Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itärajan läheisyydessä poikkeuksellisen paljon gps-häiriöitä – Transaviabaltikan lennot Savonlinnaan peruttu loppuviikolta

Suomen itärajan läheisyydessä on tehty viime päivinä poikkeuksellisen paljon havaintoja gps-häiriöistä, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Raportteja häiriöistä on saatu lentokoneilta sunnuntaista lähtien. Ongelmat jatkuivat tiistaina edelleen.

Häiriöt vaikuttavat lentokonenavigointiin, joka perustuu gps-signaaliin, sanoo Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen STT:lle.

Häiriön lähde ei ole Traficomin tiedossa.

– Me emme maan kamaralta pysty niihin häiriöihin kiinni pääsemään, Pöntinen sanoo.

Liettualaisyhtiö Transaviabaltikan kone ei ole sunnuntaista lähtien pystynyt laskeutumaan Savonlinnaan. Sunnuntai-illan lento joutui kääntymään takaisin, kun navigaatiojärjestelmän gps-signaali katosi suunnilleen Kouvolan paikkeilla, kertoo yhtiön Suomen asiainhoitaja Jyri Koponen STT:lle.

– Savonlinnan kentällä ei ole muita lähestymismenetelmiä kuin tämä satelliittipohjainen gps-navigaatio, Koponen sanoo.

Ongelma on Koposen mukaan jatkunut tiistaihin asti. Tämän viikon lennot Savonlinnaan on nyt peruttu.

Traficomin Pöntisen mukaan muutkin koneet ovat raportoineet häiriöistä, mutta pystyneet kuitenkin laskeutumaan.

– Toisilla kentillä voi olla erilaisia laitteita ja toisilla operaattoreilla vähän erityyppistä kalustoa, joissa on erilaisia varajärjestelmiä, Pöntinen sanoo.

Traficom: Ei turvallisuusriskiä

Traficom pyysi maanantaina Fintrafficin lennonvarmistusta julkaisemaan lentoliikennetiedotteen (NOTAM) häiriöiden vuoksi. Tiedotteella ilmoitetaan lentäjille seikoista, jotka tulee huomioida lentoturvallisuudessa.

Turvallisuusriskiä häiriöistä ei Pöntisen mukaan aiheudu, sillä navigoimiseen ja laskeutumiseen on myös vaihtoehtoisia menetelmiä.

Traficom jatkaa tilanteen seurantaa. Korjauskeinoa häiriöihin ei ole tiedossa.

– Aktiivisesti me emme voi tehdä muuta kuin tiedottaa toimijoita edelleenkin, jos näitä tapahtuu. Seuraamme, mitä täällä ja maailmalla tapahtuu, Pöntinen sanoo.

Pöntisen mukaan vastaavia häiriöitä ei ole aivan viime vuosina Suomessa havaittu.

Vuonna 2018 Venäjän epäiltiin häirinneen Norjan ja Suomen gps-signaaleja Naton sotaharjoituksen yhteydessä. Venäjä kiisti tuolloin syytökset.