Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Suomessa tutkitaan kahta omikronepäilyä – molemmilla kontakti ulkomaille

Suomessa tutkitaan tällä hetkellä kahta koronatapausta, joita epäillään omikronvirusmuunnoksiksi. Molemmissa tapauksissa tartunnan saaneella on kontakti ulkomaille, kertoo tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Paikalliset viranomaiset ovat määränneet sairastuneet eristykseen ja kartoittaneet heidän kontaktinsa.

Variantin varmistamiseksi näytteet epäillystä omikronvariantista sekvensoidaan. Tulosten saaminen kestää muutamia päiviä.

Havaitussa kahdessa tapauksessa epäilyt virusmuunnoksesta liittyvät PCR-testitulokseen.

Ensimmäiset havainnot omikronvirusvariantista on tehty marraskuussa Etelä-Afrikassa ja Botswanassa sekä Hongkongissa. Nyt tapauksia on löydetty jo useista eri maista, myös Euroopasta.

- Parhaillaan selvitetään, millainen mahdollinen leviämispotentiaali uudella variantilla on maailmanlaajuisesti. Vielä ei myöskään ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tai sairastetun taudin kautta saatua immuunisuojaa, sanoo tiedotteessa johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoi aiemmin Ylelle, että on hyvin mahdollista, että Suomessa on havaittu ensimmäinen koronaviruksen omikronmuunnos. Lehtosen mukaan kyseessä olisi viime perjantaina otettu rajanäyte HUSin alueella.

– Näyte täytyy vielä sekvensoida, Lehtonen kertoo. Hänen mukaansa siihen menee pari viikkoa.

Tviitissään Lehtonen toteaa, että uuden muunnoksen tarttuvuudesta ja vakavuudesta ei ole vielä varmaa tietoa, kuten ei myöskään rokotteiden tarjoamasta suojasta sitä vastaan.