Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään voi sataa lunta jopa yli 30 senttimetriä – huonoa ajokeliä luvattu koko maahan

Voimakas lumisade on vallannut lähes koko Suomen tiistaina. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on satanut Uudellamaalla noin 15 senttiä ja Keski-Suomessa jopa 20 senttiä aamupäivän aikana. Yhteensä lunta voi kertyä tänään yli 30 senttiä.

– Suomenlahden länsiosissa on nyt kova matalapaine, joka liikkuu kohti Suomen pohjoisosia. Sen myötä myös sateet siirtyvät pohjoiseen, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Vähiten lunta sataa tänään Pohjanmaan rannikolla Vaasan alueella.

Sade tulee tällä hetkellä lumena koko maassa. Lumi voi tulla Laakson mukaan alas maan etelä- ja itäosissa tykkylumena. Se voi aiheuttaa esimerkiksi sähkökatkoja, kun raskaan lumen kuormittavat oksat painuvat tai katkeavat sähkölinjojen päälle.

Erittäin huono ajokeli on aiheuttanut peltikolareita ympäri maata

Ajokeli on erittäin huono koko maassa lukuun ottamatta Pohjanmaata ja Lappia, jossa se on vain huono. Sen lisäksi maan eteläosissa voi tulla voimakkaita tuulia iltapäivästä lähtien. Tuuli voi olla puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa.

Aamulla ja aamupäivällä on raportoitu useista peltikolareista ympäri maata liukkaiden kelien vuoksi. Vakavilta henkilövahingoilta oli aamupäivän aikana vältytty.

Esimerkiksi Lapissa Sodankylässä on kerrottu useista peltikolareista ja peräänajoista, joissa on ollut osallisena myös poliisiauto.

Lounaisille merialueille on annettu myrskyvaroitus kovista tuulista ja aallokoista koko päiväksi. Pohjoisemmille merialueille on annettu jäätymisvaroituksia – aluksiin voi Laakson mukaan kertyä jäätä kylmän sään vuoksi, mikä voi vaikeuttaa alusten ohjaamista.

Lumisade helpottaa huomiseen mennessä

Kovimmat lumisateet hellittävät Laakson mukaan huomiseen mennessä. Etelässä voi olla poutaa, mutta maan keski- ja itäosissa tulee yhä paikoitellen lunta.

– Sateet ovat kuitenkin heikkoja verrattuna esimerkiksi edellispäivään. Lumikertymät tulevat jäämään noin viiteen senttimetriin, Laakso sanoo.

Maan eteläosiin ei ole annettu huomenna kelivaroituksia liukkaista keleistä. Sen sijaan muualla maassa ajokeli voi olla huono lumisateiden vuoksi. Merelle ei ole annettu tuuli- tai aaltovaroituksia.