Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kankaanpään terrorismiepäillyt pysyivät vangittuina

Satakunnan käräjäoikeus piti perjantaina neljä Kankaanpään terrorismiepäiltyä edelleen vangittuina.

Miehet vangittiin ensimmäisen kerran kaksi viikkoa sitten. Pakkokeinolain mukaan oikeuden pitää käsitellä vangitsemisasia uudelleen kahden viikon kuluessa edellisestä käsittelystä, jos vangittu sitä vaatii.

Epäillyistä viides pääsi vapaaksi viime viikolla. Hänet oli vangittu muita miehiä lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Vapautuksen jälkeen poliisi kertoi, että tutkinta jatkuu edelleen myös hänen osaltaan.

Neljä muuta vangittiin aiemmin todennäköisin syin epäiltyinä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta. Vangitsemispäätösten mukaan valmistelurikoksen epäillään tapahtuneen toukokuu-joulukuussa 2019 Kankaanpäässä ja räjähderikoksen lähes samalla aikavälillä Jämijärvellä.

Radikaali äärioikeistolainen ideologia

Poliisin mukaan epäillyt ovat muodostaneet radikaaliin äärioikeistolaiseen ideologiaan perustuvan ryhmittymän, jonka epäillään suunnitelleen terroristista tekoa. Poliisi on ollut tapauksen yksityiskohdista niukkasanainen eikä ole esimerkiksi kommentoinut ryhmän mahdollista iskukohdetta.

Poliisin mukaan ryhmä edustaa hyvin äärimmäistä akselerationistista äärioikeistolaisuuden suuntausta, missä nyky-yhteiskunta nähdään vihollisena ja sen väkivaltaista romahduttamista pyritään nopeuttamaan muun muassa terrori-iskuilla. Poliisin mukaan ryhmällä ei ole ollut yhteyttä mihinkään järjestäytyneeseen julkiseen äärioikeistolaiseen toimintaan.

Seuranta alkoi jo kaksi vuotta sitten

Epäillyistä kaksi on 26-vuotiaita, kaksi 25-vuotiaita ja yksi 23-vuotias. Poliisin mukaan osa heistä tuntee toisensa pidemmältä ajalta. He ovat kaikki kotoisin Kankaanpään seudulta.

Miehiin kohdistuneet tutkintatoimet alkoivat jo joulukuussa 2019. Tuolloin heitä epäiltiin törkeästä ampuma-aserikoksesta ja räjähderikoksesta.

Rikosten epäiltiin tapahtuneen Jämijärvellä. Poliisi kertoi, että epäiltyjen jäljille päästiin toisen, huumerikoksia koskeneen tutkinnan kautta. Kotietsinnöissä löytyi useita laittomia ampuma-aseita ja "suuri määrä" räjähdysaineita.

Sen jälkeen joukko on poliisin mukaan ollut tarkassa seurannassa.