Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiovassa vieraillut EU-parlamentin puhemies Metsola valoi toivoa Ukrainaan

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Ukrainan Kiovassa perjantaina. Hän puhui vierailunsa aikana Ukrainan parlamentille . Puheessaan Metsola valoi toivoa Ukrainalle ja vannoi, että EU seisoo sen tukena eikä jätä maata yksin.

– Olemme kanssanne niin huonoina kuin pahoina päivinä, Metsola sanoi puheessaan.

– Pian – minulla ei ole siitä epäilystäkään – näemme toivon voittavan pelon. Koska te olette osoittaneet maailmalle, että mikään määrä terroria ei pelota teitä, että mitkään pommit eivät voi tuhota ylpeyttä ja kunniallisuutta, hän sanoi.

Metsola myös kertoi, että EU tunnustaa Ukrainan tavoitteen olla EU:n ehdokasmaa.

– Ja seison edessänne sanomassa, että voitte luottaa minuun, voitte luottaa EU-parlamentin tukevan Ukrainan tietä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tiedämme, miten paljon verta vuodatettiin siihen pääsemiseksi. Emme petä teitä.

– Jokaisella maalla on oma polkunsa – mutta Ukrainan tulevaisuutta EU:ssa ei tulisi koskaan epäillä, hän lisäsi.

Hän myös lupasi, että EU tulee auttamaan ukrainalaisten kaupunkien jälleenrakennuksessa. Metsolan mukaan jo annetun avun lisäksi EU aikoo luoda Ukrainan tukemiseksi erillisen solidaarisuusrahaston.

– Olemme kanssanne nyt ja tulemme olemaan kanssanne huomenna. Emme tule koskaan poistumaan rinnaltanne. Slava Ukraini (kunnia Ukrainalle), Metsola päätti puheensa.

Metsola sanoi myös, että Euroopan tavoitteena tulee olla, että se ei osta enää yhtään kaasua Venäjältä.

– Meidän ei tulisi epäsuorasti tukea teidän kotienne pommittamista sillä, että kulutamme Kremlin energiaa, hän sanoi.

"Nyt enemmän kuin koskaan Ukraina katsoo EU:ta määränpäänään"

Metsolan tiedottaja kertoi ennen hänen matkaansa Politico-lehdelle , että puhemiehen aikeena on viedä Ukrainaan tuen ja toivon viesti Euroopan parlamentin puolesta.

Ennen Metsolaa Kiovassa ovat Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen vierailleet ainakin Puolan, Slovenian ja Tshekin pääministerit sekä Viron, Latvian ja Liettuan parlamenttien puhemiehet. Metsola on EU:n toimielinten johtajista ensimmäinen, joka suuntaa Kiovaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin pyytänyt maataan tukevia johtajia vierailemaan Kiovassa solidaarisuuden osoituksena.

– Nyt enemmän kuin koskaan Ukraina katsoo Euroopan unionia määränpäänään. Meidän tulee vastata rehellisesti, mutta myös tarjota heidän kipeästi kaipaamaansa toivoa. Jokaisella maalla on luonnollisesti oma polkunsa, ja se voi olla monimutkainenkin, mutta Ukrainan eurooppalaisesta tulevaisuudesta ei pitäisi olla epäilyksiä, sanoi Metsola EU-maiden johtajille huippukokouksessa viime viikolla pitämässään puheessa.

Ukraina on pyytänyt EU-jäsenhakemuksensa pikaista käsittelyä, mutta EU ei ainakaan toistaiseksi ole luvannut maalle pikakaistaa unionin jäseneksi.

Maltalainen Metsola edustaa keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää. Metsolalla on vahva side Suomeen, sillä hänen puolisonsa on suomalainen.