Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Suomesta löytyi viime vuonna runsaat 500 euroseteliväärennöstä

Suomen setelikierrosta löydettiin viime vuonna 523 euroseteliväärennöstä, kertoo Suomen Pankki.

Väärennösten määrä on pienin sitten vuoden 2014, jolloin euroseteliväärennöksiä löytyi 502. Vuonna 2020 vastaava luku oli 1 496.

Eniten löydettiin 20 euron setelien väärennöksiä, joita oli yhteensä 188. Seuraavaksi eniten löydettiin 10 euron setelien väärennöksiä, joita havaittiin 156.

50 euron setelien väärennöksiä havaittiin 148.

– Yleensä euroseteliväärennöksiä löydetään vuosittain noin 500–2 000, joten viime vuonna väärennettyjä seteleitä löytyi vähän verrattuna moneen muuhun vuoteen, seteliasiantuntija Olli Vehmas sanoo Suomen Pankin tiedotteessa.

Väärennösten määrä putosi globaalisti

Viime vuonna maailmasta poistettiin kierrosta noin 347 000 väärennettyä euroseteliä, mikä on lähes 25 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020, kertoo Euroopan keskuspankki EKP.

Eniten väärennettiin edelleen 20:n ja 50 euron seteleitä, joiden yhteenlaskettu osuus väärennöksistä oli noin kaksi kolmasosaa. Väärennöksistä suurin osa eli noin 95 prosenttia havaittiin euroalueen maissa. Noin 4 prosenttia väärennöksistä havaittiin euroalueeseen kuulumattomissa EU-maissa ja loput 0,4 prosenttia muualla maailmassa.

EKP:n mukaan mahdollisuus saada väärennetty seteli on häviävän pieni. Viime vuonna löydettiin miljoonaa aitoa liikkeessä olevaa seteliä kohden vain 12 väärennöstä, mikä oli vähemmän kuin koskaan.