Euroalueen inflaatio kiihtyi lokakuussa ennätystasolle 4,1 prosenttiin

Euroalueella kuluttajahintojen nousu kiihtyi lokakuussa ennakkotietojen mukaan 4,1 prosenttiin vuositasolla, kertoo EU:n tilastoviranomainen Eurostat.

Lukema on ennätyskorkea. Euroalueen inflaatio on ollut yhtä nopeaa vain heinäkuussa 2008.

Kuluttajahintojen nousu vauhdittui lokakuussa selvästi, sillä syyskuussa euroalueen inflaatio oli 3,4 prosenttia.

Merkittävä syy inflaation kiihtymiseen oli energiahintojen kallistuminen. Energiahinnat nousivat lokakuussa peräti 23,5 prosenttia vuoden takaisesta.

Euroopan keskuspankin (EKP) tarkkaan seuraama pohjainflaatio kiihtyi lokakuussa selvästi maltillisemmin. Pohjainflaatio kohosi lokakuussa 2,1 prosenttiin, kun syyskuun lukema oli 1,9 prosenttia.

Pohjainflaatiosta on puhdistettu pois energian, elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan hintojen vaikutus. Energiahinnoilla on tapana heilahdella voimakkaasti, joten pohjainflaatiota pidetään usein parempana mittarina hintojen nousupaineista.

Inflaation kiihtymisestä huolimatta EKP päätti torstaina odotetusti pitää rahapoliittiset toimensa ennallaan. EKP:n tavoitteena on kahden prosentin inflaatio keskipitkällä aikavälillä.

Eurostatin ennakkotietojen mukaan Suomessa inflaatio kiihtyi lokakuussa 2,8 prosenttiin, kun syyskuun lukema oli 2,1 prosenttia.

Eurostatin inflaatioluvut on laskettu yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan, mikä eroaa jonkin verran Tilastokeskuksen raportoimista luvuista. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana esimerkiksi omistusasumista, rahapelejä sekä kulutus- ja muiden luottojen korkoja.

Tilastokeskus ei ole vielä julkistanut omaa arviotaan Suomen lokakuun inflaatiosta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat