Suosittu nuori raptähti Einár ammuttiin kuoliaaksi Tukholmassa – Aftonbladetin mukaan räppäri eli vakavan uhan alla

Ruotsissa on ammuttu hengiltä suosittu nuori rapmusiikkitähti Einár, kertoivat useat ruotsalaismediat perjantaina. Hän kuoli useisiin laukauksiin Tukholmassa myöhään torstai-iltana. Poliisi vahvisti uhrin henkilöllisyyden uutistoimisto TT:n mukaan perjantaina aamupäivällä.

19-vuotiaan artistin oikea nimi on Nils Kurt Erik Einar Grönberg.

Poliisi ja ambulanssi hälytettiin Hammarbyhyn Etelä-Tukholmassa torstaina hieman ennen kello 23:a paikallista aikaa. Uhri kuoli poliisin mukaan vammoihinsa paikan päällä pian pelastuslaitoksen saavuttua paikalle.

Ampumapaikalta oli nähty poistuvan kaksi tummapukuista miestä, poliisi lisäsi.

Lähde Aftonbladetille: Räppäristä oli luvattu tapporaha

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan Grönberg oli jo pidempään elänyt vakavan uhan alla. Hänen henkilötietonsa oli suojattu, ja hänen kerrotaan matkustaneen säännöllisesti ulkomaille ja muualle Ruotsiin oman turvallisuutensa vuoksi, Aftonbladet kirjoittaa.

Erään lehden lähteen mukaan räppäristä oli luvattu tapporaha.

Muutama päivä ennen surmaa sosiaalisessa mediassa oli Aftonbladetin mukaan julkaistu viestejä, jotka vaikuttivat räppäriin kohdistetuilta uhkauksilta. Lehden mukaan tiedossa ei ole, ovatko mahdolliset uhkaukset aitoja ja sisällytetäänkö ne tutkintaan.

Aftonbladetin tietojen mukaan Grönberg ja kaksi muuta otettiin kiinni pari viikkoa sitten tukholmalaisessa ravintolassa tapahtuneen puukotuksen jälkeen. Heidät kuitenkin vapautettiin myöhemmin näyttöön liittyneiden ongelmien vuoksi. Grönbergillä oli rikostaustaa.

Viime vuoden keväällä Grönberg siepattiin. Räppäri oli kutsuttu todistamaan sieppauksesta hovioikeuteen ensi viikolla, mutta Aftonbladetin mukaan tämä ei aikonut osallistua oikeusistuntoon.

Palkittiin vuoden tulokkaana

16-vuotiaana musiikkiuralle päässyt Einár palkittiin viime vuonna Ruotsin Grammis-palkinnolla vuoden tulokkaana. Hänen uusin albuminsa Welcome To Sweden kipusi länsinaapurissa albumilistan kärkeen.

– Hän oli yksi keskeisistä taiteilijoista rapin nostamisessa Ruotsin populaarikulttuurin huipulle. Einár oli mukana tekemässä rapista Ruotsin objektiivisesti suosituimman musiikkityylin, erityisesti kaikista sosiaalitaustoista tulevien nuorten keskuudessa, arvioi musiikkitoimittaja Petter Hallén.

Einárin kanssa yhteistyötä tehnyt poptähti Danny Saucedo tähdensi, että musiikkiteollisuuden on tehtävä täysi pesäero jengirikollisuuteen.

Sisäministeri: Kauhea, raaka murha

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg luonnehti perjantaina aamulla ampumista kauheaksi.

– Nuori ihminen on murhattu raa'alla tavalla. Ajatukseni ovat perheen ja kaikkien ihmisten luona, jotka tuntevat suurta surua tänään. Nyt poliisin murhaajajahti on täydessä vauhdissa, sosiaalidemokraatteja edustava Damberg kirjoitti.

Maltillisen kokoomuksen puoluesihteeri Gunnar Strömmer huomautti, että ampuminen tapahtui yhdellä Ruotsin vauraimmista ja turvallisimmista alueista.

Jengien ampumarikokset ovat yleistyneet Ruotsissa, mutta Hammarbyn surmatyö yllätti.

– Tämä on mukava alue, eikä täällä ole koskaan tapahtunut mitään (pahaa). Siksi pelkäämme nyt, sanoi Hammarbyssä asuva Linda TT:lle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat