää entistä enemmän siltä, että Suomi ja Ruotsi menevät Natoon samalla ovenavauksella", kirjoittaa Uutissuomalaisen politiikan toimittaja Erno Laisi uutisanalyysissaan. Voit lukea sen alta.
Hakematta jättäminen on enää vain teoreettinen vaihtoehto
20.12 Tänään julkaistu turvallisuusselonteko sisälsi poikkeuksellisen suoraa puhetta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu STT:lle.
– Siinä oli poikkeuksellisen suoraa puhetta, jos vertaa siihen, mitä suomalaisilta strategiadokumenteilta on yleensä nähty. Ei pyöristelty kulmia, hän sanoo.
Raportti ei suoraan ottanut kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen. Pesu kuitenkin arvioi, että raportista paistoi epäsuorasti läpi suositus jäsenyydelle.
19.44 Viikkokausia piiritettynä ollut Mariupolin satamakaupunki Etelä-Ukrainassa vaikutti keskiviikkona edelleen pitävän pintansa venäläisten hyökkäyksiä vastaan.
Kaupungin paikallisviranomaisten yleisradioyhtiö BBC:lle antamien tietojen mukaan kaupungin puolustajien hallussa ovat edelleen satama, terästehdas sekä osia kaupungin itä- ja keskiosista.
Venäjän puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona, että Mariupolissa olisi antautunut yli tuhat Ukrainan sotilasta. Antautuneiden joukossa oli ministeriön mukaan 160 upseeria ja viitisenkymmentä naista.
Ukrainan mukaan tieto ei pidä paikkaansa.
Tietoja antautumisesta tai siitä, että Ukraina pitää edelleen hallussaan osia Mariupolista, ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.
Mariupolista ei keskiviikkonakaan saatu avattua humanitaarisia käytäviä asukkaiden evakuointeja varten, kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.
Kaupungissa arvellaan edelleen olevan kymmeniätuhansia ihmisiä epätoivoisissa oloissa.

19.29 Venäjä ei vaikuta kiinnostuneelta vaihtamaan ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshukia ukrainalaisiin sotavankeihin. Ukraina kertoi tiistaina ottaneensa Medvedtshukin kiinni erikoisoperaatiossa.
Maanpetoksesta epäilty Medvedtshuk pakeni kotiarestistaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä ei ole ollut yhteydessä Medvedtshukiin, jota pidetään yhtenä presidentti Vladimir Putinin läheisimmistä liittolaisista Ukrainassa.
Kun Peskovilta kysyttiin, haluaisiko Venäjä vaihtaa Medvedtshukin, Peskov vastasi, että kyseessä on varakas liikemies, joka on Ukrainan kansalainen ja ulkomainen poliitikko, kertoi BBC.
Venäjä ei innostunut ehdotuksesta vaihtaa petturioligarkkia sotavankeihin
19.22 Tunnusteluista huolimatta Suomi ei ole kyennyt saamaan Yhdysvalloilta tai Natosta turvatakuita mahdollisen puolustusliiton jäsenhakemuksen varalta.
Näin kertovat Ruotsin hallituksen lähteet ruotsalaislehti Expressenille.
Samalla lehden mukaan ei kuitenkaan ole poissuljettua, että tällaisia sitoumuksia voidaan tehdä myöhemmin Euroopan maista.
Sitovia takuut eivät kuitenkaan todennäköisesti tule olemaan, arvioivat lähteet.
Kuten Expressen kirjoittaa, Naton tai Yhdysvaltojen antamat turvatakuut on nähty tärkeänä jäsenyyden haun aikana, ei vähiten Venäjän hyökkäyksen valossa.
Ruotsalaisväite: Suomi ei ole saanut turvatakuita Yhdysvalloilta tai Natolta hakemuksen ajaksi
18.03 Butshan kaupungissa vieraillut Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä Karim Khan sanoo, että Ukraina on "rikospaikka". Asiasta kertoo muun muassa BBC.
– Olemme täällä, koska meillä on perusteltu syy uskoa, että tuomioistuimen toimivaltaan kuuluvia rikoksia tehdään, hän sanoi toimittajille.
– Meidän on lävistettävä sodan sumu päästäksemme totuuteen. Se vaatii riippumatonta, puolueetonta tutkimusta, hän sanoi.
Khanin mukaan ICC:n oikeuslääketieteellinen ryhmä aloittaa työnsä kaupungissa.
17.52 Useat venäläismediat uutisoivat tänään Suomen ja Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenyyden.
– Liittouma (Nato) hyötyy Suomen jäsenyydestä, sillä näin se pääsee lähemmäs Venäjää, Izvestija uutisoi.
– Ruotsin ja Suomen liittyminen Natoon vaikuttaa kielteisesti Euroopan mantereen tilanteeseen, kertoo Izvestia Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin sanoneen.
Lehti kertoo Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharovan todenneen, että Venäjän uhka on "propagandaa ja provokaatiota".
17.22 Brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n kirjeenvaihtaja Anna Foster näyttää videolla tuhojen laajuuden Borodjankassa. Kiovan lähellä sijaitseva kaupunki oli aiemmin Venäjän hallinnassa.
BBC:n mukaan Venäjän hyökkäykset ovat jättäneet kaupunkiin valtavia kraattereita tuhoutuneiden rakennusten kohdalla. Videolla puretaan keskeltä romahtanutta rakennusta, jotta hyökkäyksen aikana kellariin piiloutuneiden ihmisten ruumiit voidaan saavuttaa. Voit katsoa videon jutusta alta.
17.10 Ajankohtaisselonteossa turvallisuusympäristön muutoksesta esitellään Suomen mahdollisen Natoon liittymisen vaiheet.
Prosessi alkaisi tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (TP-UTVA) valmisteluilla. Tuloksena Suomesta tulisi Naton täysjäsen. Lue alla olevasta jutussa, miten prosessi menisi pääpiirteissään.
16.18 Venäjän mukaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viittauksia mahdollisesta kansanmurhasta Ukrainassa ei voi hyväksyä. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä ei voi sallia sitä, että tilannetta vääristellään.
Biden sanoi puheessaan eilen, ettei amerikkalaisten tulojen ja bensiinin hinnan pitäisi riippua siitä, että diktaattori julistaa toisella puolella maailmaa sodan ja aloittaa kansanmurhan.
Biden on aikaisemminkin käyttänyt Putinista kovaa kieltä ja kutsunut häntä muun muassa teurastajaksi ja sotarikolliseksi.
16.08 Ukrainassa lähes sata arvokasta kulttuurista ja uskonnollista kohdetta on tuhoutunut tai vahingoittunut sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuun lopussa, kertoo YK:n kulttuurijärjestö Unesco.
Kohteiden määrä on lähes tuplaantunut sen jälkeen, kun Unesco kertoi edellisen arvionsa kaksi viikkoa sitten.
Unescon maailmanperintökohdetyötä johtavan Lazare Eloundou Assomon mukaan tuhoutuneita ja vahingoittuneita kohteita on löytynyt varhaiskeskiajalta periytyvistä reliikeistä aina varhaisen neuvostoarkkitehtuurin merkkipaaluihin saakka.
Eloundou Assomon mukaan tuho voi olla paljon tiedettyä laajempaakin, sillä kaikkiin paikkoihin ei ole päästy taisteluiden raivotessa.
16.01 Suomen Nato-ratkaisu on valmis hyvissä ajoin ennen kesäkuista Nato-huippukokousta, sanoi presidentti Sauli Niinistö Ylelle. Kokous pidetään kesäkuun lopussa Madridissa.
Myös Helsingin Sanomille Niinistö totesi, että Nato-päätös tehdään ennen kesää. Hän totesi HS:lle toivovansa, että eduskunta käsittelee selonteon ripeästi. Presidentti sanoi, että asiassa ei kannata aikailla.
Syy on Niinistön mukaan muun muassa se, että Suomesta on pikku hiljaa muodostumassa kansainvälisessä keskustelussa Ukrainan ohelle ikään kuin sivunäyttämö. Keskustelussa nostetaan Suomen ja Ruotsin "kohtalo" kansainvälisen politiikan osaksi, Niinistö sanoi.
Omaa Nato-kantaansa presidentti ei kummallekaan medialle vielä avannut.
15.37 Tukholmassa vieraileva pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo hallituksen pitävän tärkeänä, ettei Suomi sulje Nato-ratkaisussaan itseltään ovia, joita olisi myöhemmin tarpeen pitää auki. Suomen tarkasta roolista Natossa voidaan käydä keskustelua myös jäsenyyden alettua.
Pääministeri korosti, että esimerkiksi ulkomaisten joukkojen Nato-tukikohdat ja ydinaseet Suomen maaperällä olisivat jäsenyyden alettuakin edelleen Suomen kansallisia päätöksiä, eikä Nato edellytä jäsenyyttä hakevilta mailta mitään ehtoja tässä asiassa.
14.58 Ukrainassa yksin Dnipron kaupungin ruumishuoneilla on yli 1 500 kuollutta venäläissotilasta, joita kukaan ei ole halunnut tulla noutamaan. Asiasta kertoo kaupungin varapormestari Mihail Lysenko.
Itä-Ukrainan Dnipro on toistaiseksi säästynyt pahimmilta taisteluilta Venäjän hyökkäyksessä maahan. Varapormestari kertoi toivovansa, että venäläisäidit pääsisivät hakemaan poikansa pois.
Venäjän ja Ukrainan kärsimistä tappioista on saatavilla vain vähän riippumatonta tietoa. Ukrainan mukaan Venäjän sotilaiden kokonaistappiot hyökkäyksen alettua ovat lähes 20 000:n luokkaa.
14.56 Britannian yleisradioyhtiö BBC on varoittanut yhtiön nimissä tehdystä valeuutisvideosta, jota on levitetty internetissä.
Videolla väitetään BBC:n nimissä, että Ukraina olisi itse tehnyt ohjusiskun Kramatorskin juna-asemalle viime viikolla. Iskussa kuoli liki 60 ihmistä.
BBC varoitti Twitterissä ihmisiä olemaan levittämättä valeuutisvideota. Yhtiö sanoi tekevänsä kaikkensa, jotta video saadaan poistettua internetistä.
14.53 Valtioneuvoston julkistaman turvallisuusselonteon mukaan mahdollisen Nato-jäsenyyden merkittävin vaikutus Suomelle olisi se, että Suomi olisi osa Naton yhteistä puolustusta ja viidennen artiklan mukaisten turvatakuiden piirissä.

Selonteossa arvioidaan, että Suomen oman puolustuksen ennaltaehkäisevä vaikutus olisi nykyistä huomattavasti suurempi, koska sen takana olisivat koko liittokunnan suorituskyvyt. Selonteko ei kuitenkaan suosita Nato-jäsenyyden hakemista, vaan toteaa aiempaan tapaan sen olevan mahdollista.
Selonteossa arvioidaan, että Venäjä tullee pitämään Euroopan turvallisuutta koskevia vaatimuksiaan esillä myös jatkossa.
– Tilanteessa, jossa Venäjä pyrkii rakentamaan etupiiriä sopimuksin ja sotilaallisin keinoin, reagoimatta jättäminen muuttuneeseen turvallisuusympäristöön saattaisi johtaa Suomen kansainvälisen aseman muuttumiseen ja liikkumatilan kaventumiseen, selonteko ennustaa.
14.48 Venäjä saattaa suunnitella "Voitonpäivän paraatia" tuhoutuneessa Ukrainan satamakaupungissa Mariupolissa. Näin toteaa kaupungin pormestarin avustaja Petro Andrjuštšenko Telegramissa. Asiasta uutisoi BBC.
Andrjuštšenkon mukaan Mariupolia puhdistettaisiin raunioista ja ruumiista niin, että paraati voidaan järjestää 9. toukokuuta.
14.23 Noin 59 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Natoon, ilmenee Helsingin Sanomien mielipidekyselystä. Jäsenyyttä vastustaa 17 prosenttia. Vajaa neljännes ei ole vielä muodostanut kantaansa.
Nato-kannatus on tuoreessa mittauksessa hieman alempi kuin kaksi viikkoa sitten julkaistussa kyselyssä. Tuolloin Nato-jäsenyyttä kannatti 61 prosenttia vastanneista ja 16 prosenttia vastusti.
Vastaajia on runsas tuhat ja tulosten virhemarginaali koko aineiston tasolla noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.
14.02 Yksityisen yhdysvaltalaisen satelliittiyhtiön Maxarin mukaan sen kuvista näkyy, kuinka venäläisjoukot siirtyivät kohti Venäjän ja Ukrainan rajaa mahdollisesti valmistautumaan suurhyökkäykseen. Maxarin mukaan kuvissa näkyy parisataa sotilasajoneuvoa ja tankkia siirretyn Donbassin alueelle.
13.52 Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää toivottavana, että Suomi ja Ruotsi voisivat tehdä samanlaiset Nato-ratkaisut samanlaisessa aikataulussa. Maat tekevät kuitenkin omat ratkaisunsa ja yhteistyö pysyy läheisenä, hän lisäsi.
Tukholmassa vieraileva Marin arvioi, että Suomen Nato-päätös voi syntyä lähiviikkojen aikana.
Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ei vahvistanut Svenska Dagbladetin tietoa, että hän olisi jo päättänyt tavoitella Nato-jäsenyyttä, vaan sanoi, että asiaa pitää vielä analysoida tarkasti ja hakea Ruotsin turvallisuuden kannalta parasta ratkaisua.
SvD: Magdalena Andersson haluaa viedä Ruotsin Natoon tänä vuonna
13.39 Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan raportit raiskauksista ovat lisääntyneet viime päivien aikana.
YK ja useiden maiden johtajat ovat vaatineet sotarikosten tutkimista Ukrainassa sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli järkyttäviä tietoja venäläisjoukkojen tekemistä raakuuksista. Ne ilmenivät, kun venäläisjoukot olivat vetäytyneet Butshasta sekä muilta Kiovaa ympäröiviltä alueilta.
13.12 YK kertoo, että Ukrainassa on kuollut 1 892 siviiliä Venäjän hyökkäyksen alettua 24. helmikuuta. Heistä lapsia oli 153. Loukkaantuneita on 2 558, joista lapsia 246. Uhreja on tullut etenkin pommituksissa ja ilmaiskuissa. Todelliset luvut ovat kerrottua korkeampia, YK huomauttaa.
13.02 Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson haluaa, että Ruotsi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä tänä vuonna, kirjoittaa Svenska Dagbladet. Lehden puoluelähteistä saamat tiedot kertovat, että sosiaalidemokraattien johto on tehnyt asiasta päätöksensä.
SvD: Magdalena Andersson haluaa viedä Ruotsin Natoon tänä vuonna
12.35 Britannian Ruotsin-suurlähettiläs Judith Gough kertoo Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa maansa tarjoavan Pohjoismaille lisättyä sotilaallista läsnäoloa Itämeren alueen turvaamiseksi. Tarjous sisältäisi Britannian laivaston läsnäoloa sekä kehittyneitä tiedustelulentokoneita.

Suurlähettilään mukaan pohjoisen Euroopan alueet ovat strategisesti valtavan tärkeitä. Britannia pyrkii osana arktisen alueen strategiaansa tehostamaan yhteistyötä muun muassa Ruotsin, Suomen, Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa.
Lähettiläs ei haastattelussa vielä kommentoinut sitä, kuinka suurista joukoista olisi kyse.
12.02 Venäjän kaasutoimitusten välitön katkeaminen syöksisi Saksan talouden terävään taantumaan ensi vuonna, arvioivat maan johtavat talousinstituutit tuoreessa ennusteessaan.

Ennusteessa mallinnettiin, että jos kaasuhanat suljettaisiin lähipäivinä, Saksan talouskasvu jäisi tänä vuonna 1,9 prosenttiin ja ensi vuonna talous kutistuisi 2,2 prosentilla. Kasvun tielle paluu onnistuisi mahdollisesti vasta vuodesta 2024 eteenpäin.
Saksan ennustetaan ajautuvan terävään taantumaan, jos Venäjän kaasutoimitukset katkeavat
11.38 Alla on The Kiev Independent -lehden julkaisema tviitti suuntaa-antavista arvioista koskien Venäjän taistelutappioita 13. huhtikuuta mennessä. Lähde on Ukrainan asevoimat.
Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä olisi siis menettänyt noin 19 800 sotilasta, 739 panssarivaunua, 1 964 panssaroitua taisteluajoneuvoa, 358 tykkiä, 116 raketinheitintä, 64 ilmapuolustusjärjestelmää, 158 lentokonetta, 143 helikopteria, 1 429 ajoneuvoa, 76 tankkiautoa sekä seitsemän laivaa.
11.32 Valtiovarainministeriön mukaan arviot bruttokansantuotteen kasvussa tänä vuonna asettuvat 0,5–1,5 prosentin välille. Valtiovarainministeriö arvioi edellisessä taloudellisessa katsauksessaan joulukuussa, että bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 3 prosenttia. Ukrainan sota vaikuttaa tuoreimpaan arvioon.
10.45 Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden punninta on alkamassa toden teolla. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on antamassa tänään eduskunnalle ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta.
Nyt valmistunut selonteko käynnistää prosessin, jolla selvitetään eduskunnan tahto Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon. Varsinaisia päätöksiä mahdollisen Nato-jäsenyyden hakemisesta on luvassa vasta myöhemmin keväällä.
Selonteko on esillä valtioneuvoston yleisistunnossa kello 13. Tämän jälkeen asiasta on määrä järjestää tiedotustilaisuus, jossa ovat mukana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.).
Selonteon on tarkoitus tulla julkiseksi heti valtioneuvoston istunnon jälkeen.
Nato-punninta tiivistyy – hallitus antaa odotetun turvallisuusselonteon eduskunnalle
10.32 Yli tuhannen ukrainalaisen merijalkaväen sotilaan kerrotaan antautuneen Mariupolissa. Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov ilmoitti asiasta aamulla viestisovellus Telegramissa, jossa hän kehotti myös muita alueella olevia ukrainalaisia joukkoja lopettamaan taistelut.
Asiasta uutisoinut Sky News ei ole voinut vahvistaa Kadyrovin väitteitä. Venäjän puolustusministeriön mukaan antautuneiden joukossa olisi 162 upseeria ja 40 naista.
10.16 Mariupolin kaupungista ei tänään saada avatuksi humanitaarisia käytäviä asukkaiden evakuointeja varten. Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk Telegram-sovelluksessa brittilehti Guardianin mukaan.
Varapääministeri syyttää Venäjää tulitaukorikkomuksista sekä siviilien evakuointiin tarkoitettujen bussien kulkemisen estämisestä. Vereshtshuk sanoo Ukrainan pyrkivän avaamaan käytävät jälleen heti, kun se on mahdollista.
Mariupol on Venäjän piirittämä ja tiettävästi osittain valloittama. Venäjän pelätään saavan kaupungin kokonaan haltuunsa lähiaikoina, kertoo BBC.

9.50 Naton mukaan Iso-Britannia ja Alankomaat ovat ottaneet vastuun Romanian ja Bulgarian ilmavalvonnasta vastineena Ukrainan sotaan. Nato kuitenkin välttää suoraan kontaktia Venäjän kanssa, koska sen pelättäisiin laajentavan konfliktia Euroopassa.
9.38 Yhdysvallat valmistelee toista, mahdollisesti jopa noin 700 miljoonan euron arvoista sotilaallista tukipakettia, joka julkistetaan lähipäivinä. Sky Newsin mukaan asiasta kertoi Yhdysvaltain korkea puolustusviranomainen. Uutistoimisto Reutersin mukaan tuki sisältäisi todennäköisesti raskasta tykistöä.
8.59 Puolan, Latvian, Liettuan ja Viron presidentit matkustavat Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä.
Asiasta tviittasi Puolan presidentin avustaja Jakub Kumoch keskiviikkoaamuna. Kumoch julkaisi kuvan maiden johtajista juna-asemalla ja kertoi ryhmän matkustavan Kiovaan osoittaakseen tukea Ukrainalle ja Zelenskyille sodan aikana.
Kiovassa vieraili viimeksi viikonloppuna Britannian pääministeri Boris Johnson.
8.35 Ainakin 20 toimittajaa on kuollut Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen 24. helmikuuta. Asiasta kertoo BBC viitaten Ukrainan journalistiliiton Telegram-julkaisuun.
Liiton julkaisemat tiedot koskevat vain yleisen syyttäjänviraston vahvistamia kuolemia. Osa kuolleista toimittajista oli ulkomaalaisia.
7.47 Yli 720 ihmistä on kuollut Venäjän joukkojen miehittämässä Butshassa ja muissa Kiovan esikaupungeissa, ja yli 200:n arvioidaan kadonneen, kertoo Ukrainan sisäministeriö Sky Newsin mukaan. Butshan pormestarin Anatoliy Fedorukin mukaan 403 ruumista on löydetty ja määrä voi nousta miinanraivaajien edetessä alueella. Venäjä on kiistänyt kaikki syytökset.
7.27 Suurin osa ruotsalaisista olisi valmis puolustamaan Suomea Venäjän mahdolliselta hyökkäykseltä.
33 prosenttia on täysin tätä mieltä ja 28 prosenttia jossain määrin. Tämä ilmenee Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.
