Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylioppilastutkintolautakunta arvioi huomiota herättänyttä metsäpalokysymystä

Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) on vastannut osaltaan kritiikkiä herättäneen metsäpalokysymyksen tehtävänantoon. Kyseessä on biologian kysymys siitä, miten metsäalue lähtee kehittymään uudelleen tulipalon jälkeen. Lautakunta kertoo huomioivansa saamansa palautteen vastausten lopullisista arvostelulinjauksista päättäessään.

– Tämä on tavanomainen prosessimme, kommentoi lautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä STT:lle.

Hänen mukaansa tehtävä, johon kritiikki kohdistuu, perustuu lukioissa käytettävissä oppikirjoissa esitettyihin lähtökohtiin. Kysymyksen yhteydessä oli käyriä sisältävä kuva, jonka on tarkoitus esittää metsän kehitystä palon jälkeen. Oppilas voi käyttää kuvaa vastauksensa tukena.

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden tutkija Panu Halme totesi Twitterissä , että kyseisessä ylioppilaskokeen kohdassa ja kuvassa oli vakavia asiavirheitä, eikä tehtävään olisi edes mahdollista vastata oikein. Näin ollen koko tehtävä tulisi hänen mielestään mitätöidä.

Tehtäviä ei silti mitätöidä

YTL:n Tähkän mukaan tehtäviä ei mitätöidä, mutta virheelliset tehtävänannot otetaan huomioon vastausten arvostelussa. Tähkä ei ottanut suoraan kantaa siihen, oliko juuri tässä tehtävänannossa virhettä vai ei.

– Joka tapauksessa jos tehtävässä on virhe tai epätarkkuus, se pystytään ottamaan huomioon lopullisissa arvostelulinjauksissa, hän sanoi.

Hän kertoi ylioppilaskokeiden tehtävämuotoilun onnistumisen selviävän tosiasiallisesti lautakunnalle vasta koepäivinä kysymysten tulkinnan myötä. Palautteet kulkeutuvat lautakunnalle kokeiden jälkeen.

Ylioppilastutkintolautakunta tviittasi ylioppilaskokeiden sisältävän toisinaan kysymyksiä asioista, joihin oppikirjoissa ei ole suoria vastauksia. Lautakunnan mukaan tehtävissä odotetaan tällöin kokelaan osaavan soveltaa oppimiansa tietoja ja taitoja myös uusissa tilanteissa.

Myös metsäpalokysymys oli Tähkän mukaan analysointia, arviointia ja soveltamista vaativa, perustasoa ja ulkoa opettelua vaativampi kysymys. Tähkä kertoi, että palaute kritisoidusta kysymyksestä on välitetty biologian jaokselle, joka sensorikokouksessaan sopii biologian ylioppilaskokeen lopulliset arvostelulinjaukset tehtävän osalta.