Euroopan unionin alueelta on hävinnyt noin 600 miljoonaa pesivää lintuyksilöä vuoden 1980 jälkeen, kertoo lintujärjestö BirdLife Suomi tiistaina julkaistun tutkimuksen pohjalta.
Tutkimuksen mukaan EU:n alueen pesimälinnuista on hävinnyt joka kuudes yksilö noin 40 vuoden aikana. Vuodesta 1980 vuoteen 2017 pesivien lintujen lukumäärän arvioidaan vähentyneen lähes viidenneksen.
Birdlife kertoo, että merkittävä osa lintujen kokonaismäärän vähenemisestä johtuu muutaman runsaslukuisen lintulajin taantumisesta. Sen mukaan pahimmin on kärsinyt varpunen, jonka kannasta on hävinnyt noin puolet, yhteensä 247 miljoonaa lintua. Seuraavaksi eniten vähenivät keltavästäräkki, kottarainen ja kiuru.
– Erityisen paljon lintuja on hävinnyt maatalousympäristöstä maatalouden tehostumisen ja maankäytön muutosten myötä. Suhteellinen väheneminen on ollut suurta myös esimerkiksi sisävesien, soiden ja arktisten alueiden linnuilla. Muuttolinnuista monet pitkänmatkan muuttajat, kuten pajulintu ja keltavästäräkki, ovat vähentyneet enemmän kuin Euroopassa talvehtivat lajit, järjestö jatkaa tiedotteessa.
Tutkituista lajeista runsas puolet on sitä vastoin runsastunut. Näiden kannat vahvistuivat kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin mitä vähentyneiden lajien kannat pienenivät. Eniten runsastuivat mustapääkerttu, tiltaltti ja mustarastas, jotka Birdlifen mukaan ovat saattaneet hyötyä esimerkiksi ilmaston lämpenemisestä.
Suojelu näkyy
Tutkimuksesta ilmenee, että lintujen väheneminen oli Euroopassa voimakkainta 1980- ja 1990-luvuilla. Sen jälkeen muun muassa EU:n lintudirektiivin ja luontotyyppidirektiivin arvioidaan hyödyttäneen lintulajeja ja tehostaneen luonnon suojelua.
– Tämä tutkimus on selkeä hälytysmerkki. Vaikka harvinaisten tai uhanalaisten lintujen suojelu on johtanut joihinkin onnistumisiin, elinympäristöjen heikkeneminen on jatkunut, mikä näkyy lintukantojen yleisenä pienenemisenä. Laaja-alaista suojelutyötä tarvitaan siis edelleen, sanoo BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen tiedotteessa.
Britannian BirdLifen julkaisema tutkimus perustuu Euroopan laajuisen linnustonseurantaverkoston (European Bird Census Council) sekä EU:n jäsenvaltioiden tietoihin, jotka sisältävät 378 lintulajin pesimäkannat ja kannanmuutokset.