Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa tutkitaan koronan ja influenssat tunnistavan yhdistelmätestin tuomista kotikäyttöön

Terveyspalveluyritys Mehiläinen sekä pikatestejä terveydenhuollon käyttöön tuottava Actim ovat käynnistäneet tutkimuksen, jossa arvioidaan uuden covid-19 ja influenssa A ja B -yhdistelmätestin soveltuvuutta kotitestaamiseen. Kotikäyttöön hyväksyttyjä yhdistelmätestejä ei ole Suomessa vielä tarjolla.

Actimin yhdistelmäpikatesti tunnistaa yhdestä hengitystienäytteestä korona-, influenssa A ja influenssa B virusten antigeenit. Testi on kehitetty ja valmistettu Suomessa ja se on jo hyväksytty ammattilaiskäyttöön.

– Testin toimivuus on jo osoitettu, ja sen avulla pystytään luotettavasti havaitsemaan influenssa A ja B sekä koronavirus samasta näytteestä. Kotitestauksessa onnistunut näytteenotto on avainasemassa ja erityisesti tämä halutaan tutkimuksella varmistaa, kertoo Actimin tuotekehityspäällikkö Paula Luokola.

Koronan lisäksi myös monet muut hengitystieinfektiot aiheuttavat tähän aikaan vuodesta oireita. Mehiläisen mukaan influenssan tunnistaminen on koronan poissulkemisen ohella tärkeää, sillä influenssaan on olemassa lääkehoito, jota suositellaan etenkin samanaikaisen koronainfektion yhteydessä.