Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan mukaan Yhdysvaltain olympiaboikotin taustalla ovat ideologiset ennakkoluulot – Ranska odottaa EU:lta yhteistä näkemystä asiaan

Kiina kertoo vastustavansa Yhdysvaltain diplomaattista boikottia Pekingin talviolympialaisissa. Kiina on uhannut ryhtyä vastatoimiin päätöksen vuoksi.

Yhdysvallat ilmoitti eilen, ettei se lähetä virallista delegaatiota helmikuussa järjestettäviin Pekingin talviolympialaisiin. Diplomaattiboikotin syynä ovat ihmisoikeusloukkaukset Xinjiangin uiguurialueella. Yhdysvaltalaiset urheilijat voivat kuitenkin osallistua kisoihin, ja heillä on hallituksen tuki takanaan.

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen päätös loukkaa "urheilun poliittista puolueettomuutta" ja sen taustalla ovat "ideologiset ennakkoluulot", jotka perustuvat valheisiin ja huhuihin.

Myös Venäjä kritisoi Yhdysvaltojen päätöstä. Venäjän mukaan olympialaisten pitäisi olla "politiikasta vapaat".

Ranska kertoo puolestaan, että se aikoo hakea EU:lta yhteistä näkemystä talviolympialaisten diplomaattiboikotin suhteen. Ranskan mukaan se ottaa asian tarkastelussa huomioon Yhdysvaltojen tuoreen ratkaisun.

Ranska aloittaa EU-puheenjohtajamaana tammikuussa. Presidentti Emmanuel Macronin odotetaan kertovan puolen vuoden puheenjohtajakauden tavoitteet torstaina.

Yhdysvaltain hallinto kertoi haluavansa lähettää "selkeän viestin", jonka mukaan Kiinan ihmisoikeusloukkaukset eivät voi tarkoittaa sitä, että ollaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kiinaa on syytetty pakkotyön käytöstä ja ihmisoikeusloukkauksista Xinjiangin alueella etenkin uiguureja ja muita etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöryhmiä vastaan.