Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset veroilmoitukset saapuvat tänään Omavero-palveluun – noin neljänneksellä on ilmoituksessaan täydennettävää

Ensimmäisten palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoitukset saapuvat Omavero-palveluun tänään, Verohallinto kertoo. Verottajan mukaan yhteensä hieman yli 800 000 suomalaista saa tänä vuonna veroilmoituksensa ainoastaan sähköisessä muodossa. Heistä yli 13 000 luopui paperisesta ilmoituksesta maaliskuun alussa. Verottaja sanoo lähettävänsä silti yhä monelle paperista postia turhaan.

– Hienoa, että moni viime metreillä oivalsi, ettei tarvitse Omaveron rinnalle enää paperista veroilmoitusta, Omavero-palvelun tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta sanoo lehdistötiedotteessa.

– Silti on varmasti monia, joille paperinen veroposti on turhaa. Vuosittain 3,1 miljoonaa uniikkia kävijää asioi Omaverossa, mutta heistä kaksi kolmesta saa yhä paperipostia Omaveron lisäksi.

Verohallinnon mukaan paperisesta veropostista luopuminen onnistuu ottamalla Suomi.fi -viestit käyttöön.

Esitäytetyt veroilmoitukset valmistuvat kaikille palkansaajille ja eläkeläisille huhtikuun alkuun mennessä, Verohallinto kertoo. Sen sijaan maatalouden harjoittajat ja toiminimiyrittäjät ovat saanet omat veroilmoituksensa jo helmi–maaliskuussa, Verohallinnon viestinnästä kerrotaan STT:lle.

Osa tuloista ja vähennyksistä on ilmoitettava itse

Verohallinto muistuttaa, että esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa, ja ilmoitukseen on tarvittaessa täydennettävä puuttuvat tiedot. Näitä ovat esimerkiksi työssäkäyntiin liittyvät verovähennykset.

Verottajan mukaan yhteensä noin neljänneksellä suomalaisista on veroilmoituksessaan täydennettävää.

– Eniten täydennettävää on tyypillisesti 36–55-vuotiailla henkilöillä, koska heillä on todennäköisesti paljon esimerkiksi työssäkäyntiin liittyviä vähennyksiä, johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa ilmoitusta varten kannattaa tarkistaa, onko palkansaaja oikeutettu esimerkiksi työhuonevähennykseen. Kaikki muutkin mahdolliset verovähennykset, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut, kannattaa tarkistaa.

– Matkakulut ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät omavastuuosuuden eli 750 euroa, Hakkarainen huomauttaa.

– Jos taas on saanut esimerkiksi vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot pitää lisätä veroilmoitukseen.

Palkansaajat ja eläkeläiset voivat täydentää veroilmoitustaan toukokuuhun saakka, ja määräpäiviä on kaikkiaan kolme. Maatalouden harjoittajilla ja toiminimiyrittäjillä takaraja on huhtikuun ensimmäinen päivä.

Oman veroilmoituksen määräpäivä löytyy esitäytetystä veroilmoituksesta.