Raportti: Suomen asevienti supistui viime vuonna viidenneksen – viennin arvo laski alimmilleen sitten vuoden 2011

Suomen aseviennin arvo väheni viime vuonna selvästi edeltäviin vuosiin verrattuna, ilmenee ajatushautomo SaferGloben asevalvontaraportista .

Raportin mukaan Suomen aseviennin arvo oli viime vuonna 160,9 miljoonaa euroa. Summa oli pienin sitten vuoden 2011, ja laskua kahteen aiempaan vuoteen verrattuna oli noin viidennes.

Viime vuonna siviiliaseiden viennin arvo ylitti viime vuonna sotatuotteiden viennin arvon ensi kertaa SaferGloben 20 vuoden tilaston aikana. Siviiliaseita vietiin 81,1 miljoonalla eurolla ja sotatuotteita 79,9 miljoonalla eurolla.

Siviiliaseita viedään pääasiassa metsästys- ja ampumaurheilukäyttöön. Sotatuotteet on kehitetty ensisijaisesti sotilaskäyttöön, ja niihin sisältyvät aseiden, ajoneuvojen ja räjähteiden lisäksi esimerkiksi suojausmateriaalit, tuotantoteknologia ja ohjelmistot.

Siviiliaseiden vientiluvista vastaava Poliisihallitus ei SaferGloben mukaan kyennyt toimittamaan sille vientitilastoja. Siksi ajatushautomon raportti perustuu siviiliaseiden osalta Tullin vientitietoihin.

SaferGloben mukaan läpinäkyvyyttä kuitenkin paransi se, että puolustusministeriö sisällytti kielteiset vientilupapäätökset ensi kertaa vuosittaiseen vientivalvontaraporttiinsa.

SaferGloben asevalvontaraportin tiedot on päivitetty vuoden 2020 vientitilastoilla, jotka on saatu puolustusministeriöltä, ulkoministeriöltä ja Tullilta.

Viime vuonna asekauppa väheni myös maailmanlaajuisesti. Tukholmassa toimiva rauhantutkimuslaitos Sipri kertoi maaliskuussa, että maailman asekaupan arvo laski viime vuonna 16 prosenttia. Siprin mukaan lasku voi johtua osin koronapandemiasta, joka sotki joidenkin asevalmistajien tuotantoa ja toimituksia, sekä pandemiaan liittyneestä talouskriisistä.

Suomi myönsi pitkät vientiluvat Arabiemiraatteihin

SaferGlobe nostaa tiedotteessa esiin, että hallitus myönsi maaliskuussa 2020 Arabiemiirikuntiin lähes 140 miljoonalla eurolla vientilupia sotilasajoneuvojen osille.

Ajatushautomon mukaan luvat ovat poikkeukselliset niiden arvon lisäksi myös kestoltaan. Ajoneuvojen akselistoille myönnetty vientilupa on voimassa vuoden 2039 loppuun ja vaihteistoille myönnetty lupa vuoden 2050 loppuun asti.

Osien vastaanottaja on arabiemiirikuntalainen yritys Calidus .

– Suomi antaa vuosikymmeniksi arabiemiirikuntalaiselle yritykselle vapaat kädet viedä suomalaisia komponentteja sotatuotteittensa osina minne vaan, kommentoi SaferGloben tutkija Kari Paasonen tiedotteessa.

Hallitus päätti vientilupien myöntämisestä äänin 16–1. Lupien myöntämistä vastusti silloinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.) olivat poissa äänestyksestä.

Marraskuussa 2018 silloinen Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti, että Suomi lopettaa uusien asevientilupien myöntämisen Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan on kirjattu, ettei Suomi vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat