Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itävalta sai uuden liittokanslerin – taas

Itävallassa sisäministeri Karl Nehammer on virallisesti nimitetty maan uudeksi liittokansleriksi. Nehammer vannoi valansa presidentti Alexander Van der Bellen ollessa läsnä televisioidussa seremoniassa Hofburgin palatsissa.

Itävallalla on nyt ollut kolmen kuukauden aikana kolme eri liittokansleria. Edellinen liittokansleri Alexander Schallenberg ilmoitti eroavansa viime torstaina vain tunteja sen jälkeen kun hänen edeltäjänsä ja läheinen liittolaisensa Sebastian Kurz kertoi jättävänsä puolueensa ÖVP:n puheenjohtajuuden ja politiikan. Schallenberg sanoi tuolloin, että kanslerin ja puolueen puheenjohtajan tehtävät pitäisi nopeasti ottaa saman henkilön hoidettaviksi.

Kurzin lähtö sai myös valtiovarainministeri Gernot Blümelin eroamaan.

Perjantaina ÖVP nimesi Nehammerin puolueen johtoon ja liittokansleriksi. Hänen ensimmäinen tekonsa oli palauttaa Schallenberg ulkoministeriksi sekä nimetä uusi valtiovarainministeri, sisäministeri ja opetusministeri.

ÖVP toivoo, että sen koalitiohallitus vihreän puolueen kanssa voi nyt jättää Kurziin liittyvän skandaalin taakseen.

Haasteina koronatalvi ja puolueen suosio

Kurzista tuli vuonna 2017 maailman nuorin demokraattisesti valittu hallituksen johtaja 31 vuoden iässä. Skandaali alkoi lokakuussa, kun syyttäjät määräsivät Kurzin toimistoon ja valtiovarainministeriöön ratsiat. Kurzin ja tämän liittolaisten epäiltiin käyttäneen julkisia varoja kyselytulosten peukalointiin ja myötämielisen uutisoinnin varmistamiseen.

Kurz on kieltänyt kaikki syytökset ja sanonut toivovansa, että hän voi todistaa syyttömyytensä oikeudessa.

Viimeviikkoista päätöstään jättää politiikka Kurz on perustellut sillä, että hän haluaa viettää enemmän aikaa kumppaninsa ja vastasyntyneen lapsensa kanssa.

Uusi liittokansleri Nehammer työskenteli armeijassa ennen poliittista uraansa. Hän nousi sisäministeriksi tammikuussa 2020.

Nehammerin ensimmäinen haaste on luotsata maa läpi vaikeasta talvesta, jota varjostaa paheneva koronavirustilanne. Maassa alkoi viime kuun lopulla uusi osittainen koronasulku nousevien tartuntamäärien ja tehohoitoon kohdistuvan kuorman vuoksi.

Itävalta on ensimmäinen EU-maa, joka on ilmoittanut tekevänsä koronarokotteista pakollisia.

Lisäksi Nehammerin tavoitteena on saada ÖVP:n suosio nousuun. Puolueen kannatus on jäänyt kakkoseksi sosiaalidemokraateille Kurzin skandaalin tultua julki.