Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Halonen pyytää anteeksi kommenttejaan Baltian maiden Nato-päätöksestä

Presidentti Tarja Halonen pyytää anteeksi Ylen haastattelussa esittämiään kommentteja Baltian maista. Halonen toteaa , että hänen ilmaisunsa Baltian maiden suhteesta kollektiivisiin turvajärjestelyihin oli huono, ja se on loukannut monia.

Halonen kirjoitti torstaina tviitissään pyytävänsä anteeksi epäonnistunutta ilmaisuaan.

– Neuvostoliiton miehittäminä maina Baltialla ei ollut todellakaan aidosti omia valinnan mahdollisuuksia eikä oikeaa turvallisuutta ennen vuotta 1991, Halonen toteaa.

Ylen keskiviikkona julkaisemassa haastattelussa Halonen kertoo suhtautuneensa optimistisesti Venäjään omalla presidenttikaudellaan. Halonen puolusti silloista päätöstä olla liittymättä sotilasliitto Natoon vuonna 2004 samaan aikaan Baltian maiden kanssa. Halosen mukaan sekä hänen että suomalaisten kanta oli tuolloin, että Suomen ei tule liittyä. Nykyistä kantaansa hän ei kerro.

Baltian maat olivat Halosen mukaan erilaisessa asemassa. Ne olivat olleet osa Neuvostoliittoa ja Halosen mukaan niiden oli vaikea rakentaa uskottavaa puolustusta itsekseen.

– Kolmanneksi ne olivat tottuneet Neuvostoliiton aikana kollektiiviseen turvajärjestelmään, Halonen jatkoi.

"Vankila, ei turvajärjestelmä"

Viimeksi mainittu kommentti herätti laajaa kummastusta ja paheksuntaa. Muun muassa kirjailija Sofi Oksanen otti Halosen lausuntoihin kantaa.

– Se ei ollut turvajärjestelmä. Se oli miehitys, Oksanen tviittasi .

Suomalaisia politiikkoja usein kärjekkäästi arvostellut Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves totesi puolestaan, että koko oman poliittisen perintönsä romuttaminen oman elämän aikana on aito suoritus.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik totesi pitävänsä surullisena, että neuvostoaikaan juuttuneet käsitykset Virosta nousivat taas pintaan Suomessa.

– Neuvostoliitto ei ollut Virolle turvajärjestelmä vaan vankila, Raik tviittasi .