Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kapellimestari, säveltäjä, viulisti Jaakko Kuusisto on kuollut

Kapellimestarina, säveltäjänä ja viulistina tunnettu Jaakko Kuusisto on kuollut tänään keskiviikkona. Asiasta kertoi muun muassa hänen veljensä Pekka Kuusisto Facebookissa .

Vuonna 1974 syntynyt Kuusisto oli kuollessaan 48-vuotias. Hän sai aivokasvaindiagnoosin heinäkuussa 2020.

Tammikuun alussa Pekka Kuusisto kertoi veljensä sairauden edenneen uuteen vaiheeseen, ja että Jaakko Kuusisto joutuisi luopumaan töistään ja edustustehtävistään.

Kuusiston musiikillinen ura käynnistyi viulistina 1990-luvulla useiden kansainvälisten kilpailumenestysten myötä.

Presidentti Sauli Niinistö myönsi Kuusistolle Pro Finlandia -mitalin vuonna 2017.

Tuottelias säveltäjä ja ahkera levyttäjä

Kuusisto oli yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja.

Hänen lähes 40 opuksen laajuinen sävellystuotantonsa muodostuu kamari- ja laulumusiikista, orkesteriteoksista ja konsertoista, elokuvamusiikista sekä oopperoista. Suomen kansallisoopperan tilaama Jää, joka perustuu kirjailija Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen Finlandia-palkittuun romaaniin, kantaesitettiin tammikuussa 2019 ja oli suuri yleisömenestys.

Keskeisen osan Kuusiston viimeisintä tuotantoa muodostavat konsertot. Hänen viimeisin kantaesityksensä oli Arto Norakselle sävelletty sellokonsertto, joka kuultiin Naantalin musiikkijuhlilla kesäkuussa 2019.

Musiikillinen ura ulkomailla ja Suomessa

Kuusisto esiintyi uransa aikana solistina sekä kamarimuusikkona. Hänen toimenkuvaansa kuului myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla, kuten Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimiminen.

Oopperakapellimestarina hän työskenteli muun muassa Suomen kansallisoopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla. Kuusisto toimi Sinfonia Lahden konserttimestarina vuosina 1998–2012 sekä Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksystä 2018 alkaen.

Lisäksi hän työskenteli Minnesotan orkesterin, Sydneyn sinfoniaorkesterin, Ottawan National Arts Centre Orchestran sekä useiden muiden kansainvälisten ja suomalaisten orkestereiden johtajana.