Samassa kyselyssä 38 prosenttia ruotsalaisvastaajista oli täysin ja 26 prosenttia jossain määrin sitä mieltä, että Suomen ja Ruotsin pitäisi liittyä Natoon yhtä aikaa.
7.20 Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin tänään Tukholmassa.

Marinin ja pääministeri Anderssonin keskusteluiden pääaiheena on turvallisuusympäristön muuttunut tilanne Euroopassa sekä Suomessa ja Ruotsissa käytävä turvallisuuspoliittinen keskustelu.
6.58 Britannian yleisradio BBC kertoo löytäneensä todisteita siitä, että Kramatorskin rautatieasemalle Ukrainassa iskettiin kielletyllä rypälepommilla. Iskussa kuoli alkuviikosta yli 50 siviiliä ja satoja loukkaantui. Teosta on epäilty Venäjää, joka on kiistänyt osallisuutensa.

Rypäleaseet kieltävä sopimus tuli voimaan vuonna 2008. Sopimuksen on allekirjoittanut tähän mennessä muuan muassa suurin osa EU:n ja Naton jäsenmaista.
6.40 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) julkaisee Venäjän ihmisoikeusloukkauksia Ukrainan sodassa koskevan tutkimusraporttinsa tänään keskiviikkona, kertoo uutiskanava CNN.
Kolmen Etyjin asiantuntijan tekemä raportti annettiin CNN:n mukaan järjestön jäsenmaiden tarkasteltavaksi jo tiistaina. Tutkimus sai alkunsa, kun 45 Etyjin jäsenmaata käynnisti Moskovan mekanismina tunnetun prosessin maaliskuun alussa.
Etyjin mukaan tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä tietoa muun muassa mahdollisista sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.
6.20 Työn ja talouden tutkimus Labore on selvästi synkistänyt arvioitaan Suomen talouskasvusta tänä vuonna. Tutkimuslaitos ennustaa, että Ukrainan sodan suorat ja epäsuorat vaikutukset supistavat tämän vuoden talouskasvua 1,5–2,0 prosenttiyksikköä, vaikka Venäjä-kauppaa voidaan suurelta osin korvata uusilla tuonti- ja vientimarkkinoilla.
Uudessa arviossa tälle vuodelle ennustetaan 1,8 prosentin kasvua, kun vielä viime syksynä kasvuluvuksi arvioitiin 3,5 prosenttia.
Ensi vuodelle Labore ennustaa 1,5 prosentin ja sitä seuraavalle vuodelle 1,4 prosentin talouskasvua.
Tutkimuslaitos Labore arvioi Ukrainan sodan synkistävän merkittävästi Suomen talousnäkymiä
6.06 Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden sanoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin syyllistyneen kansanmurhaan Ukrainassa. Katso Biden BBC:n videolla.
Biden viittasi asiaan puheessaan Des Moinesissa Iowassa, jossa hän käsitteli Yhdysvalloissakin kohonneita energian hintoja. Bidenin hallinto on pyrkinyt vierittämään syy korkeista polttoaineiden hinnoista Putinin hyökkäyssodan niskoille.
– Sinun perheesi budjetti, sinun mahdollisuutesi täyttää tankkisi – mikään siitä ei saisi olla kiinni siitä, että diktaattori toisella puolella maailmaa julistaa sodan ja tekee kansanmurhaa, Biden sanoi.
Kaupunginjohtaja: Butshassa löytynyt tähän mennessä yli 400 ruumista
6.04 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdottaa Venäjälle ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshukin vaihtamista ukrainalaisiin sotavankeihin.

Maanpetoksesta epäilty Medvedtshuk pakeni kotiarestistaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Zelenskyi kertoi tiistaina, että Ukrainan tiedustelupalvelu otti Medvedtshukin kiinni erikoisoperaatiossaan.
– Ehdotan Venäjälle, että vaihdamme tämän teidän miehenne meidän poikiimme ja tyttöihimme, jotka ovat Venäjän vankeina, Zelenskyi kertoi ehdotuksestaan Telegram-viestipalvelussa julkaistussa puheessaan.
Ukrainan salainen palvelu nappasi Putinin läheisen ystävän – Zelenskyi julkaisi kuvan käsiraudoissa