Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadat miljoonat laitteet vaarassa – Suomessakin varoitetaan tietoturvauhasta: "Hyväksikäyttöyritysten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja haavoittuvia palveluita havaitaan jatkuvasti lisää"

Globaalisti laajasti käytetyssä ohjelmistokirjastotyökalussa on havaittu haavoittuvuus, joka on aktiivisen hyväksikäytön kohteena, varoittaa liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.

Haavoittuvuus on Apache Log4j-nimisessä työkalussa, jota käytetään palveluiden ja sovellusten tapahtumavirran siirtämiseen lokitiedostoihin.

Hyökkääjän on mahdollista antaa haavoittuvuuden avulla etänä komentoja sovelluspalvelimelle, mikä tekee siitä laajan tietoturvaongelman.

– Tietojemme mukaan haavoittuvuutta pyritään käyttämään aktiivisesti hyväksi myös kotimaisissa organisaatioissa, Kyberturvallisuuskeskus kertoi tiedotteessaan.

Kyberturvallisuuskeskus ohjeistaa organisaatioita tarkistamaan, onko niillä Log4j-työkalua käyttäviä palveluita käytössään ja päivittämään sen viipymättä uuteen versioon.

Tavallinen käyttäjä ei voi tehdä toimenpiteitä haavoittuvuuden korjaamiseksi, vaan niitä odotetaan ylläpitäjiltä ja ohjelmistojen valmistajilta.

Videopelaajat löysivät haavoittuvuuden

Haavoittuvuus huomattiin loppuviikosta videopeli Minecraftin pelaajayhteisössä, kertoi F-Securen tietoturvajohtaja Erka Koivunen STT:lle.

– Se alkoi meeminä ja suurena huvituksena, että kun pelissä käyttäjien käytössä oleville tekstikentille syöttää tämän hyökkäyskoodin, niin ne Minecraft-palvelimet pystyy ottamaan kokonaan haltuunsa, hän sanoi.

Koivusen mukaan hyökkäyskoodi mahtuu hyvinkin pieneen tilaan.

– Sitä sitten leviteltiin ikään kuin vitsinä ja hihittelyjen kera, kunnes sitten perjantaiaamuun mennessä ihmisille alkoi valjeta, että tämähän on itse asiassa yleistettävissä sieltä Minecraft-ympäristöstä ihan kaikkialle.

Tulevat viikot kertovat vaikutuksista

Haavoittuvuuden vaikutukset alkavat näkyä tästä viikosta eteenpäin. Tavalliselle netinkäyttäjälle haavoittuvuus ei Koivusen mukaan oikeastaan näy, ellei jokin hänen käyttämänsä palvelu joudu hyökkäyksen kohteeksi.

Haavoittuvuuden hyväksikäyttö taas on hyvin helppoa.

– Täysin ilman mitään tietoteknistä tai ohjelmointiosaamista kykenee kuka tahansa kokeilemaan, onko järjestelmä tälle haavoittuva. Jos haluaa vähän järjestelmällisemmin hyväksikäyttää haavoittuvuutta, pitää olla jo vähän ymmärrystä, että minkälaisia hyökkäystyökaluja tulee käyttää. Sellaistakin osaamista kyllä löytyy hyvin laajalti, ennen kaikkea näillä rikollisilla.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan hyväksikäyttöyritysten määrä on kasvanut viikonlopun jälkeen räjähdysmäisesti ja haavoittuvia palveluita havaitaan jatkuvasti lisää. Haavoittuvuutta pyritään käyttämään aktiviisesti hyväksi myös kotimaisissa organisaatioissa. 

Sovelluskehittäjät julkaisevat päivityksiä tuotteisiinsa, mutta niiden läpimeno ei tapahdu hetkessä. Yhdysvaltain kyberviraston johtaja Jen Easterly on arvioinut CNN:lle, että log4j-haavoittuvuus saattaa globaalisti koskea jopa satoja miljoonia laitteita.