Kokoomus vaatii tiukkoja toimia katujengirikollisuuden torjumiseksi: Lisää poliiseja, kovemmat rangaistukset – "Ruotsin tie ei ole meidän"

Kokoomus julkaisi perjantaina kymmenen toimenpiteen listan katujengirikollisuuden torjumiseksi. Toimenpiteillä puolue haluaa ehkäistä jengiytymistä ja torjua katujengirikollisuutta.

– Kokoomus on erittäin huolestunut nuorisorikollisuudesta ja katujengien vahvistumisesta Suomessa. Kehitykseen on puututtava ennakoivasti ja määrätietoisesti jo ennen kuin tilanne pahenee. Pehmeitä ja kovia keinoja on hyödynnettävä rinnakkain, raportin valmistelutyötä johtanut kansanedustaja Kari Tolvanen sanoo.

Tolvanen on ammatiltaan rikosylikomisario, joka toimi Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön eli niin sanotun murharyhmän päällikkönä vuosina 2001–2011.

Ehdotuksilla puututaan sekä katujengirikollisuuden juurisyihin että hoidetaan akuuttia ongelmaa korjaavilla toimenpiteillä. Koko lista on luettavissa tämän jutun lopusta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiittää Tolvasen johdolla valmisteltuja toimenpiteitä.

– Suomi on maailman turvallisimpia maita, ja kokoomus haluaa, että Suomi pidetään sellaisena myös jatkossa. Toimimalla ennakoivasti ja katkaisemalla huolestuttavan kehityksen voimme vielä varmistaa, että Ruotsin tie ei ole meidän, Orpo sanoo.

Tolvasen mukaan keinot ovat vapaasti hallituksen käytettävissä. Hän korostaa tiedotteessa, että tarvittaviin toimiin olisi ryhdyttävä heti.

Kokoomuksen toimenpide-esitys

Näin jengirikollisuus torjutaan

1. Nuoria on tuettava nykyistä vaikuttavammin.

2. Lastensuojelu on laitettava kuntoon.

3. Nykyistä ennaltaehkäisevää ankkuritoimintaa on kehitettävä ja exit-toiminta on laajennettava sen rinnalle koskemaan myös katujengien jäseniä.

4. Viranomaisten välistä tietojen vaihtoa on tehostettava.

5. Poliisien määrää on lisättävä ja viranomaisten toimivaltuuksia on laajennettava.

6. Rikoksen liittyminen jengien välienselvittelyyn on säädettävä rikoksen koventamisperusteeksi.

7. Ampuma-aserikoksista tuomittavia rangaistuksia on kovennettava.

8. Rikoshyödyn poisottamista on helpotettava.

9. Turvallisuuden edistäminen ja rikollisuuden ennalta-ehkäiseminen on säädettävä myös kuntien tehtäväksi.

10. Kotouttamispolitiikkaan on tehtävä korjausliike.

Lähde: Ruotsin tie ei ole meidän – kokoomuksen 10 toimenpidettä jengirikollisuuden torjumiseksi -raportti, jonka on laatinut kansanedustaja Kari Tolvasen johtama työryhmä. Työssään työryhmä on kuullut eri alojen asiantuntijoita sekä Suomesta että ulkomailta. Työryhmän ehdotukset perustuvat kuultujen asiantuntijoiden näkemyksiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat