Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisjärjestön puheenjohtaja: Venäläissotilaat käyttäneet raiskauksia laajasti sodankäynnin välineenä

Venäläisjoukot ovat käyttäneet seksuaalista väkivaltaa laajalti sodankäynnin välineenä alueilla, joilta se on Ukrainassa vetäytymässä. Raiskausten mittakaava on vähitellen paljastumassa, kun venäläisjoukot ovat vetäytyneet ja Kiovaa ympäröivien alueiden naiset ja tytöt ovat alkaneet raportoida venäläissotilaiden rikoksista poliisille, medialle ja ihmisoikeusjärjestöille, kertoo The Guardian.

Tutkijoille on raportoitu muun muassa joukkoraiskauksista, aseella uhaten tehdystä väkivallasta ja lasten nähden tehdyistä raiskauksista.

– Olemme saaneet hätäpuhelimeenne puheluita apua hakevilta naisilta ja tytöiltä, mutta fyysisen avun antaminen on ollut taisteluiden vuoksi useimmiten mahdotonta, sanoo Kateryna Cherepakha, ihmiskaupan uhreja, kotiväkivallan ja seksuaalirikosten uhreja tukevan La Strada Ukrainen puheenjohtaja.

– Raiskaus on aliraportoitu rikos ja siihen liittyy rauhankin aikana stigma. Olen huolissani, että ne rikokset, joista kuulemme, ovat vain jäävuoren huippu, Cherepakha sanoo.

Raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta ovat sotarikoksia ja ne rikkovat kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä, mutta vaikka osa rikoksiin syyllisistä joutuisikin vastuuseen, naisten pelko raiskauksen uhriksi joutumisesta on edelleen suurta alueilla, joilla sotaa käydään.